fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Javult az életszínvonal az ecuadori fair trade banántermelőknél

Miért jobb fair trade banántermelőnek lenni a konvencionális gazdákhoz képest? Jobb egészségügyi ellátás és infrastruktúra a közösségnek, jobb iskola a gyerekeknek – interjú Joaquín Vásquezzel, az ecuadori fair trade és bio termelők szövetkezetének vezetőjével.

Az Önök szervezetében mi jelenti a legfőbb problémát a termelők számára?

A fő gondot a termésátlag növelése okozza, valamint a bio növény- és talajvédelem a gombás megbetegedések megfékezése érdekében, valamint a piacra jutás, mivel ennek magas a működési és logisztikai költsége (gondoljunk csak a szállításra és a csomagolásra). Ezen kívül gondot jelent még a környezetünkben található, hagyományos ültetvények növényvédőszer használata, ami megzavarja a bioültetvényünket.

Joaquín Vásquez azon felül, hogy banántermelőként azon dolgozik, hogy organikus módon termelje európa második kedvenc gyümölcsét, egyben az UROCAL ( Union regional de organizaciones campesinas del Litoral-Ecuador) elnöke, ami egy helyi, méltányos kereskedelmet támogató kis és közepes méretű gazdaságokat tömörítő szövetség.

 

Tizenhárom évi működése alatt mi mindent ért el a szervezet?

Az egyik eredményünk, hogy a biogazdálkodók szervezete nemzeti szinten is elismerté vált, ami részben a szakértelmünknek köszönhető. Ugyanakkor nemzeti szinten különböző ajánlásokat is tettünk (pl. méltányos árak, hitel, szabályozás stb.). Helyi szinten pedig tagjai vagyunk az ecuadori partmenti banánültetvény bizottságnak. Párbeszédet alakítottunk ki a kistermelők és a kormány között azért, hogy olyan „banántervet” dolgozhassunk ki, amely méltányos, ugyanakkor fenntartható, és tartalmazza mindazon szabályokat, amelyeket a közszférának és privátszektornak egyaránt követnie kell.

Téged is érdekel, hogy:
* hogyan működik egy fair trade gazdaság
* miben különbözik egy hagyományos gazdaságtól
* mi a helyzet az ecuadori banánültetvényeken
* jó dolog-e termelőként csatlakozni a fair trade-hez
* tényleg méltányos körülmények közül érkezik egy fair trade banán vagy egy doboz fair trade kakaó?
Ha ez bármelyik kérdés Téged is foglalkoztat,  és nincs lehetőséged elutazni Ecuadorba, hogy beszélgess erről termelőkkel… Akkor GYERE EL OKTÓBER 27-ÉN A SZIMPLÁBA 17:30-RA ÉS KÉRDEZZ személyesen Joaquín Vásquez-tól, aki azért jön Ecuadorból Budapestre, hogy minderről meséljen.
REGISZTRÁCIÓ AZ ESEMÉNYRE ITT!

 

Hogyan befolyásolta mindez a banánültetvényen dolgozók életkörülményeit?

A kistermelők életkörülményeiben kb. 80%-os javulás figyelhető meg. Ez meglátszik például a házakon is: a korábbi, nádszerkezetű kunyhók helyén most betonházak állnak. Ezen kívül nagy előrelépés történt a gyerekek iskoláztatása, az egészségügyi ellátás és a termelés infrastruktúrája terén is.

 

Mit gondol, sikerült a munkások számára biztosítani az alapvető élelmiszerhez való hozzájutást?

Sajnos nem, bár történtek előrelépések ezen a területen a banánszektorban dolgozó családoknál. Az UROCAL 2004-ben állt elő az élelmiszer önrendelkezés programjával, amelynek célcsoportja a közösségek legkiszolgáltatottabb tagjai.

 

Mit jelent mindez az Önök termelői számára?

Nőtt a termésátlag ezeken az ültetvényeken, javult a rendszer hatékonysága, jobban meg tudunk felelni az ügynökségek által diktált standardoknak, és javult a belső audit. Végül de nem utolsó sorban új biogazdálkodókat sikerült bevonzani az UROCAL-ba. Ugyanakkor a nemzetközi standardok és tanúsítványok növekvő száma megnövelte a költségeket, ami hatással van a kistermelők költségvetésére is.

 

A fordítást köszönjük Kiss Angelikának, a TVE önkéntesének!

Kép: organicecuador

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás