fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Itt a levendula szezon!

| Tudatos Vásárló

Jó alkalom arra, hogy csökkentsük a háztartásunkban lévő vegyianyagokat.

 Virágzik a levendula! Ez jó hír azoknak, akik szeretnék elkerülni a felesleges és káros vegyianyagok használatát háztartásukban.

A levendulavirággal és -szárral természetes módon tarthatjuk távol a molyokat a szekrényből: elég csak használt harisnyába vagy kis textilzacskóba csomagolt adagot berakni a ruhák közé.

Aki légfrissítőként szeretné használni, egyszerű csokorba kötve elhelyezheti a szobában, vagy darabokra felvágva illatkosarat készíthet.

Vigyázat! A levendula értékes, molyriasztó illatanyaga a szárában található, ezt semmiképpen ne dobjuk ki, sőt, ha a lakás illatosítására használjuk a növényt, ügyeljünk arra, hogy a szárak szabadon maradjanak (és ne a vázában például)!

A levendulavirágból készült főzet pedig természetes gyógyszer, amely görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és a migrént enyhítő hatással bír.

Néhány jó indok a természetes megoldások használatára

Háztartásunk tele van felesleges, és nem egy esetben káros vegyi anyagokkal, amelyek természetesen szervezetünkbe is bejutnak.

A WWF még 2003 decemberében vett vérmintát 47 személytől, akik Európa 17 országából érkeztek. Az önkéntes véradók között volt az Európa Parlament 39 képviselője és 4 megfigyelő a csatlakozó országokból, köztük Magyarországról. A vérmintákban 5 vegyületcsoportból származó, 101 mesterséges vegyszer jelenlétét vizsgálták (szerves klórtartalmú peszticidek, mint például a DDT, poliklórozott bifenilek, brómtartalmú tűzgyulladást gátló szerek, ftálsavak és nagy fluortartalmú vegyületek).

Minden egyes vizsgált személy vérében nagy számban találtak nem lebomló, a szervezetbe beépülő és mérgező vegyületet, mind az 5 csoportból. A keresett 101 vegyszerből 76-ot kimutattak a mintákból.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet 2004 végén 76 légfrissítőt vizsgált meg és azt találta, hogy nem egy közülük allergiás tüneteket kiváltó, rákkeltő vegyianyagokat tartalmaz.

Érdemes tehát odafigyelni és még most bevásárolni a levendulát, amíg a szezon tart.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok