fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Itt vehetsz környezetbarát ruhát!

| Lugosi Bea

Többször írtunk arról, hogy milyen súlyos környezeti és társadalmi hatása van a ruhaiparnak. Megnéztük, mit tehet a tudatos vásárló, ha minősített öko ruhát szeretne venni. Néhány nagyobb ruházati láncban rendeszeresen vagy elvétve már lehet találni öko minősítésű ruhát.  

Mivel a ruháink gyártása többnyire tőlünk távoli országokban zajlik, hajlamosak vagyunk nem tudomást venni arról, milyen jelentős környezettszennyezéssel jár egy-egy újabb göncünk előállítása. A gyárakban dolgozók az egészségükkel és sokszor az életükkel fizetnek azért, hogy „jutányos” áron megvehessük a legújabb divattermékeket.

Szerencsére léteznek független minősítések, amelyek a vásárló számára garanciát jelentenek arra, hogy az adott terméket környezetkímélő módon állították elő. Jobb esetben arra is, hogy az előállítási lánc végén lévő munkások jogai nem csorbultak. Körbenéztünk a nagyobb szupermarketek és ruházati láncok polcain, és mindössze két helyen találtunk minősített öko terméket. Árban nem látszik releváns különbség a nem minősített termékekhez képest.

Az InterSpar és a C&A sokféle ruházati terméket és háztartási textíliát kínál, bár mindkét helyen csak a gyengébb OEKO-TEX® Standard 100 címkével találkoztunk, ami azt jelzi, hogy ugyan a termék mentes a káros anyagoktól, de a gyártási és dolgozók munkakörülményeit már nem minősíti. Erre jó lehetőség lenne, ha az OEKO-TEX® Standard 100plus minősítést vállalnák a cégek. 

 

Ha új ruhát veszel, válaszd a lenti logókkal ellátott termékeket!

 

OEKO-TEX® Standard 100

A felhasználó számára megbízható védjegy, a textil- és ruhagyártók részére pedig az ártalmas anyagok megítéléséhez egységes biztonsági mértékrendszer:  A követelményrendszer következőkre terjed ki:

  •  törvényben tiltott anyagok, mint a rákkeltő színezékek
  •  törvényben szabályozott anyagok, mint formaldehid, lágyítószer, nehézfémek vagy pentaklór-fenol
  •  a mai ismereteink szerint egészségügyi szempontból kérdéses, azonban jelenleg még törvényben nem szabályozott vagy tiltott anyagok, mint peszticidek, allergén színezékek vagy szerves ónvegyületek
  • olyan paraméterek, mint színtartóság és egy bőrbarát pH érték, mely a felhasználóegészségéről való gondoskodását szolgálja

 

OEKO-TEX® Standard 100plus

Ezzel a védjeggyel ellátott termékek károsanyag szempontjából ellenőrzöttek az OEKO-TEX® Standard 100 értelmében, és kizárólag környezetbarát, az Sustainable Textile Production (STeP) (korábbi elnevezésén OEKO-TEX® Standard 1000)  követelményeinek megfelelő üzemekben készültek.

 

 

Bolt

Minősítés

Gyártó/Forg.

Termékek

InterSpar

Oeko-Tex Standard 100

SparBudget

Rubin

Simpex (babaruhák imp.)

– bébi és gyerekruházat (body, rugdalózó, póló,  fehérnemű, zokni)

– felnőtt fehérnemű és zokni

– textiláru (ágynemű, törölköző, konyharuha, pléd).

C&A

Oeko-Tex Standard 100

az Oeko-Tex logón kívül Biopamut emblémával is jelölik ezeket a termékeket

– bébi és gyerekruházat (body, rugdalózó, póló, nadrág, ruha, fehérnemű, zokni, sapka)

– felnőtt fehérnemű, hálóruha, trikó, póló, leggings, szoknya
 

Aldi
Lidl

Auchan

Thibo

Decathlon

Takko

Vogele

Oeko-Tex Standard 100  

 

gyermek, felnőtt ruházat

sportruházat

 

Köszönjük olvasóinknak a beküldött adatokat!

Ha ismersz olyan boltot, ahol lehet minősített környezetbarát ruhát venni, kérjük írd meg nekünk a termék és a bolt nevét a szerk@tudatosvasarlo.hu címre. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok