fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Jogszerű a nagy összegű adótartozást felhalmozók listájának közlése

| Tudatos Vásárlók Egyesülete

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint jogszerű a nagy összegű adóhiányt felhalmozók névsorának közzététele és utánközlése.

A Népszabadság 2005. augusztus 26-i számában közzétette a kiemelten nagy köztartozást felhalmozók listáját. Az újság ezt azzal indokolta: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal “csak” kis nyilvánosságot elérő szakmai értesítőjében teszi közzé az adatokat, “holott a közlés igazi hatást akkor válthatna ki, ha szélesebb nyilvánosság ismerhetné meg, kik tartoznak a legtöbbel az adóhatóságnak”. (A Népszabadság cikke az adatvédelmi biztos állásfoglalásáról)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete is azért küzd, hogy a vállalatok tevékenységéről szóló közérdekű adatok bárki számára hozzáférhetőek legyenek – legyenek azok munkaügyi, környezetvédelmi bírságok, adótartozások vagy kapott adókedvezmények. Korábbi projektjeink során szembesültünk azzal, hogy számos hatóság esetében a közérdekű adatok valójában nem nyilvánosak, vagy az adatokhoz való hozzáférés az ügyintézők jóindulatán vagy éppen státuszféltésén múlik. Ezért úgy döntöttünk, hogy kampányt indítunk ezen adatok nyilvánosságáért. Elsősorban a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, a Munkaügyi és Munkabiztonsági Felügyelőség és az APEH kapcsolódó adatainak nyilvánossá tételére fókuszálunk.

Véleményünk szerint, mivel a hatóságok által kivetett bírságok összege és a megbírságolt szervezetek kiléte közérdekű adatnak minősül, a fogyasztóknak joguk van az adatokhoz való hozzáféréshez. A felelős fogyasztói döntések meghozatalához hozzátartozik a vállalat felelős magatartásának vizsgálata is, így ezen adatok visszatartása – többek között – a fogyasztók döntési lehetőségeit korlátozza.

A kiemelten nagy adótartozást felhalmozók listája megtekinthető a Népszabadság weboldalán.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok