fbpx

| Tudatos Vásárló

„Irregular”: visszatérhetnek a „szabálytalan” zöldségek és gyümölcsök

Az Európai Bizottság belátta, a szabályozásnak is van határa. Hamarosan eltörli az egyik legabszurdabb és legkártékonyabb bürokratikus korlátot, újra lehetővé téve a szabálytalan formájú gyümölcsök és zöldségek árusítását.

A gyümölcsök és zöldségek méretére és alakjára vonatkozó előírások 2009. július 1-jével átalakulnak: a tagállamok a múlt héten megszavazták azokat a bizottsági javaslatokat, amelyek 26 gyümölcs- és zöldségféle – így a kajszibarack, articsóka, spárga, padlizsán, avokádó, bab, bimbóskel, sárgarépa, karfiol, cseresznye, cukkini, uborka, termesztett gomba, fokhagyma, héjas mogyoró, fejes káposzta, póréhagyma, dinnye, hagyma, borsó, szilva, halványító zeller, paraj, héjas dió, görögdinnye és cikóriasaláta – esetében hatályon kívül helyeznék a vonatkozó termékspecifikus forgalmazási minőségszabványt.

Bár az uniós kereskedelem 75%-át jelentő 10 gyümölcs- és zöldségfajta – így az alma, citrusfélék, kivi, saláta, őszibarack és nektarin, körte, szamóca, étkezési paprika, csemegeszőlő és paradicsom – esetében továbbra is érvényesek maradnak a forgalmazási minőségszabványok, a tagállamoknak – első alkalommal – legalább módjukban áll majd megengedni e 10 gyümölcs- és zöldségfajtához tartozó olyan termékek forgalmazását, amelyek nem felelnek meg a minőségszabványoknak, feltéve, hogy címkézésük lehetővé teszi az „extra”, „I. osztályú” és „II. osztályú” gyümölcsöktől és zöldségektől való megkülönböztetést. Más szóval az új szabályok lehetővé teszik a tagállamok hatóságai számára, hogy méretre és alakra való tekintet nélkül engedélyezzék a gyümölcsök és zöldségek kiskereskedelmi forgalmazását.

Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos szerint „Egyszerűen nem szükséges az ilyen kérdéseket uniós szinten szabályozni, sokkal célravezetőbb ezt a piaci szereplőkre bízni. A jelenlegi magas élelmiszerárak és általános gazdasági nehézségek mellett a fogyasztóknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a lehető legtöbb termék közül választhassák ki a kedvükre valót. Nincs értelme tökéletesen megfelelő termékeket kidobni csak azért, mert szabálytalan formájúak”.

 

Kép [cc] sleepychinchilla

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás