301 Felismered a különböző gabonákat? 1 / 7 Csupasz szemű gabona, aratáskor a gabonaszemek kiperegnek a pelyvalevélből. Habár minden búzafaj tartalmaz sikért (glutént), egyedül ebből lehet levegős-buborkékos, könnyű szerkezetű kenyeret készíteni. A többi búzafajból készült kenyér mindegyike sokkal tömörebb. Az élelmezésben betöltött szerepe kiemelkedő. Magyarország 1300 körül már búzát exportált nyugatra, ekkor jellemzően tájfajtákat termesztettek. A modern nemesítés a 19. század végén 20. század elején indult, hazai nemesítésű egyik első búzafajtánk a Bánkúti 1201 (1931). Durumbúza Kenyérbúza Tönke 2 / 7 Ősgabona, hántolni kell, a kenyérbúza pelyvás szemű rokona. Nyugat-Európában a középkor uralkodó gabonája, Magyarországon a 19. század végéig termesztették majd feledésbe merült Nedvesebb csapadékosabb területek jellemző gabonája, amely jól tűrte a hideg teleket, európai elterjedése ennek is köszönhető, azonban mára a termesztése visszaszorult. A tönkénél és alakornál igényesebb gabona, elterjedése a mezőgazdaság fejlődésével párhuzamosan zajlott, amíg a csupasz szemű kenyérbúza ki nem szorította a termesztésből. Napjainkban reneszánszát éli, Magyarországon jórészt biogazdaságok termesztik. Durumbúza Tönköly Alakor 3 / 7 A búza nemzettség legősibb tagja, vad változata a kenyér búza egyik őse. Ötzi a jégember is ilyen búzát fogyaszthatott. Pelyvás gabona vagy ősgabona, hántolni kell. Keskeny, egysoros kalászai vannak és egyszemű búzának is hívják, mert kalászkánként 1 szemet terem. Hegyvidéki és marginális területek igénytelen, alacsony tápanyagigényű gabonafaja, amely keveset terem, de jó betegség-ellenálósággal rendelkezik. Magasra nő, szalmáját gyakran gombatermesztéshez is felhasználják. A belőle készült kenyeret formában sütik, mert a tönkölyhöz hasonlóan lágy sikérrel rendelkezik. Lisztje a durumbúzához hasonlóan sárgás, karotinban gazdag, magas biológiai értékű és könnyen emészthető. Kenyérbúza Durumbúza Alakor 4 / 7 Csupasz szemű gabona, a tönke a legközelebbi rokona Kemény szemű búzának is hívják és a mediterrán területek népszerű búzafaja. Őrleménye sárgásabb színű, amely magasabb béta-karotin tartalmának köszönhető. Tojás nélkül is jó állagú tésztát ad, leggyakrabban száraztészták alapanyaga készül belőle. Glikémiás indexe alacsonyabb, mint a kenyérbúzáé. Kenyérbúza Durumbúza Tönke 5 / 7 Pelyvás gabona, hántolni kell. Virágzata bugavirágzat (szemben az összes többi listában szereplő gabonával, amelynek kalászvirágzata van). Gluténmentes gabona. Tönke Árpa Zab 6 / 7 Ősgabona. A fáraók és az ókori Egyiptom uralkodó búzafaja, elsősorban mediterrán éghajlatú területeken termesztették. Kétszemű búzának is nevezik, kalászkánként 2 szemet terem. A kenyérbúzához képest kevesebbet termő, de annál jóval magasabbra növő, akár másfél métert is elérő gabona. Tésztaipari és szemes formában, köretként való felhasználása a legjellemzőbb. Európán belül Olaszországban ma is termesztik „farro” néven kerül forgalomba. Íze enyhén mogyorós. Legközelebbi rokona a durumbúza, ősdurum-nak is hívják időnként. Durumbúza Kenyérbúza Tönke 7 / 7 Csíráztatott majd kiszárított (aszalt vagy pörkölt) formáját malátának hívjuk, ami a sörgyártás alapanyaga, ehhez hántolás nélkül használják. Hántolt és koptatott verziója a gersli avagy ...gyöngy, amelyet leggyakrabban a sólet alapanyagaként használunk, de önálló köretként a rizst is helyettesíthetjük vele. Kalásza lehet két-, négy- vagy hatsoros. A sör általában a kétsoros tavaszi gabonából készül, amelyet bókoló (lefelé hajló) kalászairól ismerhetünk fel a legkönnyebben. Az ókorban a tönke mellett ez számított a legfontosabb gabonafélének, mind állati takarmányozás, mind emberi fogyasztásra ezt termesztették. A történelem során fokozatosan veszített népszerűségéből és élelmezésben betöltött szerepét átvette a búza. Árpa Durumbúza Rozs Az eredményed: LinkedIn Facebook Twitter VKontakte