fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Itt vehetsz “helyi” babot, lencsét

| Tudatos Vásárló

A hüvelyesek jó táplálékforrást jelentenek azoknak, akik szeretnék csökkenteni a húsfogyasztásukat. Annak ellenére, hogy a bab és a lencse a mi régiónkban is megterem, a boltokban leginkább távoli országokból érkező terméket találunk. Összeszedtünk néhány “helyi” terméket, hogy segítsük a vásárlásodat. 

Körbenéztünk a nagyobb szupermarketekben, hogy honnn érkezik a szárazbab és a lencse: a kép elég lehangoló. A legtöbb termék átutazza a fél világot mivel Kanadából és Kínából érkezik, ezekhez képest egy fokkal jobb választásnak tűnik a franciaországi, törökországi vagy oroszországi termék.

A babnál jobb a helyzet, mivel több hazai származású termék is előfordul a polcokon, a lencséről már nem mondható el ugyanez. Habár Magyarországon termesztett lencsét egyáltalán találtunk, viszont volt olyan, amelyik Szlovákiából érkezik. Ez utóbbit feltüntettük a táblázatban, hiszen a szállításból adódó környezetterhelés akár kisebb is lehet, mint egy Magyarországon termesztett termék esetében.  

 

BAB
Hol kapható? Termék neve
Spar, Interspar, Groby, Tesco, CBATellér étkezési, száraz Tarkabab
AuchanPaco Magyar virágbab
AuchanPaco Magyar Menyecskebab
AuchanAuchan étkezési, száraz fehérbab
LENCSE
Spar, Interspar, Groby, Tesco, CBATellér lencse (Szlovákia)

Ha piacon vásárolsz, nézz körül az őstermelőknél, ott is gyakran lehet kapni babot, lencsét vagy csicseriborsót. Ne felejts el rákérdezni, hogy honnan van a termék…

Ha biztosra akarsz menni, vásárolj hüvelyest valamelyik bevásárló közösségben, ott a szervezők már helyetted is leellenőrizték a termelőt, így biztos helyi termelő termékét kapod. 

A bevásárló közösségek listáját itt találod >>>

 

Amennyiben a fentieken kívül találsz hazai vagy szomszédos országokban termesztett babot, lencsét vagy más hüvelyes terméket, kérjük írd meg nekünk a szerk@tudatosvasarlo.hu címre. 

Köszönjük a közreműködést Rózsa Gabriellának! 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

      ​ 
Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával. 

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek