fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Jövőre felépül Magyarország első nulla fűtésköltségű irodaháza Fótligeten

| Tudatos Vásárló

Magyarország első nulla fűtésköltségű, 800 négyzetméteres irodaházának az építése jövő tavasszal kezdődik és az irodaház az év végére kész is lesz már Fótligeten – mondta Béleczki Attila, a beruházó-kivitelező Bauland Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón kedden.

A sajtótájékoztatót a BASF és a Bauland rendezte, az előbbi cég azért kapcsolódott be, mivel Magyarországon is gyárt hőszigetelő, illetve egyéb építési vegyi anyagokat, Németországban pedig az alkalmazottai által lakott szolgálati lakásokat alakítja energiatakarékossá.

Egy 100 éve épült ház fűtéséhez évente és négyzetméterenként 25 liter fűtőolaj szükséges. A mai szabványoknak megfelelő háznál ez lecsökken 10-12 literre, míg a passzív házaknál 1,5 liter a norma, de ezt is kiváltják az épület tetejére szerelt napelemek villamos energiájával. Minderről az irodaház tervezője, Szekér László beszélt.

Passzívnak hívják azt a házat, amely minimális mennyiséget enged át falain és ablakain a benti hőből, és ezért csak a leghidegebb téli napokon igényel fűtést. Miután a hő bent tartása miatt a ház a szerkezeti elemein keresztül nem szellőzik, így géppel szellőztetik. A hőcserélő az elszívott használt levegő hőjét átadja a beszívott friss levegőnek. Nagy hidegben egy elektromos fűtőpatron tovább melegíti a friss levegőt, így állandóan 18 Celsius fok lesz a lakás vagy iroda minden helyiségében. Az egyéni hőmérsékletet az ablak-radiátorral lehet beállítani. Erről Roland Leuch, a BASF Luwoge Consult nevű tanácsadó cégének munkatársa számolt be. Az ablak – amely a passzív házban 3 rétegű üvegezéssel készül – belső oldalára egy szemmel alig érzékelhető vékony fémfóliát ragasztanak, amely villanyáram bevezetésével felmelegszik.

A fótligeti irodaház háromszor négyszáz négyzetméter alapterületű, a földszintjén kávézó és raktár található, az irodák két szinten 800 négyzetmétert foglalnak el. Az épület határoló falai a BASF Neopor termékéből készülnek. Ez egy grafittal elegyített szürke színű polisztirol (hungarocell), amelynek különösen jó a hőszigetelése. Ebből az anyagból Lego-szerű elemeket préselnek, ezekből rakják össze a házat úgy, hogy az elemek belsejében lévő réseket kibetonozzák. Fűtéshez a napelemekkel megtermelt villanyáramot használja az irodaház. A napelemeket árnyékolóként helyezik a déli ablaksor fölé. Az irodaház négyzetméterenként nettó 200 ezer forintba kerül, ez megfelel a hagyományos irodák építési költségének.

Németországban a BASF egy betonszerkezetű (paneles) ház fűtését csökkentette két liter fűtőolaj alá. Ezt úgy érték el, hogy az erkélyeket lebontották, mivel azok hőhidat képeztek (behúzták a hideget a lakásokba), majd hőszigetelték a házat. Az ablakokat is a már említett “radiátoros” típusra cserélték. Következő lépésként gépi szellőzésre állították a házat, majd a tetejére napelemeket, a végfalaira napkollektorokat (ezek melegvizet állítanak elő) szereltek. Az 1600 négyzetméteres épület minden négyzetméterének fűtéséhez így már csak két liter olaj kellett, viszont a projekt két millió euróba került.

 

Forrás: MTI

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok