fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ismerd meg a címkéket: Rainforest Alliance

| Tudatos Vásárló

Ezen a héten újabb címkével bővítjük (öko)címke adatbázisunkat. A Rainforest Alliance egy fenntarthatósági program trópusi országok farmerei számára, megfelelő gazdasági alternatívát jelentenek az esőerdők irtása helyett.

Az 1986-ban alapított Rainforest Alliance egy nemzetközi non-profit szervezet, amely célul tűzte kis a trópusi erdők megőrzését. Olyan gazdaságilag és társadalmilag életképes fejlesztéseket támogatnak, amelyek megfelelő alternatívát jelentenek az esőerdőket pusztító legeltetés, turizmus, mezőgazdasági gyakorlatok és erdőégetés helyett.

A vállalkozások, amelyek megfelelnek a szigorú fenntarthatósági követelményeknek jogosultak használnia Rainforest Alliance logóit, védjegyeit, hogy a termékeik és szolgáltatások megkülönböztethetőek legyenek a globális piacon.

Rainforest Alliance Certified™

Több mint 100 fajta termény (kávé, kakaó, tea, citrusok, banán, pálmaolaj, virág stb.) nyerheti el a Rainforest Alliance Certified™ logó használatát, amennyiben a farm gazdálkodása megfelel az 1970-es évek óta működő Sustainable Agriculture Network (SAN) követelményeinek.

Kövesd a békát, ezért!

A minősítést tulajdonképpen a SAN biztosítja. Egy minősített gazdaságban tilos az erdőirtás, kötelező a megfelelő talajvédelmi technikák alkalmazása, védeni kell az őshonos ökoszisztémát, minimalizálni szükséges az energia, víz és agro-kemikáliák használatát, csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szervezet tréninget és technikai segítséget is nyújt a megfelelő gazdálkodási formák kialakításhoz.

Fontos, hogy nem magát a terméket, terményt, hanem a farmot, gazdaságot minősít a szervezet, ezért a leggyakrabban a logók mellet a következő kísérő szöveg is található: „[termék] amely Rainforest Alliance Certified gazdaságból származik”.

Erdőgazdálkodások, amelyek megfelelnek a fenntartható erdőgazdálkodókat tanúsító Forest Stewardship Council (FSC) követelményének, jogosultak használni a Rainforest Allience Certified logót az FSC emblémával együtt.

Rainforest Alliance Verified™

A szervezet helyi közösségeknek és őslakos csoportoknak is segít létrehozni és működtetni olyan fenntartható turisztikai szolgáltatásokat és programokat, amelyek gazdaságilag kifizetődőalternatívát jelentenek az esőerdőirtások helyett. A képzéseken és minősítésen túl ösztönzik a vállalkozókat a helyi munkaerők alkalmazásra, és arra, hogy beszerzéseket a helyi termelők és vállalkozások bevonásával bonyolítsák.

Azok a turisztikai szolgáltatók, amelyen bizonyítani tudják, hogy minimalizálják ökológiai lábnyomukat, támogatják a helyi közösségeket és kultúrát elnyerhetik a fenntartható turizmusért létrehozott Rainforest Alliance Verified védjegy használatát. A védjegyet a Sustainable Tourism Council (GSTC) együttműködésben ítélik meg.

Gyakori kritika a Rainforest Alliance Certifiedminősítéssel kapcsolatban (ugyan úgy, mint UTZ Certified esetén) hogy nem ír elő minimum árat a farmerek termékeiért – bár a minősítés miatt némiképp magasabb árra számíthatnak – így kiszolgáltatottak a világpiaci ármozgásoknak.

A környezet védelme követelmény, de ugyanazon szerek használatát engedi, mint amit az amerikai és európai termelők is használnak, noha ennél jóval szigorúbb követelmények is léteznek (pl. ökológia termelés). A munkások bérezésével kapcsolatos követelmények a nemzeti szabályozásokhoz igazodnak, noha a legtöbb országban a törvényes minimálbérek is rendkívül alacsonyak.

Hasonlít a Fair Trade minősítéshez, ugyanakkor az esőerdők kiemelt védelme miatt, erősebb a természetvédelmi vonatkozása. Kiemelten fontos a Rainforest Alliance számára a fogyasztók tudatosságának erősítés, különösen gyerekek oktatása. 

Javasoljuk, vásárláskor Keresd! a Rainforest Alliance logót, itthon is kávé, jégkrém, tea csomagolásán.

A logók adatlapjá megtalálod a címkeadatbázisunkban itt és itt.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára