fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Járj utána egy telefonhívás valódi árának!

A mobiltelefonok valamint egyéb kommunikációs és szórakoztató elektronikai eszközök megkönnyítik életünket. Ez nem vonatkozik azokra, akik a termékek előállításán dolgoznak. Mennyibe kerül igazából egy hívás ára?

A lehető legalacsonyabb árak elérésének érdekében az elektronikai cégek a termelést olyan országokba telepítik, ahol a munkabérek alacsonyak és a környezetvédelmi előírások sem túl szigorúak. Mindemellett arról sem felejtkezhetünk el, hogy az elektronikai hulladékok nagy része is ezekbe az országokba kerül.

 • Toxikus sokk: Tanulmányok kimutatták, hogy az elektronikai iparban dolgozók nagyobb mennyiségű mérgező vegyszernek vannak kitéve, mint a vegyiparban dolgozók.
 • Hosszú munkaidő: Ázsia sok gyárában a munkaidő napi 10-12 óra, heti hat vagy hét munkanapon át, és a túlóra is kötelező.
 • Alacsony munkabérek: A legtöbb gyárban a dolgozók még a túlóráik ellenére sem tudják megkeresni a létminimumot.
 • Szakszervezetek hiánya: Kínában, ahol a legtöbb elektronikai eszközt gyártják, nincsenek a dolgozók jogait védő igazi szakszervezetek. Ezek nélkül nehéz változásokat elérni és javítani a munkakörülményeken.
 • Megélhetés nélkül: Dél-Afrikában egyes szegény községek lakói kénytelenek voltak lakóhelyüket elhagyni olyan bányák miatt, amit a számítógépgyártáshoz szükséges fémek bányászatára használnak. Mindezt anélkül, hogy megfelelő módon kárpótolták volna őket. Zambiában pedig az újratölthető elemek gyártásához szükséges kobalt-termelő helyeken a bányásztelepülések lakói kénytelenek szembenézni földjeik és élővizeik szennyezésével.
 • Halálos konfliktusok: A mobiltelefonok előállításához használt fémek bányászata több helyen konfliktusokat okozott, például a Kongói Demokratikus Köztársaságban.
 • Veszélyes hulladék: Ha egy régi mobiltelefont nem hasznosítanak újra megfelelően, akkor a káros anyagok, mint például az arzén és az ólom bekerülhet a talajvízbe vagy a légkörbe. Az elektronikus hulladékok nagy részét illegálisan exportálják szegényebb országokba, ahol a környezetvédelmi előírások hiányosak.

Tudtad, hogy…?

 • Európában a fiatalok több mint 95%-ának van mobiltelefonja.
 • 2011-ben több mint 1,5 milliárd mobiltelefont értékesítettek világszerte, ami 11% növekedés a 2010-es eladásokhoz képest.
 • Csak Európában évente több mint 100 millió mobiltelefont dobnak ki, amelyeket sok esetben csak egy vagy két évig használtak.

A makeITfair projekt az elektronikai iparral foglalkozik, azon belül is leginkább fogyasztói termékekkel, mint például a mobiltelefonok, számítógépes játékok és laptopok. Célja, hogy tájékoztatást nyújtson a termelési láncában bekövetkező munkaügyi és emberi jogi visszaélésekről, illetve környezeti problémákról. Arra bátorítjuk a fiatalokat, hogy lépjenek fel a helyzet javításának érdekében. Együtt képesek vagyunk számon kérni a nagy elektronikai cégeket.

Mit tehetek én?

A multinacionális cégek befolyásolni tudják fogyasztóikat, de azok, akik megvásárolják termékeiket – mint Te is – ugyanúgy befolyással lehetnek ezekre a nagynevű cégekre. Itt az ideje, hogy a cégek felelősséget vállaljanak az elektronikai iparban dolgozók munkakörülményeiért világszerte. Te pedig így segíthetsz:

 • Ha új mobiltelefont vagy játékot vásárolsz, mindig kérdezd meg, hogy az hol készült, és az előállítás során betartották a szociális és környezetvédelmi előírásokat!
 • Mielőtt úgy döntesz, hogy új terméket vásárolsz: gondold végig, hogy valóban szükséged van-e rá, vagy tudod-e a régit használni még egy-két évig. Ha nem használod tovább, akkor vidd el egy újrahasznosító pontra, vagy add le egy elektronikai üzletben.
 • Szervezz egy kampány napot vagy vitakört a témáról az iskoládban vagy a munkahelyeden!
 • Mesélj barátaidnak és családodnak arról, amit megtudtál és mozgósítsd őket is!
 • Keresd a további szórólapokat, információkat és javaslatokat a honlapunkon: www.makeitfair.org vagy itt a tudatosvasarlo.hu-n!

Kép (CC): Franc Le Blanc

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás