
Jászsági Biokert: Norbi otthagyta a gyárat, hogy gazda lehessen
Tavaly a Jászság szívében, Jánoshidán indult el a Jászsági Biokert közösségi gazdaság története. Varga Norbert korábban hegesztőként dolgozott egy gyárban, de mindig is vonzotta a gazdálkodás, ezért folyamatosan azért dolgozott, hogy megvalósíthassa álmát: termőföldet vásárolt és belevágott a közösségi gazdálkodásba, idén pedig már több mint 50 család számára szállítja heti rendszerességgel friss, szezonális és vegyszermentes terményeit.
Varga Norbert szavaival élve egész életében Jánoshidát kerülgette: édesapja is itt él, édesanyja a szomszéd faluban, az ő családi otthona pedig 7 km-re található, így mondhatni sorsszerű volt, hogy Jánoshidán tudott megvásárolni egy tanya a hozzá tartozó kis földterülettel.
Ráadásul nemcsak az elhelyezkedése miatt volt ideális a terület, de a talaj is nagyon jó itt, ami hosszú távon óriási előny. Emellett bekötőút és víz, villany, fúrott kút is volt már a birtokon. Igaz, némi szervezést igényel, hogy a család nem közvetlenül a föld mellett lakik, a beszélgetésünk után is még vissza kellett mennie Norbinak becsukni a fóliát, hiszen napközben ezt nem lehet megtenni, mert felforrna bent minden, ő azonban ennek is a pozitív oldalát nézi. „Olyan, mintha elmennék egy munkahelyre. Ha ott élnénk, lehet éjjel-nappal dolgoznék, mindig csak a munkát látnám, így viszont ott tudom hagyni, és másnap folytatom” – magyarázza.
A tavalyi volt a Jászsági Biokert első szezonja, ezt megelőzően Norbi tíz éven át egy gyárban dolgozott hegesztőként. Azonban mindig is vonzotta a gazdálkodás, ezért elvégezte a mezőgazdasági technikus szakmát.
Édesapja szintén mezőgazdasággal foglalkozik, igaz, szántóföldi növénytermesztéssel, ami nem volt járható út Norbi számára, mivel ez óriási befektetést igényel kezdetben. Ugyan tartanak malacokat saját részre, de nagy volumenben nem szívesen ölt volna állatokat, így kizárásos alapon maradt a kertészkedés. Motivációt jelentett Norbi számára az is, hogy családját egészséges zöldségekkel és gyümölcsökkel tudja ellátni. A terv hamarosan valósággá vált, és a két hektáros tanyán összesen 2600 négyzetméteren termel Norbi friss, vegyszermentes zöldségeket a közösségi gazdasága tagjainak.
„Nem ért ilyen jellegű visszajelzés”
Többekhez hasonlóan Norbi is Őry Barna képzésén mélyült el jobban a gazdálkodás fortélyaiban. A képzés előnye, hogy Dezsény Zoltán veterán közösségi gazdálkodó is tart bemutatót, így a résztvevők testközelből ismerkedhetnek meg a közösségi mezőgazdálkodás rendszerével. Norbi számára is ez volt a legszimpatikusabb felállás, hiszen kiszámíthatóságot visz az amúgy kiszámíthatatlan gazdálkodásba. Családosként a piacozást túl rizikósnak ítélte, a dobozrendszert sem látta elég biztosnak, mivel saját bevallása szerint a marketing nem tartozik az erősségei közé. Az első évben Dezsény Zoli mentorként támogatta a Jászsági Biokert elindulását. „Barnától és Zolitól tanultam a leghasznosabb dolgokat” – mondja Norbi. Ennyiben azonban nem merülnek ki a közösségi gazdálkodás előnyei.
„A közösségnek tényleg ereje van. Van egy Facebook csoportunk, oda mindig kirakják, hogy ki mit csinált a zöldségekből. Nagyon jó érzés látni, hogy örülnek annak, amit fáradtságos munkával megtermeltem. Korábban gyárban dolgoztam, ami nem túl hálás munka. Ott egyáltalán nem ért ilyen jellegű visszajelzés.”
Pockok és az öntözőrendszer
Bár a közösségi gazdálkodás rendszerében a tagok elköteleződése biztonsági hálóként funkcionál, a gazdálkodásnak így is megvannak a maga kihívásai. „Mindig van valami. Jelenleg az öntözőrendszerben van hiba. A kártevők, pockok és poloskák is meg tudják keseríteni a munkát, de ez a vegyszermentes termeléssel jár. Éppen ezért szándékosan többet termelek, így mindig van elegendő mennyiségű termés.”
A közösségi mezőgazdálkodás egy olyan együttműködés, amelyben egy gazdálkodó és vásárlói alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszert kapnak.
Ezek az akadályok azonban nem állhatnak a fejlődés útjába. Norbi több infrastrukturális módosítást is tervez a közeljövőben, így például eddig 300 négyzetméter fóliája volt, ezt szeretné tovább növelni. Egy újabb fúrott kút is tervben van. A tavalyihoz képest emelkedett a tagság ára, de ennek köszönhetően míg tavaly mindent egyedül csinált, idén már alkalmi segítsége is lesz Norbinak. Reményei szerint ez valamelyest leveszi a terheket a válláról és a családjára is több ideje jut. Az önkénteskedés nem szerződéses kötelezettség a Jászsági Biokertnél, de a kapu mindig nyitva áll a tagok előtt.
Kakukkfűtől a sütőtökig
Ebben a közösségi gazdálkodásban háromféle doboz közül választhatnak a tagok. Heti átvétellel a normál és a dupla doboz közül lehet választani, illetve a visszajelzések alapján idéntől a normál dobozt akár kéthetente is lehet kérni. „A normál dobozt számolom egynek, a dupla így kettőnek számít, a kétheti pedig az én rendszeremben egy felet tesz ki. Ez azt jelenti, 52 tagunk van, de heti 40 adagot szállítunk ki április közepétől november utolsó hetéig, összesen 34 alkalommal” – magyarázza a kis matematikai feladványt Norbi.
Arra a kérdésre, mi motiválta a tagokat a csatlakozásra, Norbi elmondta, hogy az egészség egy fontos szempont, de ugyanúgy megjelenik a fenntarthatóság és a környezettudatosság iránti elköteleződés is az okok között.
Azt, hogy hány főre elegendő egy doboz, nehéz megmondani, hiszen mindenkinek eltérőek az igényei, például attól függően, hogy hány embernek kell belőle jóllakni. Az azonban biztos, hogy minden dobozba legalább hatféle termény kerül. „Egyszerre átlagosan 6-8 féle zöldség kerül egy kosárba, de ahogy haladunk előre a szezonban, akár 10-12 féle is. Igyekszem úgy tervezni a vetést, hogy változatos legyen, nehogy ráunjanak. Fűszernövényből idén szélesebb lesz a választék. Tavaly még nem volt palántázóházam, de idén már van, így több fűszernövényem lesz, például kakukkfű, koriander, lestyán.”
Nagyjából 40 féle zöldség és azoknak számos változata terem a Jászsági Biokertben, paradicsomból is van például 6-8 különböző fajta.
Hogy mennyire nehéz mindenkinek a kedvére tenni jól mutatja, hogy az év végi visszajelző kérdőívben voltak, akik kevesebb, mások épp több sütőtököt kértek. A kérdőív mellett az átadás során is lehetőség van személyesen beszélgetni a gazdával, így valós időben is érkeznek hozzá visszajelzések. Egy még csak nemrég indult közösségi gazdaságnál ez különösen fontos, hiszen így lehet egy gazda és a tagok számára kölcsönösen előnyös, bizalmi rendszert kiépíteni, ami hosszú távon is működőképes.
Átadás:
- Szerda – Szolnok, 16-18 óra között házhoz szállítás
- Csütörtök: Budapest, 11. kerület, 16-18 óra között
- E-mail: jaszsagibiokert@gmail.com
- Facebook: Jászsági Biokert
- Telefonszám: 0670/321 56 63
Fotók: Jászsági Biokert
Ez a tartalom a Rebooting the food system projekt keretében, az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, az nem tükrözi feltétlenül az Európai Unió álláspontját.