fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Iskolás vagy? Ne dobd ki az uzsonnád, tedd ételgyűjtő dobozba!

| Tudatos Vásárló

Hogyan lehet egy iskoláskorú gyermeknek megmutatni az adakozás fontosságát és megéreztetni vele, hogy a pazarlás nem menő? Erre megoldás, ha ahelyett, hogy kidobnák, megmaradt tízóraijukat, uzsonnájukat beteszik egy Enni adok adománydobozba.

A nyilvános helyekre kihelyezett Enni adok ételgyűjtő dobozokat a Re-Formáló Egyesület működteti, összesen 36-ot szerte az országban. Van dobozuk Mosonmagyaróváron, Tapolcán, Várpalotán, Szarvason, sok egyéb kisebb és nagyobb településen, Budapesten 3 a XXII. kerületben, 1-1 a XI., a XIV. és a XIX. kerületben.

 

 

Hogyan működik?

Az Enni adok doboz egy vízálló műanyag szekrény, ami egy nyilvános helyen napi 24 órában elérhető. Ide bárki betehet élelmiszert, időjárástól függően: most a meleg miatt csak tartós élelmiszert, pékárut, gyümölcsöt várnak – mondta el nekünk Smudláné Fazekas Margit, Gitka, a Re-Formáló Egyesület elnöke. A rászorulók naponta 3 adagot vehetnek ki a dobozból.

A dobozokba szívesen fogadnak bármilyen tartós élelmiszert (liszt, cukor, só, tészta, rizs, olaj, konzervek, befőttek, lekvárok stb.), de – időjárástól függően – házi készítésű főtt ételt, házi süteményt, bolti süteményeket és készételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, édességet, pékárut is.

„Amiben mások vagyunk, mint az országban más ilyen jellegű kezdeményezések, az az, hogy minden dobozunkat önkéntes csapat gondozza, ők naponta többször ellenőrzik, takarítják. Ha adományt kapunk, akkor azt az önkénteseink csomagolják és rakják ki a dobozba. A célunk alapvető az lenne, hogy a lakosság a túlvásárlásaiból fenn tudja tartani a dobozokat.”

A XXII. kerületi 3 ételdobozba napi szinten kerül be kb. 3-5 zsák pékáru és egyéb élelmiszer, amit az egyesület támogatóktól kap. A rendszer legfontosabb elve, hogy anonim a betöltés és a kivétel is, az önkéntesek sokszor már nem is találkoznak a betett élelmiszerrel, emiatt nincsen pontos adatuk arról, mennyi étel fordul meg a dobozokban.

 

Szemléletformálás
 
A rászorulók a hátrányos helyzetűek segítése mellett az egyesület fontosnak tartja a szemléletformálást, ezért iskolásokat is igyekeznek bevonni a dobozok feltöltésébe. Ha nem eszed meg a tízóraidat, tedd az ételdobozba nevű programjuk egyszerre mutatja meg a gyermekeknek, milyen fontos és sokszor mennyire egyszerű segíteni másokon, és tanítja őket a pazarlás megállítására. „A kisiskolások szüleikkel, a nagyobbak már önállóan szoktak jönni az ételdobozhoz. A megmaradt tízóraijukat teszik bele, ami általában szendvics, péksüti, ilyesmi.”

Osztályoknak is szerveznek „látogatást”: eddig mintegy 40 iskolás osztály  fogadott örökbe egy egy napra ételdobozt. Reggel minden gyermek visz magával otthonról valamit, ami nem feltétlenül bontatlan élelmiszer – egy fél zacskó, gumival lezárt rizs, a családban nem fogyó filteres tea is tökéletes, mások egy almát, egy zsemlét visznek. Az osztállyal az egyesület önkéntese elbeszélget az adakozás fontosságáról, az Enni adok dobozok működéséről, majd fotók készülnek és az osztály oklevelet kap. Iskolak, osztályok szàmát sem tudom.

A Re-Formáló Egyesület szeretné hálózatát tovább bővíteni, ezért facebook oldalukon vagy a honlapjukon megadott elérhetőségen várják a lelkes önkéntesek jelentkezését.

Képek: Re-Formáló Egyesület, Pixabay


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást!


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára