fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Intelligens és hatékony?

| Ujhelyi Kata

A nem megfelelő mosás terheli a környezetet: a szükségesnél nagyobb mértékben szennyezi a vizet, és fogyaszt energiát. A folyókat és a talajvizet a háztartási tevékenységek közül leginkább a mosás szennyezi. Magyarország szennyvizeinek nagy részét nem tisztítják megfelelőképp (például Budapest szennyvizének fele tisztítás nélkül kerül a Dunába), így mosószereink – és a bennük levő vegyi anyagok – közvetlenül az élővizekbe jutnak. A körültekintően végzett mosás viszont nemcsak a környezetet, de pénztárcánkat és ruháinkat is kíméli.

Nemrég a Stiftung Warentest német és a Konsument osztrák fogyasztóvédelmi szervezet is tesztelte a mosóporokat. Az eredmények egybehangzóak: az olcsó és a drága mosóporok hatékonysága között gyakorlatilag nincs különbség, míg a drágábbak akár kétszer annyiba is kerülhetnek.

Az angol Ethical Consumers a gyártó cégek környezeti és társadalmi teljesítményét egy húszas skálán (a magasabb pontszám környezetvédelmileg és társadalmilag pozitívabb tevékenységet jelez) méri. 2005 szeptemberében a mosószergyártók pontszámai a következők voltak:

 

Cég

Márkái

Környezeti és társadalmi teljesítménye

(20 = legjobb)

Reckitt Benkiser

Vanish, Calgon

7,5

Henkel

Persil, Perwoll, Tomi, Silan

6

Procter&Gamble

Ariel, Bonux, Lenor, Tide

1

Unilever

Biopon, Coccolino

0

(További információ angolul: www.ethiscore.org)

 

Tippjeink környezetbarát mosáshoz:

 • Ne használj a szükségesnél több mosószert! A mosóporok csomagolásain a gyártók előszeretettel ajánlanak a szükségesnél nagyobb adagolást. Az ideális mennyiség függ a mosógép méretétől, a mosott ruhák mennyiségtől, a víz keménységétől. Kísérletezd ki, hogy nálad mekkora a legkisebb elegendő adag – a próbálkozást kezdd a gyártó által ajánlott mennyiség kétharmadával!
 • Csak lebomló, foszfát-, foszfonát- és nonilfenol-etoxilátmentes mosószert vegyél!
 • A mosóporhoz mosószódát keverve kevesebb mosópor, az ajánlottnak akár egyötöde is elegendő. A mosószóda erősen lúgos kémhatású, zsíroldó, vízlágyító hatású fehér por. Gyártása során nem keletkezik a környezetre káros melléktermék, használat után pedig lebomlik.
 • Környezeti szempontból a nagy cégek termékei közül a mosópor jobb, mint a folyékony mosószer, és a porkoncentrátum jobb, mint a normál mosópor.
 • Sokan egyáltalán nem használnak öblítőszert. Ezek az érzékenyebb bőrűeknél allergiát okoznak, ráadásul használatuknak köszönhetően 20 százalékkal csökken a textíliák nedvességfelvevő képessége. Próbáld ki egyszer nélküle, hátha neked sem fog többé hiányozni. Ha illatosítani szeretnéd a ruhákat, tégy egy-két csepp illóolajat az öblítővízbe!
 • Előmosást csak akkor végezz, ha az feltétlenül szükséges!
 • A mosógép energiafelhasználásának kb. 90%-áért a vízmelegítés felelős. Ezért a kevésbé koszos ruhákat elég 40°C-os vízben mosni. 90°C-os vízben csak a nagyon szennyezett ruhákat mosd!

 

Tippek – mosás előtt

 • Biztos mosni kell? Az alig hordott vagy öt percre felvett ruhadarabokat kár kimosni. Mosás helyett sokszor elég kiszellőztetni vagy kirázni egy-egy ruhadarabot.
 • Mosás előtt kezeld a foltokat, és szükség szerint áztasd be a ruhát! Az idő helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást, mert áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Áztatáshoz tegyél 15 liter vízbe 1-2 ek. mosószódát!
 • Ne tömd tele a mosógépet, mert rontod a mosás hatékonyságát, és lerövidíted a gép élettartamát! Ha viszont túl kevés ruhát teszel bele, azzal energiát és vizet pazarolsz!
 • Ürítsd ki a zsebeket, hajtsd le a mandzsettákat, fordítsd ki a ruhákat (fakulástól óv), húzd fel a zipzárakat!
 • Nézd meg a ruhában található címke útmutatásait!

 

Karbantartás:

Fontold meg, hogy szükséged van-e Calgonra! Egyrészt a legtöbb mosószer eleve tartalmaz vízlágyítót, másrészt a vízkő eltávolítására létezik egy jóval olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás:

Évente legalább egyszer indíts el egy 60°C-os kímélő programot, és önts a gépbe 2 liter 20%-os ecetet. Az első öblítő program indulása előtt állítsd le a gépet, és hagyd állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgasd meg a dobot (ha felültöltős mosógéped van), és másnap melegítsd fel újra!

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok