fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jöjjön a boldogság! – mikro-flow technikák gyakorlati alkalmazása

Cikksorozatunk legújabb részében bemutatunk egy sor olyan technikát, amelyekkel a napi apró bosszúságokat pozitív élménnyé alakíthatjuk, és olyan tevékenységeket, amelyek nagy valószínűséggel a flow irányába lendíthetnek.

A flowban  boldognak és elégedettnek érezzük magunkat, határtalanul produktívak és koncentráltak vagyunk, mégis tökéletesen lazák. A flow alapjairól további részleteket a korábbi cikkünkben olvashatsz.

Csíkszentmihályi Mihály, a flow megálmodója szerint, nem kell valami különleges dolgot csinálnunk ahhoz, hogy elérjük a flowt, a tökéletes harmónia és elégedettség állapotát. Sokan hobbijuk művelése közben, mint például a kertészkedés vagy a főzés, élik át a flowt. Mások autóvezetés, ház körüli munkák, vagy akár egy baráti beszélgetés során. A kutatások azt mutatják, hogy azért van jó néhány tevékenység típus, melyek végzése közben nagyobb esélyünk van a flow átélésére.

Nagyszerű leírásokat, tanulmányokat, könyveket találunk a flow témakörében, köztük a Flow – az Áramlat, vagy Csíkszentmihályi előadásai.

A flow gyakorlati alkalmazásáról viszont általában kevés szó esik. Lehet, hogy a flowról való olvasás közben felismerjük, hogy mennyire igaz és remek dolog a flow, de csak  akkor élhetjük át igazán, ha alkalmazzuk is a gyakorlatban. Az alábbiakban a flow elérésének kipróbált, hatékony módszereit mutatjuk be. Hatásuk ereje pedig az alkalmazásukban rejlik. 

A stressz megszelídítése

Naponta számtalanszor kerülünk kisebb-nagyobb stresszhelyzetbe, amelyeket időben felismerve, nem csak a szelepet engedhetjük ki, hanem mikro-flow állapotba lendíthetjük magunkat.

Tipikus stresszforrások a nap során például a sorban állás, várakozás, a tömegben történő utazás vagy veszteglés a forgalmi dugóban. Ilyenkor ahelyett, hogy teret engedünk a negatív gondolatoknak, vagy  elkezdünk facebook-ozni (a felmérések szerint a közösségi média használata az utolsó helyen van a boldogság elérésében – részletek itt), vegyünk elő egy szuper eszközt, ami mindig nálunk van.

Ez nem más, mint a légzés, melynek különleges erejét az adja, hogy képesek vagyunk tudatosan (is) irányítani.  Nem képzelünk el semmit, nem kalandozunk a múltban, nem ábrándozunk a jövőn, nem rohanunk, nem aggódunk, hanem egyszerűen el kezdünk mélyen és egyenletesen lélegezni. A légzőgyakorlatok további részleteiről és konkrét módszerekről  itt olvashatsz.

Hogyan érhetjük el a flow megjelenését a mindennapokban?

De vajon milyen tevékenységek végzése közben élhetjük meg leginkább a flow élményt? Csíkszentmihályi szerint a flow bármikor felbukkanhat, ha létrejöttének feltételei adottak, de mégis van jó néhány tevékenység típus, melyek növelik a flow létrejöttének esélyét. Ezek közül mutatjuk be a legjobb hatot.

A teljes cikket elolvashatod a Fitt és most oldalon.

 

 


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás