fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Jól szerepeltek a sörök az NFH labortesztjén

| Tudatos Vásárló

A különböző típusú, ízű és színű sörök igen széles választékban kaphatóak a kereskedelemben. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 40 terméket vizsgált meg. Jó hír: mindegyik jól szerepelt a laborvizsgálaton.  

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 40-féle sör vizsgálatát végezte el. A vizsgálat fő szempontja az volt, hogy a jelölések megfelelőek-e, tehát valóban olyan sör van-e a palackban, ami arra rá van írva. A vizsgálat termékek közül valamennyi megfelelt a követelményeknek.

 

Ezen túl a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták a szakemberek- azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalommal.

 

A vizsgált termékek listája itt olvasható.

Mi a sör?

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint:

A sör: malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital.

Az ízesített sör: olyan sör, amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett, egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak.

A termékek megnevezésében a szabályok szerint fel kell tüntetni :

–       a „sör”, illetve „ízesített” sör” kifejezést,

–       valamint a sör színére utaló jelzőket, tehát, hogy a termék: „világos sör”, „félbarna, vörös sör” vagy „barna sör”.

–       az „ízesített sörök” megnevezésében az ízére, színére vagy egyéb jellegezettségére utaló szót is fel kell tüntetni.

 

Alkoholtartalom

Az Élelmiszerkönyv az alkoholtartalom feltüntetést az alábbi besorolás alapján szabályozza:

 

Sör típusa

Alkoholtartalom

Alkoholmentes sör

legfeljebb 0,50% (V/V)

Alkoholszegény sör

0,51 – 1,50% (V/V)

Kis alkoholtartalmú sör

1,51 – 2,80% (V/V)

Sör

2,81 – 8,0% (V/V)

Nagy alkoholtartalmú sör

8% (V/V) fölött

 

Mitől minőségi a sör?

Több olyan sört is vizsgáltak, amelynek dobozán a gyártó a minőségi sör jelzőt tüntette fel. A szabályok szerint a termék gyártója „minőségi” jelzőt csak abban az esetben használhat, ha a termék úgynevezett extrakttartalma (az erjedés előtti szárazanyagtartalma) legalább 11%. A 7 db vizsgált „minőségi” sör közül valamennyi termék megfelelt ennek az előírásnak is, azaz a vizsgált termékek esetében a „minőségi” jelző feltüntetése nem megtévesztő.

 

Forrás: NFH

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok