fbpx

Kampányok, kutatások, képzések a fogyasztói kultúra fejlesztése érdekében

A TVE hozzá kíván járulni a fogyasztóvédelmi kultúra fejlődéséhez azáltal, hogy reagálva a fogyasztók elvárásaira és igényeire, magasabb fogyasztói aktivitásra ösztönöz, és ehhez megfelelő információt biztosít. A projekt rövid távú célja, hogy javul a fogyasztók kezdeményezőkészsége, aktivitásuk, tudatosságuk nő.

(1) Kutatások
A kormány fogyasztóvédelmi cselekvési programjában megfogalmazottakra utalva, a következő témákban tervezünk kutatásokat:

  • A fenntartható fogyasztással kapcsolatos igények és problémák feltárása;
  • A fogyasztók fogyasztóvédelmi aktivitásának, fogyasztóvédelmi problémamegoldó motivációinak, készségeinek és módszereinek, részvételi kultúrájának feltárása;
  • A hazai piacfelügyeleti rendszer átalakítására kívánunk stratégiai szintű javaslatot nyújtatni. A javaslat megalapozásaképpen a hazai piacfelügyelet gyakorlatának felülvizsgálatát illetve a külföldi gyakorlat elemzését, valamint megvalósíthatósági tanulmányt nyújtjuk. A kutatást a Budapest Corvinus Egyetemmel együttműködésben végezzük.

A TVE és más fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek kutatási eredményeinek ismeretese céljából 2010. június 9-én, Esztergomban, szakmai szimpóziumot szerveztünk fogyasztóvédelmi szakemberek számára.

(2) A fogyasztókat célzó komplex tájékoztató tevékenység

Szórólapok és kiadványok: 4 tájékoztató anyag elkészítését és terjesztése 255.000 példányban. A kiadványokat elsősorban egy hazai kiskereskedelmi lánc boltjaiban, terjesztjük majd.

Internet: A projekt keretében komplex internetes szolgáltatást biztosítunk aTudatosVásárló.hu fejlesztésével: Fogyasztóvédelmi rovat, panaszfórum, webszótár, multimédiás galéria.

Térképes adatbázis: Adatgyűjtés és adatfeldolgozást végzünk következő tételekről: fogyasztóvédelmi civil szervezetek irodái, tanácsadó irodák, jogsegélyszolgálatok, békéltető testületek, piac-felügyeleti intézmények, hatóságok kormányzati intézmények, minőség-ellenőrző és tanúsító szervezetek, közüzemi szolgáltatók (pl. ügyfélszolgálatok), oktatási intézmények. Az adatok rendszerezett összegyűjtése és dinamikus adatbázisként, a földrajzi információs rendszerek (GIS) követelményeinek megfelelő feldolgozzuk, és info-kommunikációs eszközökkel (pl. GPS) való publikáljuk Magyarország Zöld Térképén, Fogyasztóvédelem ikon alatt.

Fogyasztóvédelmi témájú kiadványok adatbázisa: A TudatosVásárló.hun, a Könyvajánlóban fogyasztóvédelmi témájú anyagok katalógusát hozzuk létre.  A kiadványoknál lehetőség szerint megadjuk, hol lehet azokat beszerezni és mennyiért, mely korcsoportnak szól, és kiknek ajánluk olvasásra. Jelenleg négy alkategóriában találhatók fenn kiadványok, az adatbázis folyamatosan bővül.

E-tanácsadás: Egyesületünk egy tanácsadó irodával rendelkezik, az egyéni segítségnyújtást több csatornán keresztül végzi, a projekt keretében fejlesztjük és népszerűsítjük elektronikus tanácsadási lehetőségeket: email: tanacsadas[kukac]tve.hu valamint Kérdezz! válaszolunk. funkció.

Filmek és vetítések: A projekt keretében 20 db kisfilmet készítünk, a fogyasztóvédelem egy-egy témájára reflektálva. A filmeket egy filmmé szerkesztve 3 helyszínen mutattuk be Székesfehérváron és Esztergomban. Elkészült kisfilmek megtekinthetők itt.

Promóció: Promóciós kampány lebonyolítására kerül sor az internetes adatbázis népszerűsítésérért.
A kiadványok terjesztése, az adatbázisok hatóköre, az e-tanácsadás az összes konvergenciarégiót érintik.

(3) Képzések
12 órás fogyasztóvédelmi képzést tartunk 2010. június 28-29-én Esztergomban  társadalmi szervezetek tanáácsadói, ügyfél-segítői számára. A képzést az Easy Learnig Kft-vel közösen bonyolítjuk le.

A projektben partnerünk az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület.

További információ: Haraszti Anikó, aniko[kukac]tve.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (iránytó hatóság) és az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (közreműködő szervezet) által megvalósul meg.

Kedvezményezett szervezet: Tudatos Vásárlók Egyesülete
Projektazonosító: TÁMOP-5.5.6-08/2-2008-0009
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 48.335.000 Ft

 

 

 

Szimpózium: Tudatos fogyasztók?

Képzés: Fogyasztóvédelem tanácsadóknak

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás