fbpx

A jó bolt 7 ismérve

Szeretnénk, hogy minél többen vásároljatok megbízható (fenntartható, etikus, bio, helyi) forrásból származó élelmiszert. De hol találjuk ezeket és hogyan ismerhetjük fel? Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni vásárlóként, ha szupermarketben vásárolunk.

1. Az árakat forintban, magyarul, egységre vetítve, összehasonlíthatóan, azonosíthatóan olvashatóan ki kell írni. Mindezeknek az árusított terméken, annak csomagolásán a termékhez rögzítve, termék mellett vagy árjegyzéken kell szerepelnie.

2. Megfelelő és kimerítő tájékoztató olvasható alapvető fogyasztóvédelmi jogosultságokról, az ügyfélszolgálaton segítőkészek és szakszerű információt adnak a panaszok kezelésének módjáról, elérhetőségekről, határidőkről. 

3. Egy jó áruház kínál fenntartható, etikus forrásból származó, azaz helyi, kistermelői, kézműves, bio, Fairtrade, UTZ, MSC élelmiszereket. Hogyan ismered fel őket? Ebben segít a címkeadatbázisunk.

4. Az üzletekben sem szabad trükközni a mérlegekkel. Csak hitelesített mérőeszközt szabad használni A hitelesítést 2 évente el kell végezni, amit mérőeszközön elhelyezett törvényes tanúsító jel és/vagy hitelesítési bizonyítvány igazol. A csomagolóanyagot nem mérheti az árus a termékhez.  

5. Szívesen és bőségesen adnak információt az egyes termékekről, azok eredetéről, tulajdonságairól (akár csomagolt, akár kimért termékről van szó). Tisztességes beszerzési árakat alkalmaznak, és beszerzési politikát folytatnak.

6. Az akciós újságban reklámozott termékek valóban megtalálhatók az üzletekben, a meghirdetett áron.

7. Környezettudatos kezdeményezésekben vesznek részt: környezetbarát energetikai megoldások az üzletekben, zöldmezős helyett barnamezős beruházás, kevés autózással megközelíthető helyszínen épülő üzletek, üvegvisszaváltó üzemeltetése, környezetbarát csomagolóanyagok használat.

 

Kérdezz, ha többre vagy kíváncsi. Tedd szóvá, ha panaszod van. Vásárolj megbízható forrásból származó élelmiszert! A pénzed szavazat!

Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerfogyasztásért” című programunkat a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja.
 
 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás