fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az íriszdiagnosztikában bíznak legtöbben

| Tudatos Vásárló

Az elmúlt egy évben növeltük az egészségmegőrzésre fordított kiadásainkat, ugyanakkor egészségtelen szokásainkon nem akarunk változtatni – derült ki a GfK Hungária kutatásából.

Az elmúlt évben a lakosság egyharmadát jelentő magasabb jövedelmű fogyasztói csoportokban elsősorban a megelőzés és az egészségmegtartás az egészségügyi kiadások fő célja, a lakosság kétharmadát kitevő alacsonyabb jövedelmű lakosság körében viszont elsősorban a betegségek kezelésére és a betegségek melletti egészségfenntartásra költenek. Míg az egészségmegőrzésben aktívabb csoportban az összes egészségcélú költések 15 %-át teszik ki az orvosi és gyógyszerköltségek, ez az arány több mint duplája – 36 % – a betegség miatt költők körében.

Nem mozgunk, nem szokunk le a dohányzásról

Az egészséges életmóddal kapcsolatos tudás továbbra is jelentős, ám ennek a számottevő tudásnak csak töredéke kerül a mindennapi gyakorlatba átültetésre. A lakosság 84 %-a pontosan tudja, hogy a dohányzás komoly kockázati tényező, mégis csupán 61 % nem dohányzik és kerüli a dohányfüstös helyeket. 

A túlsúly és a testmozgás összehasonlításában még kedvezőtlenebb a kép: a lakosság 82 %-a van tisztában azzal, hogy az elhízás és a túlsúly veszélyezteti az egészséget, 79 % fontos rizikófaktornak tartja a testmozgás hiányát, mégis csupán 41 % mozog rendszeresen.

A magas vérnyomást is a lakosság 84 %-a tartja kiemelkedően veszélyeztető tényezőnek, megméretni viszont csak 49 %-uk szokta rendszeresen

Ötből négyen alkalmaznak alternatív gyógymódokat

A lakosság jelentős része, több mint négyötöde, vett igénybe az előző évben valamilyen nem orvosi, alternatív gyógyászati megoldást. Az alternatív gyógyászati kiadások közül az íriszdiagnosztika vezet, amit az akupresszúra, majd a fény- és színterápiára követ. Prevenciós céllal a lakosság 15 %-a alkalmaz egészsége megőrzése érdekében, alternatív, természetes gyógymódokat. Ha a gyógyulási céllal alkalmazott és alternatív kezeléseket is figyelembe vesszük, úgy összességében ennél jóval többen, a lakosság közel egyharmada részesít előnyben alternatív terápiát. A természetes gyógymódok közül legtöbben gyógyteát, gyógycseppeket és homeopátiás készítményeket használnak.

Forrás: GfK sajtóközlemény
Kép: (CC) Ben K Adams

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok