fbpx

| Tudatos Vásárlók Egyesülete

Jogszerű a nagy összegű adótartozást felhalmozók listájának közlése

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint jogszerű a nagy összegű adóhiányt felhalmozók névsorának közzététele és utánközlése.

A Népszabadság 2005. augusztus 26-i számában közzétette a kiemelten nagy köztartozást felhalmozók listáját. Az újság ezt azzal indokolta: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal “csak” kis nyilvánosságot elérő szakmai értesítőjében teszi közzé az adatokat, “holott a közlés igazi hatást akkor válthatna ki, ha szélesebb nyilvánosság ismerhetné meg, kik tartoznak a legtöbbel az adóhatóságnak”. (A Népszabadság cikke az adatvédelmi biztos állásfoglalásáról)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete is azért küzd, hogy a vállalatok tevékenységéről szóló közérdekű adatok bárki számára hozzáférhetőek legyenek – legyenek azok munkaügyi, környezetvédelmi bírságok, adótartozások vagy kapott adókedvezmények. Korábbi projektjeink során szembesültünk azzal, hogy számos hatóság esetében a közérdekű adatok valójában nem nyilvánosak, vagy az adatokhoz való hozzáférés az ügyintézők jóindulatán vagy éppen státuszféltésén múlik. Ezért úgy döntöttünk, hogy kampányt indítunk ezen adatok nyilvánosságáért. Elsősorban a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, a Munkaügyi és Munkabiztonsági Felügyelőség és az APEH kapcsolódó adatainak nyilvánossá tételére fókuszálunk.

Véleményünk szerint, mivel a hatóságok által kivetett bírságok összege és a megbírságolt szervezetek kiléte közérdekű adatnak minősül, a fogyasztóknak joguk van az adatokhoz való hozzáféréshez. A felelős fogyasztói döntések meghozatalához hozzátartozik a vállalat felelős magatartásának vizsgálata is, így ezen adatok visszatartása – többek között – a fogyasztók döntési lehetőségeit korlátozza.

A kiemelten nagy adótartozást felhalmozók listája megtekinthető a Népszabadság weboldalán.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás