fbpx

| Simon Birch

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jobbak-e a bioüzemanyagok?

A bioüzemanyagok olyan ökotechno-csodaszernek tűnnek, amelyek határtalan mennyiségben képesek szennyezés-mentes energiát nyújtani. De mi a bioüzemanyagok valós költsége? Helyzetkép és -értékelés Angliából.

A jelenlegi olajválság a kormányzatokat és az ipart lármázó vekkeróraként ébresztette rá az olajforrások ingatag természetére. Az alternatív energiaforrások – amelyekkel egyrészt a nyugati ipar is sínen maradhat, de amelyek közben a kőolajnál kevésbé szennyezőek – kutatása során kerültek reflektorfénybe a bioüzemanyagok. „A bioüzemanyagok megújuló energiaforrások, növényi olajokból készülnek, mint például a napraforgó és a repce” – határozta meg a bioüzemanyag fogalmát Peter Richardson, a Low-Impact Living Initiative munkatársa. A non-profit szervezet saját bioüzemanyagot állít előt és forgalmaz – teljes egészében az élelmiszeripar használt növényi olajára építve.

Angliában jelenleg a legtöbb bioüzemanyag dízelmotorokhoz készül. Rudolph Diesel eredeti motorját eleve úgy tervezték, hogy kizárólag mogyoróolaj hajtsa, de benzinmotorokat is lehet bioüzemanyaggal működtetni. Brazíliában például számtalan autó cukornádból készült bioetanollal robog.

S hogy miért lennének jobbak a bioüzemanyagok? A növényi eredetű üzemanyagokat szénsemleges hatásuk miatt tartják környezetbarátnak: az üzemanyag elégetése során ugyanannyi szén-dioxid szabadul fel, mint amennyit a növény élete során megköt – magyarázza Peter Richardson.

 

Termőföld

A bioüzemanyagoknak van azonban egy jelentős hátulütőjük is. Peter Richardson szavaival: „Egyszerűen nincs annyi föld, hogy a napraforgó és más hasonló növények termesztésével a biodízel felválthassa a dízelolajat. Például Angliának ehhez az összterületénél is nagyobb területre lenne szüksége, s akkor már ételre valót sehol nem tudnánk termeszteni. Ezért a bioüzemanyagokat fosszilis üzemanyagokkal kell vegyíteni. Amikor pedig elfogy a kőolaj, más megújuló energiahordozókkal kell majd őket kombinálni.”

Európa jelenlegi bioüzemanyag-termelése alacsony, de ahogy az Európai Unió és a nemzeti kormányzatok is egyre inkább hajlanak a bioüzemanyagok támogatására, egyre több és több cég lép a rohamosan bővülő piacra. Van azonban miért aggódni.

 

Pálmaolaj

A Biofuels Corporation csak egyike a piacra lépő cégeknek: teesside-i gyáregységében mostanában fog bele a biodízel élőállításába. Míg a cég előszeretettel hangoztatja, hogy a biodízel fontos szerepet játszik az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésében, a nyersanyagként felhasznált pálmaolaj nagy részét a messzi Malajziából importálja, most pedig éppen Indonéziában kutat újabb nyersanyagforrások után.

Számos környezetvédő csoport egyébként éppen, hogy a pálmaolaj használata ellen kampányol. A pálmaolaj termelés ugyanis Dél-Kelet Ázsiában és az Amazonas vidékén is egyaránt a trópusi esőerdők pusztításával jár együtt. A pálmaolaj kapcsán felmerülő problémákat John Nicholas, a Biofuels igazgatója is elismerte: „Cégünk törekedni fog rá, hogy ne járuljon hozzá az esőerdők további pusztításához. Elvárjuk, hogy beszállítóink bizonyítsák: pálmaolajuk fenntartható módon lett megtermelve.”

Mindezen „biztosítékok” ellenére Sören Ring, a WWF International pálmaolaj kampányának munkatársa rámutatott: pillanatnyilag egyetlen kis malajziai ültetvényen folyik bizonyítottan fenntartható termelés. „Valószínűtlen, hogy a pálmaolaj-termelés fenntarthatóságáról hiteles biztosítékokat kapunk. Ezért a fogyasztóknak egyelőre kritikával kell fogadniuk a „zöld” és „környezetkímélő” pálmaolajról szóló kijelentéseket” – hangsúlyozta Ring.

 

Biodiverzitás

A bioüzemanyagok környezetvédelmi fogadtatása azonban nem csak a pálmaolaj-termeléssel járó esőerdő-pusztulás miatt ellentmondásos. A brazil cukornád- alapú ipari bioetanol termelés biodiverzitásra gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt váltott aggodalmakat, s hasonló a helyzet Kelet-Európában is, ahol nagy biodiverzitású füves pusztákat szántanak fel, hogy helyüket Európa bővülő bioüzemanyag-piacára termelő repce monokultúrák foglalják el. Angliában az English Nature természetvédelmi ügynökség volt az, aki megkongatta a vészharangot, tartván attól, hogy a bioüzemanyag előállítására alkalmas növények termesztéséből nyerhető profit túlságosan is csábító lesz a gazdák számára. Ennek az a veszélye, hogy vissza fognak térni az ipari mezőgazdasághoz, felbontva a nemrégiben kidolgozott és megkötött vadvilág-barát termelési megállapodásokat.

 

Hitelesítés

Mindezek után hogyan biztosíthatjuk, hogy a bioüzemanyagok ne okozzanak új, illetve ne súlyosbítsanak már létező környezetvédelmi problémákat? „Amire sürgősen szükségünk van, az egy hitelesítő rendszer, amely biztosítja a bioüzemanyagok előállítására alkalmas alapanyagok egész sorának ökológiai fenntarthatóságát” – nyilatkozta Brian Johnson, az English Nature szakértője.

És mit tehet az etikus vásárló, ha ezektől a rendszerektől még oly távol vagyunk? Anna Hope, az English Nature munkatársának javaslata: „A legetikusabb, ha a bioüzemanyagot olyan helyi termelőktől vásároljuk, akik azt használt olajból állítják elő”. Angliában ilyen a Manchesteri Biodízel Szövetkezet (Manchester Biodiesel Co-op), amely Manchesterben nyitotta meg a szigetország első teljes egészében biodízel-kútját. „Fontos lépés ez a kőolajfüggőség felszámolása felé” – kommentálta munkájukat Matt Favier, a szövetkezet képviselője. Favier mindazonáltal azt is elismerte, hogy „a bioüzemanyag csak egyetlen részlet a klímaváltozásra adott válaszok mozaikjában, önmagában azonban nem varázsszer”. Végül hozzátette: „Az igazán nagy lépés az lenne, ha az éves dízelolaj szükséglet legalább 5%-át biodízelből fedeznénk. Ez már valóban drasztikus mértékben csökkentené az üvegházgázok kibocsátását.”

 

Megjelent az Ethical Consumer 2005 november-decemberi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Mihalik Gabriella.

Kép: [cc] sand dragon 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás