fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ingoványos talajon: Auchan-bojkott

| Tudatos Vásárló

A Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány 2009 decemberében hirdetett bojkottot az Auchan ellen.

Az egyéni tiltakozókat és szervezeteket tömörítő civil megmozdulás hátterében az áll, hogy a kereskedelmi lánc épp egy természeti értékekben gazdag tőzegláp területén bővítené ki a város határában található áruházát egy újabb épületszárnnyal és méretes parkolóval.

A tőzeg elhalt növények törmelékéből víz alatt, levegőtől elzárva képződő üledékes kőzet, és az erre alkalmas élőhelyet nevezzük tágabb értelemben lápnak. A láp nem azonos a mocsárral vagy vizes réttel, annál sokkal ritkább élőhelytípus. (A szerk.)

Magyarországon a lápok az 1996-os természetvédelmi törvény szerint ex lege, azaz pusztán létezésük okán, minden külön jogi eljárás nélkül is természetvédelmi területnek számítanak. A jogalkotók annak idején a különösen sérülékeny, ugyanakkor gazdag élővilágú, ritka fajoknak otthont adó lápok túlélését kívánták így biztosítani. A dunakeszi tőzegláp kálváriája azonban már bő másfél évtizede tart, jelenleg még arról is vita folyik, hogy láp-e egyáltalán a láp.

A Duna–Ipoly és a Bükki Nemzeti Park szakértői szerint a Budapest határában található vizes élőhely minden kétséget kizáróan láp, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség azonban egy igazságügyi szakértői vélemény alapján törölte a védettséget. Eszerint ugyanis a szóban forgó élőhely teljesen száraz, így nem is minősülhet lápnak. Az állítás ellenkezőjéről a helyszínen járva bárki meggyőződhet.

Fotó: dr. Kriska György

Megtette ezt a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztályának illetékes szakbizottsága is és arra jutottak, hogy a Dunakeszi tőzegtó és környéke egyértelműen láp. Nem beszélve arról, hogy az „Észak-pesti vizes élőhelyek” nevű, állami támogatással létrejött tanösvény egyik állomása épp az itt található két kis lápi tavacska. A területre kutatási engedélyt csak szigorú szabályok betartása mellett lehet kérni, történetesen ugyanattól a hatóságtól, amely most hozzájárult az építkezéshez. A döntés mindenesetre utat engedett a magánkézben lévő és az önkormányzat által részben gazdasági-kereskedelmi-szolgáltató övezetnek nyilvánított lápos területek beépítésének.

A természetkedvelők azonban minden szálat megmozgatnak, a bojkott meghirdetése mellett aláírásgyűjtést kezdeményeztek, magánszakértői véleményt kértek, valamint a „zöld hatósághoz”, az ügyészséghez, a bírósághoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához és a köztársasági elnökhöz fordultak.

Az Auchan Magyarország Kft. nyilatkozata szerint bővítési elképzeléseiket hozzáigazítják a szakhatósági és törvényi előírásokhoz. Novemberben a beruházó – a terület tulajdonosa – a tervezett építkezéshez szükséges környezetvédelmi hatásvizsgálat lefolytatását a nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva leállítatta. Az építkezés megvalósítását az is nehezíti, hogy a munkálatok útjában álló csatorna, az úgynevezett Óceánárok elvezetését idén januárban a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elutasította. A természetvédők azonban még nem lélegezhetnek fel, hiszen a lápi élőhely kifejezetten érzékeny, a terület közelében végzett legkisebb beavatkozás is káros lehet.

Ezúton hívunk bojkottra mindenkit, aki fontosnak tartja a természeti értékek megőrzését. Ne vásároljunk az Auchan áruházakban semmit, ameddig a cég le nem mond végleg a láp beépítéséről!

Az ügy állásáról és a bojkottról részletesebben a civil kezdeményezés honlapja és a Facebook „Bojkott Auchan” csoportjának oldala számol be.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában. 

Fotó: dr. Kriska György

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára