fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Írj a legnagyobb banánkereskedőnek!

| Tudatos Vásárló

A Méltányos gyümölcsöt! online felületén egy petíció aláírásával kifejezheted szolidaritásodat és segíthetsz azoknak a gyümölcstermesztőknek, akik a világ másik felén méltatlan helyzetbe kerültek és segítséget kérnek. Küldj levelet a legnagyobb európai banánimportáló cég elnökének!

Támogass 1%-kal, és mi kiderítjük, megmérjük, megírjuk!

A szakszervezetek elnyomása, a kistermelők kizárása, az emberi jogok megsértése mindennaposak a gyümölcstermelő országokban. A Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair, MFF) kampány weboldalán Európa legnagyobb banánszállítója, és egyben a világ egyik legnagyobb sárgadinnye-kereskedője, az írországi Fyffes elnökét, David McCann-t szólíthatjuk fel arra, hogy tartsa tiszteletben a leányvállalataiban dolgozó munkások alapvető jogait. Csak a nevünket, email-címünket és az országunkat kell megadnunk, majd egy kattintással elküldenünk a levelet és jóváhagyni az email-címünkre érkezett ellenőrző üzenetet.

A Fyffes két leányvállalatánál, a Costa Rica-i ANEXCO-nál és a hondurasi Suragroh-nál dolgozó munkások, nagyrészt nők, rendkívül kiszolgáltatottak. A fenti cégek nem fizetik ki nekik a minimálbért sem, nem fizetik be utánuk a társadalombiztosítást és egyéb járulákokat, dolgozóik egészségre ártalmas vegyszerekkel dolgoznak. Azokat, akik csatlakoznak a szakszervezethez megfélemlítik, zaklatják, elbocsátják, és gátolják a kollektív tárgyalásokat. Az asszonyoknak nem jut nyugdíj, a terhes nőket kirúgják.

Ahogy a képen látható 65 éves Maria Gomez mondja, aki 30 éve dolgozik a dinnye-üzemben: “Soha nem fizették utánam a járulékokat, így aztán nem mehetek nyugdíjba, annyi évnyi munka után az ültetvényen még mindig nem pihenhetek. Munka után kell nézzek, hogy életben maradjak.”

 

Az MFF korábbi felhívásainak listája sokat elmond arról, milyen ügyekben segítettek korábban a felhívások online aláírói:

• Guatemalában állítsák bíróság elé a banán szakszervezet tagjainak gyilkosait!

• Tiszteletet és méltóságot a női mezőgazdasági dolgozóknak!

• Ecuadorban egy multimilliomos semmibe veszi a munkások jogait

• Fejezzék be a nők jogainak megsértését a Chiquita, Dole és Del Monte ültetvényeken!

• Igazságot az elbocsátott szakszervezeti tagoknak Costa Ricán!

 

A Méltányos gyümölcsöt! egy európai központú nemzetközi együttműködés. A 19 tagország mellett részt vesznek benne a termelő országokat képviselő szervezetek Kamerunból, Kolumbiából, Ecuadorból és a Szélfelőli-szigetekről. A kampány magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A TVE álláspontja szerint a fogyasztóknak is részt kell vállalnia abban, hogy az általuk fogyasztott termékek méltányos körülmények között készüljenek.

Ezt tehetjük úgy, hogy a méltányos kereskedelemből származó gyümölcsöket választjuk, és úgy is, hogy aktív állampolgárként felszólítjuk a döntéshozókat, a cégek vezetőit a méltó termelési körülmények megteremtésére.

Képek: makefruitfair.org

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

      

 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok