fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Jótanácsok külföldi mobilozáshoz

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Könnyen elszállhat a mobilszámlánk külföldi nyaraláskor. Érdemes néhány megelőző lépést alkalmazni. Szemléltető kisfilm a roaming díjakról. 

Az Európai Unió tagországaiban és három másik európai országban (Norvégia, Izland, Lichtenstein)

  • egy megabájtnyi adatforgalomért legfeljebb 78,3 forintot kell fizetni,
  • a mobiltelefonról indított hívások percenként legfeljebb 74,4 forintba,
  • a fogadott hívások percenként 19,5 forintba kerülnek,
  • a küldött SMS-ek darabára pedig maximum 23,5 forint.

Az euróban meghatározott jelenlegi egységes árplafonok 2014 július 1-jétől érvényesek az említett államokban, szolgáltatótól és országtól függetlenül.

A külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg a mobilszámlán. Utazás előtt a szolgáltatónknál célszerű utánanézni annak, vajon szükséges-e aktiválni készülékünkön a roamingszolgáltatást vagy pedig az automatikusan be van állítva. A roamingszolgáltatás aktiválását csak egyszer kell elvégezni. Ha aktív a szolgáltatás, akkor a telefon a megfelelő beállítások alkalmazása mellett magától kapcsolódni fog a külföldi hálózatra.

 

Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy azok ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.

Az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 %ának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 %-os szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroamingot, a szolgáltatás megszakad. A külföldi mobilhasználatról szóló legfontosabb tudnivalók az NMHH belül működő Média- és Hírközlési Biztos Hivatalának oldaláról érhetők el.

Az NMHH honlapján a TANTUSZ Roaming tarifa-összehasonlító segít tájékozódni a külföldi telefonhasználat költségeiről célországokra, szolgáltatókra, díjcsomagokra lebontva:A szolgáltatás 6 hírközlési szolgáltató közel 30 roaming díjcsomagjára lebontva, a világ bármely országában éppen érvényben lévő adatokra tud rákeresni, hogy milyen díjtételekkel és díjak mellett vehető igénybe a roamingszolgáltatás.

Forrás: NMHH 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára