fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ingyenes appok a tudatos és zöld élethez I.

| Kovács Andrea

Az érintőképernyős kütyükre tölthető applikációknak se szeri, se száma, nem kivétel ez alól a tudatosságot és/vagy zöldülést segítő appok sem. Viszonylag sok globálisan működőképes is található köztük, ezekből gyűjtöttünk párat. Menedzseld egyszerűen a családi költségvetést és a hűtő tartalmát, használd fel a maradékokat, javítsd meg a bicajod, a varrógépet vagy a mobilodat.  

KOIN – A családi költségvetés segítője

ingyenes (ios, android)

Pontosan azt tudja, ami mond: nyomon követhetjük a pénzünket, ha mindent precízen felviszünk a rendszerbe. A bevételi és a kiadás oldalt is jól átláthatóvá alakították. 

Az egyedi és rendszeres mozgásokat is tudja kezelni és mivel minden címkézhető, a megadott kategóriákon belül már mindent mi magunk tudunk a saját ízlésünknek megfelelően felvinni. Az áttekintőben %-osan is láthatjuk az arányokat, többféle időbeosztás szerint kérhetjük le az adatokat. 

 

Óriási segítség, ha még ahhoz sincs ötletünk, milyen excelben tudnánk normálisan vezetni a családi kasszában lévő pénzt. Jelszavazható, vagyis még egy biztonsági kaput építettek bele,  és dropboxba exportálható minden felvitt adat.

Az applikáció magyar, a Google playen se szeri, se száma azoknak a kommenteknek, amik arról szólnak, hogy milyen gyorsan javítják az esetleges hibákat a fejlesztők.

BEST BEFORE – házi élelmiszer-leltár

ingyenes (iosandroid)

A Campbell’s konzervdobozra hajazó logójú, Best Before nevű app végtelenül egyszerű, ám igen hasznos: főleg azok szerethetik, akik rendszeresen elfelejtik figyelni a hűtő, fagyasztó, spájz mélyére rejtett ételek lejáratát. A menet a következő: lefotózzuk az ételt (lehet sok fotót is készíteni egyszerre, de az app megnyitásakor a fotó hozzáadásnál is választható opció a fotó készítése, automatikusan a programhoz irányít az app), megadjuk, hogy mikor jár le, hogy hol tároljuk, és hogy kérünk-e figyelmeztetést a lejáratról. 

A listára nézve már láthatjuk is, van-e hamarosan lejáró szavatosságú kajánk.

Megérhet ennyi energiaráfordítást a kaja megmentése.

GROCERY HERO – mentsük meg az ételt

ingyenes, (ios, android)

A Best Before apphoz hasonlóan ez is tárolja az adatokat és figyelmeztet, ha közeli lejáratú élelmiszer van a spájzban, (barcode alapján tud szkennelni, de nekünk 3-ból 3 nem lett sikerült. . Külön tárolja a mélyhűtő, a hűtő és a spájz tartalmát, beállítható, mikor értesítsen. Ha kijelöljük, miket használnánk fel aktuálisan, máris listázza a recepteket. 

Regisztrációt igényel (vagy a facebookos profilunkkal léphetünk be) érdemes a listában található neveket választani, mert azok alapján keres a receptekben. 

A recepteknél tápérték-adatokat is találunk. A felület átlátható, időrendi sorrendben is megnézhetjük felvitt adatainkat. Több receptoldalról keresi a recepteket, és ha valamelyiknél a használatot választjuk, azonnal elküldi e-mailben.

 

IFIXIT – javítási útmutató

Ingyenes (ios, android)

“Az ingyenes javítási útmutató mindenre, irta: mindenki.”   Így aposztrofálja magát az oldal/app és ha kicsit belenézünk, kiderül, hogy nem véletlenül: ha kilyukadt a bicajunk kereke, ha vacakol a töltőnk, ha kíváncsiak vagyunk egy újonnan piacra dobott kütyü javíthatóságára, akkor is érdemes itt keresgélni. Elképesztő mennyiségű anyagot találunk benne, de mi magunk is vihetünk fel a megfelelő kritériumok alapján.

 

A listában szereplő applikációkat tableten teszteltük. 

Folytatjuk!

Kép: Googleplay

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok