fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

„Irregular”: visszatérhetnek a „szabálytalan” zöldségek és gyümölcsök

| Tudatos Vásárló

Az Európai Bizottság belátta, a szabályozásnak is van határa. Hamarosan eltörli az egyik legabszurdabb és legkártékonyabb bürokratikus korlátot, újra lehetővé téve a szabálytalan formájú gyümölcsök és zöldségek árusítását.

A gyümölcsök és zöldségek méretére és alakjára vonatkozó előírások 2009. július 1-jével átalakulnak: a tagállamok a múlt héten megszavazták azokat a bizottsági javaslatokat, amelyek 26 gyümölcs- és zöldségféle – így a kajszibarack, articsóka, spárga, padlizsán, avokádó, bab, bimbóskel, sárgarépa, karfiol, cseresznye, cukkini, uborka, termesztett gomba, fokhagyma, héjas mogyoró, fejes káposzta, póréhagyma, dinnye, hagyma, borsó, szilva, halványító zeller, paraj, héjas dió, görögdinnye és cikóriasaláta – esetében hatályon kívül helyeznék a vonatkozó termékspecifikus forgalmazási minőségszabványt.

Bár az uniós kereskedelem 75%-át jelentő 10 gyümölcs- és zöldségfajta – így az alma, citrusfélék, kivi, saláta, őszibarack és nektarin, körte, szamóca, étkezési paprika, csemegeszőlő és paradicsom – esetében továbbra is érvényesek maradnak a forgalmazási minőségszabványok, a tagállamoknak – első alkalommal – legalább módjukban áll majd megengedni e 10 gyümölcs- és zöldségfajtához tartozó olyan termékek forgalmazását, amelyek nem felelnek meg a minőségszabványoknak, feltéve, hogy címkézésük lehetővé teszi az „extra”, „I. osztályú” és „II. osztályú” gyümölcsöktől és zöldségektől való megkülönböztetést. Más szóval az új szabályok lehetővé teszik a tagállamok hatóságai számára, hogy méretre és alakra való tekintet nélkül engedélyezzék a gyümölcsök és zöldségek kiskereskedelmi forgalmazását.

Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos szerint „Egyszerűen nem szükséges az ilyen kérdéseket uniós szinten szabályozni, sokkal célravezetőbb ezt a piaci szereplőkre bízni. A jelenlegi magas élelmiszerárak és általános gazdasági nehézségek mellett a fogyasztóknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a lehető legtöbb termék közül választhassák ki a kedvükre valót. Nincs értelme tökéletesen megfelelő termékeket kidobni csak azért, mert szabálytalan formájúak”.

 

Kép [cc] sleepychinchilla

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok