fbpx

| Tudatos Vásárló

Júniustól Kínában is fizetni kell a műanyag bevásárlószatyrokért

Júniustól nem adhatnak ingyen műanyag szatyrot vásárlóiknak a szupermarketek és a boltok Kínában, sőt, túl vékony zacskókat gyártani is tilos lesz.

A honlapján megjelent szigorú rendelkezést azzal indokolta a kabinet, hogy az ország hatalmas mennyiségű műanyag szatyrot használ évente, s ez megkönnyíti ugyan a vásárlók dolgát, ám a vékony zacskók súlyosan környezetszennyezőek és fölöslegesen sok energiát, valamint nyersanyagot pazarolnak el rájuk.

Tavaly év végén Sencsen már bevezette a tilalmat, ám a vásárlók és az üzletüket féltő boltosok egy emberként hördültek fel az intézkedésre, mondván a kormány ne velük fizettesse meg a környezetvédelem árát. A kabinet azt tanácsolja, hogy a vásárlók térjenek vissza a vászonszatyrokhoz, vagy kosárban vigyék haza a zöldséget és gyümölcsöt.

Júniustól nemcsak fizetős lesz a szatyor, hanem egyúttal a 0,025 mm vastagságú műanyagból készülő szatyrok gyártása is tilalom alá esik. A többi műanyagtáska forgalmát súlyosbított adóterhekkel kívánják visszaszorítani, ugyanakkor az újrafelhasználható termékek támogatásával ösztönzik a környezettudatos termelést.

A kínaiak naponta mintegy 3 milliárd műanyag szatyrot használnak el. Az országban évente 5 millió tonna kőolajat dolgoznak fel kifejezetten műanyag csomagolóanyagok készítésére – állította honlapján a China Trade News. A szatyorforradalommal az ázsiai szuperhatalom egy sor olyan országhoz csatlakozik, amelyek Írországtól Ugandáig vagy a Dél-afrikai Köztársaságig az ultravékony környezetszennyező zacskók visszaszorítását tűzték ki célul.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás