fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Írj a legnagyobb banánkereskedőnek!

A Méltányos gyümölcsöt! online felületén egy petíció aláírásával kifejezheted szolidaritásodat és segíthetsz azoknak a gyümölcstermesztőknek, akik a világ másik felén méltatlan helyzetbe kerültek és segítséget kérnek. Küldj levelet a legnagyobb európai banánimportáló cég elnökének!

A szakszervezetek elnyomása, a kistermelők kizárása, az emberi jogok megsértése mindennaposak a gyümölcstermelő országokban. A Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair, MFF) kampány weboldalán Európa legnagyobb banánszállítója, és egyben a világ egyik legnagyobb sárgadinnye-kereskedője, az írországi Fyffes elnökét, David McCann-t szólíthatjuk fel arra, hogy tartsa tiszteletben a leányvállalataiban dolgozó munkások alapvető jogait. Csak a nevünket, email-címünket és az országunkat kell megadnunk, majd egy kattintással elküldenünk a levelet és jóváhagyni az email-címünkre érkezett ellenőrző üzenetet.

A Fyffes két leányvállalatánál, a Costa Rica-i ANEXCO-nál és a hondurasi Suragroh-nál dolgozó munkások, nagyrészt nők, rendkívül kiszolgáltatottak. A fenti cégek nem fizetik ki nekik a minimálbért sem, nem fizetik be utánuk a társadalombiztosítást és egyéb járulákokat, dolgozóik egészségre ártalmas vegyszerekkel dolgoznak. Azokat, akik csatlakoznak a szakszervezethez megfélemlítik, zaklatják, elbocsátják, és gátolják a kollektív tárgyalásokat. Az asszonyoknak nem jut nyugdíj, a terhes nőket kirúgják.

Ahogy a képen látható 65 éves Maria Gomez mondja, aki 30 éve dolgozik a dinnye-üzemben: “Soha nem fizették utánam a járulékokat, így aztán nem mehetek nyugdíjba, annyi évnyi munka után az ültetvényen még mindig nem pihenhetek. Munka után kell nézzek, hogy életben maradjak.”

 

Az MFF korábbi felhívásainak listája sokat elmond arról, milyen ügyekben segítettek korábban a felhívások online aláírói:

• Guatemalában állítsák bíróság elé a banán szakszervezet tagjainak gyilkosait!

• Tiszteletet és méltóságot a női mezőgazdasági dolgozóknak!

• Ecuadorban egy multimilliomos semmibe veszi a munkások jogait

• Fejezzék be a nők jogainak megsértését a Chiquita, Dole és Del Monte ültetvényeken!

• Igazságot az elbocsátott szakszervezeti tagoknak Costa Ricán!

 

A Méltányos gyümölcsöt! egy európai központú nemzetközi együttműködés. A 19 tagország mellett részt vesznek benne a termelő országokat képviselő szervezetek Kamerunból, Kolumbiából, Ecuadorból és a Szélfelőli-szigetekről. A kampány magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A TVE álláspontja szerint a fogyasztóknak is részt kell vállalnia abban, hogy az általuk fogyasztott termékek méltányos körülmények között készüljenek.

Ezt tehetjük úgy, hogy a méltányos kereskedelemből származó gyümölcsöket választjuk, és úgy is, hogy aktív állampolgárként felszólítjuk a döntéshozókat, a cégek vezetőit a méltó termelési körülmények megteremtésére.

Képek: makefruitfair.org

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

      

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás