fbpx

| Tudatos Vásárló, Nagy Melinda

Infoteszt: önkiszolgáló mosodák

Négy budapesti önkiszolgáló mosodát teszteltünk, ebből az egyik országos hálózattal rendelkezik. Vizsgáltuk a mosás, szárítás idejét, a rugalmasságot, egyéb szolgáltatásokat és a környezetvédelmi szempontok érvényesülését is.

Több országban is megszokott jelenség, hogy az otthoni mosást házon kívül, mosodában intézik. Az utóbbi években itthon is megszaporodtak az önkiszolgáló mosodák, amelyeket a családosok ugyanúgy használnak, mint a diákok vagy a nyugdíjasok. Most kiderül, hol, mire számíthat, aki használná ezt a szolgáltatást.

Mit teszteltünk?

Körképünkben négy (Bubbels, Mosoda Budapest, Washpoint, Mosómedve mosoda) budapesti önkiszolgáló mosodában jártunk, amelyek közül a Bubbles vidéki egységekkel is rendelkezik, a fővárosban pedig majdnem minden kerületben találhatunk belőle legalább egyet.

A tesztmosás során mostunk (30 fokon színes és 60 fokon fehér ruhákat és törölközőket), és szárítottunk. A végeredménnyel mindenhol elégedettek voltunk, de a gyorsaságban, rugalmasságban és a környezet tekintetében nagyok a különbségek.

A teszt részletes eredményét letöltheted itt >>>  

Bubbles mosoda

Mosás

Az árak 1000Ft/10kg ruha körül mozognak. A legolcsóbbnak a Mosoda Budapest bizonyult, ahol már 800 Ft-ért moshatunk 7-8kg ruhát (ez kb. két ember téli heti szennyese), igaz, kicsit leharcolt mosógépekkel, viszont az árba a mosószer és az öblítő is beletartozik. Maximálisan rugalmasak, ha valakinek ez nem megfelelő, bármilyen mosószert, öblítőt használhatunk, még szódabikarbónát és az ecetet is engedélyezik.

 

Bubbels árai magasabbak (1300Ft), viszont cserébe náluk 11kg ruha is kimosható, a mosószer benne van az árban, és mivel több mosodájuk is van, könnyebben találunk egyet a lakásunk közelében. Összességében ugyanezzel az árral dolgozik a Mosómedve is, csak ott bontva van az ár: 1100 Ft egy mosás (a mosógépekbe itt 10kg ruha is befér), a mosószerért itt még plusz 200 forintot kell fizetnünk.  

Mosoda Budapest

Szárítás

Szárításra mindenhol van lehetőségünk: a Bubbes-ben kell a legtöbbet, 1300Ft-ot, a Mosómedve mosodában és a Mosodabudapestben a legkevesebbet (800Ft) fizetnünk, viszont a Mosodabudapestnél csak 7-8kg ruhát száríthatunk egy gépben, míg a Bubbels-ben és a Mosómedvében akár 16-25 kilót is.

A legtöbb mosó-és szárítógép a Mosoda Budapestben található, de a többi helyen sem kellett várakoznunk.

A ruhákat mindegyik mosodában tisztára mosták, igaz nem is vittünk nagyon koszosakat, a frissességük azonban a Bubbels és Washpoint után volt a leginkább érezhető, talán azért, mert ezeken a helyeken fertőtlenítőt is adnak a mosáshoz (amit elvileg semlegesítenek is az öblítésnél). Száradás után minden textil és ruha friss és enyhén illatos lett. A cikk írója az otthoni mosáshoz nem használ öblítőt, ezért külön hálás volt, hogy a ruháknak nincs tapintatlanul erős illatuk.

Washpoint mosoda

Az alapgépekbe a Bubbels-ben tölthetünk a legtöbb ruhát (11kg), a legkevesebbet (7-8kg), a Mosoda Budapest gépei bírnak, a másik kettő egységesen 10kg-ot tud befogadni. Több pénzért a Bubbels-ben, a Mosómedvében is van lehetőségünk nagyobb mennyiséget mosni.

A gyereksarok nem, a WIFI alaptartozék

A mosás és szárítás leggyorsabban a Bubbelsben és a Washpointban készül el, 30 perc alatt kimoshatunk, és újabb 30 perc alatt megszáríthatunk akár 16 kiló ruhát is, már akinek van ennyi szennyese.

A leghosszabb időt a Budapesti Mosodában kell várni a mosásra/szárításra, nekünk 3 óra alatt készült el, igaz, otthagyhattuk és késő délután visszamehettünk érte. Ez leginkább a közelben lakóknak, dolgozóknak lehet praktikus, helyben megvárni túl nagy macera. A tájékoztatás szerint akár egy napra is otthagyható a ruha (többre is, de ekkor már feláras), ha nem tudunk érte menni, sőt bizonyos mennyiség felett házhoz is szállítják. Szóval mi otthagytuk, de kicsit csalódottak voltunk, mert a szárított pólók összegyűrve vártak minket egy kosárban, így otthon biztosan vasalni kell majd. Nem elvárható, hogy összehajtsák, de ha erről tájékoztattak volna, biztosan odamegyünk a szárítás végére.

A gyereksarok a Bubbles mosodákban alaptartozék, a Washpointban pedig egy egész gyerekbirodalom várja a kicsiket, a négy közül ez a mosoda volt a legbarátságosabb, majd a Bubbles.

Gyereksarok a Washpointban
 

Színes, modern bútorokba süppedve lehet kivárni a mosás, szárítás végét, ami csak kicsit több egy óránál. Van TV, és a szomszédban egy kis kávézó is üzemel, ahol a mosodából érkező vendégek 10 százalék kedvezményt kapnak. Ide csak az jut be, akinek működő mobilja van, a bejárat előtt ugyanis egy telefonszámot kell felhívni, a belépőkódot csak így tudhatjuk meg.

A hangulatot tekintve a Budapest Mosoda volt a legkevésbé barátságos. Az egyébként nagyon kedves és segítőkész menedzser elmondta, nem is cél, hogy az emberek ott helyben várják meg a mosást, elmehetnek ügyet intézni, kávézni, még akár dolgozni is. Ennél barátságosabb, de összességében nem túl hívogató a Mosómedve mosoda, és bár a személyzet nagyon kedves és figyelmes volt, nem itt várnánk meg a mosást, ha heti szinten használnánk.

Ingyen WIFI-t mindehol találtunk.

Segítő személyzet vs. önkiszolgáló

Az árakról mind a négy mosodában korrekt módon informálnak.

Két helyen (Mosoda Budapest, Mosómedve mosoda) van személyzet, ami könnyebbség volt számunkra, segítettek beindítani a gépet, és az árakon felül is megtudtunk néhány plusz információt is.

A Bubbels és a Washpoint nem tart fenn személyzetet, ezek tényleg önkiszolgáló mosodák a szó legszorosabb értelmében. Aggodalomra azonban semmi ok, mert a gépeket egyszerű használni, és minden gyakorlati tudnivalóról kapunk információt a kihelyezett feliratokon vagy a központi fizetőautomatán keresztül.

Ha mégsem boldogulunk, kérhetünk telefonos segítséget is, de erre valószínűleg ritkán kerül sor, mivel azt tapasztaltuk, hogy az aktív mosodába járók is szívesen segítenek az újoncoknak. A külföldiek közül sokan használják a mosodát, első pillantásra ez a Washpointra különösen igaz, mert ottjártunkkor csak külföldi diákokkal találkoztunk. A Mosoda Budapest munkatársa is megerősítette ezt: főleg a nyári időszakban, a mosodahasználók 70 százaléka külföldi.

Igaz, csak a weboldalukon, de egyedül a Mosoda Budapestnél találkoztunk a vízpazarlással, környezetterheléssel kapcsolatos információkkal.

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás