fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A jó bolt 7 ismérve

Szeretnénk, hogy minél többen vásároljatok megbízható (fenntartható, etikus, bio, helyi) forrásból származó élelmiszert. De hol találjuk ezeket és hogyan ismerhetjük fel? Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni vásárlóként, ha szupermarketben vásárolunk.

1. Az árakat forintban, magyarul, egységre vetítve, összehasonlíthatóan, azonosíthatóan olvashatóan ki kell írni. Mindezeknek az árusított terméken, annak csomagolásán a termékhez rögzítve, termék mellett vagy árjegyzéken kell szerepelnie.

2. Megfelelő és kimerítő tájékoztató olvasható alapvető fogyasztóvédelmi jogosultságokról, az ügyfélszolgálaton segítőkészek és szakszerű információt adnak a panaszok kezelésének módjáról, elérhetőségekről, határidőkről. 

3. Egy jó áruház kínál fenntartható, etikus forrásból származó, azaz helyi, kistermelői, kézműves, bio, Fairtrade, UTZ, MSC élelmiszereket. Hogyan ismered fel őket? Ebben segít a címkeadatbázisunk.

4. Az üzletekben sem szabad trükközni a mérlegekkel. Csak hitelesített mérőeszközt szabad használni A hitelesítést 2 évente el kell végezni, amit mérőeszközön elhelyezett törvényes tanúsító jel és/vagy hitelesítési bizonyítvány igazol. A csomagolóanyagot nem mérheti az árus a termékhez.  

5. Szívesen és bőségesen adnak információt az egyes termékekről, azok eredetéről, tulajdonságairól (akár csomagolt, akár kimért termékről van szó). Tisztességes beszerzési árakat alkalmaznak, és beszerzési politikát folytatnak.

6. Az akciós újságban reklámozott termékek valóban megtalálhatók az üzletekben, a meghirdetett áron.

7. Környezettudatos kezdeményezésekben vesznek részt: környezetbarát energetikai megoldások az üzletekben, zöldmezős helyett barnamezős beruházás, kevés autózással megközelíthető helyszínen épülő üzletek, üvegvisszaváltó üzemeltetése, környezetbarát csomagolóanyagok használat.

 

Kérdezz, ha többre vagy kíváncsi. Tedd szóvá, ha panaszod van. Vásárolj megbízható forrásból származó élelmiszert! A pénzed szavazat!

Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerfogyasztásért” című programunkat a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja.
 
 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok