fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Júniustól Kínában is fizetni kell a műanyag bevásárlószatyrokért

| Tudatos Vásárló

Júniustól nem adhatnak ingyen műanyag szatyrot vásárlóiknak a szupermarketek és a boltok Kínában, sőt, túl vékony zacskókat gyártani is tilos lesz.

A honlapján megjelent szigorú rendelkezést azzal indokolta a kabinet, hogy az ország hatalmas mennyiségű műanyag szatyrot használ évente, s ez megkönnyíti ugyan a vásárlók dolgát, ám a vékony zacskók súlyosan környezetszennyezőek és fölöslegesen sok energiát, valamint nyersanyagot pazarolnak el rájuk.

Tavaly év végén Sencsen már bevezette a tilalmat, ám a vásárlók és az üzletüket féltő boltosok egy emberként hördültek fel az intézkedésre, mondván a kormány ne velük fizettesse meg a környezetvédelem árát. A kabinet azt tanácsolja, hogy a vásárlók térjenek vissza a vászonszatyrokhoz, vagy kosárban vigyék haza a zöldséget és gyümölcsöt.

Júniustól nemcsak fizetős lesz a szatyor, hanem egyúttal a 0,025 mm vastagságú műanyagból készülő szatyrok gyártása is tilalom alá esik. A többi műanyagtáska forgalmát súlyosbított adóterhekkel kívánják visszaszorítani, ugyanakkor az újrafelhasználható termékek támogatásával ösztönzik a környezettudatos termelést.

A kínaiak naponta mintegy 3 milliárd műanyag szatyrot használnak el. Az országban évente 5 millió tonna kőolajat dolgoznak fel kifejezetten műanyag csomagolóanyagok készítésére – állította honlapján a China Trade News. A szatyorforradalommal az ázsiai szuperhatalom egy sor olyan országhoz csatlakozik, amelyek Írországtól Ugandáig vagy a Dél-afrikai Köztársaságig az ultravékony környezetszennyező zacskók visszaszorítását tűzték ki célul.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok