fbpx

| Lugosi Bea

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Itt vehetsz környezetbarát ruhát!

Többször írtunk arról, hogy milyen súlyos környezeti és társadalmi hatása van a ruhaiparnak. Megnéztük, mit tehet a tudatos vásárló, ha minősített öko ruhát szeretne venni. Néhány nagyobb ruházati láncban rendeszeresen vagy elvétve már lehet találni öko minősítésű ruhát.  

Mivel a ruháink gyártása többnyire tőlünk távoli országokban zajlik, hajlamosak vagyunk nem tudomást venni arról, milyen jelentős környezettszennyezéssel jár egy-egy újabb göncünk előállítása. A gyárakban dolgozók az egészségükkel és sokszor az életükkel fizetnek azért, hogy „jutányos” áron megvehessük a legújabb divattermékeket.

Szerencsére léteznek független minősítések, amelyek a vásárló számára garanciát jelentenek arra, hogy az adott terméket környezetkímélő módon állították elő. Jobb esetben arra is, hogy az előállítási lánc végén lévő munkások jogai nem csorbultak. Körbenéztünk a nagyobb szupermarketek és ruházati láncok polcain, és mindössze két helyen találtunk minősített öko terméket. Árban nem látszik releváns különbség a nem minősített termékekhez képest.

Az InterSpar és a C&A sokféle ruházati terméket és háztartási textíliát kínál, bár mindkét helyen csak a gyengébb OEKO-TEX® Standard 100 címkével találkoztunk, ami azt jelzi, hogy ugyan a termék mentes a káros anyagoktól, de a gyártási és dolgozók munkakörülményeit már nem minősíti. Erre jó lehetőség lenne, ha az OEKO-TEX® Standard 100plus minősítést vállalnák a cégek. 

 

Ha új ruhát veszel, válaszd a lenti logókkal ellátott termékeket!

 

OEKO-TEX® Standard 100

A felhasználó számára megbízható védjegy, a textil- és ruhagyártók részére pedig az ártalmas anyagok megítéléséhez egységes biztonsági mértékrendszer:  A követelményrendszer következőkre terjed ki:

 •  törvényben tiltott anyagok, mint a rákkeltő színezékek
 •  törvényben szabályozott anyagok, mint formaldehid, lágyítószer, nehézfémek vagy pentaklór-fenol
 •  a mai ismereteink szerint egészségügyi szempontból kérdéses, azonban jelenleg még törvényben nem szabályozott vagy tiltott anyagok, mint peszticidek, allergén színezékek vagy szerves ónvegyületek
 • olyan paraméterek, mint színtartóság és egy bőrbarát pH érték, mely a felhasználóegészségéről való gondoskodását szolgálja

 

OEKO-TEX® Standard 100plus

Ezzel a védjeggyel ellátott termékek károsanyag szempontjából ellenőrzöttek az OEKO-TEX® Standard 100 értelmében, és kizárólag környezetbarát, az Sustainable Textile Production (STeP) (korábbi elnevezésén OEKO-TEX® Standard 1000)  követelményeinek megfelelő üzemekben készültek.

 

 

Bolt

Minősítés

Gyártó/Forg.

Termékek

InterSpar

Oeko-Tex Standard 100

SparBudget

Rubin

Simpex (babaruhák imp.)

– bébi és gyerekruházat (body, rugdalózó, póló,  fehérnemű, zokni)

– felnőtt fehérnemű és zokni

– textiláru (ágynemű, törölköző, konyharuha, pléd).

C&A

Oeko-Tex Standard 100

az Oeko-Tex logón kívül Biopamut emblémával is jelölik ezeket a termékeket

– bébi és gyerekruházat (body, rugdalózó, póló, nadrág, ruha, fehérnemű, zokni, sapka)

– felnőtt fehérnemű, hálóruha, trikó, póló, leggings, szoknya
 

Aldi
Lidl

Auchan

Thibo

Decathlon

Takko

Vogele

Oeko-Tex Standard 100  

 

gyermek, felnőtt ruházat

sportruházat

 

Köszönjük olvasóinknak a beküldött adatokat!

Ha ismersz olyan boltot, ahol lehet minősített környezetbarát ruhát venni, kérjük írd meg nekünk a termék és a bolt nevét a szerk@tudatosvasarlo.hu címre. 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás