fbpx

| Tudatos Vásárló

Infoteszt: alumíniummentes férfidezodor – összetevők

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 12 különböző alumíniummentes férfidezodort vizsgált meg termékcímke alapján, hogy vannak-e egészségügyi kockázatot jelentő összetevők a termékekben, és biztonságosabbak-e az ökovédjeggyel rendelkező termékek? 

Mit vizsgáltunk?

Egy tucat drogérialáncokban, illetve bioboltokban kapható, alumínium mentes férfidezodor összetevőit vizsgáltuk meg. Azért az alumíniummentes dezodorokra esett a választás, mivel évek óta közismertek azok a kutatási eredmények, amelyek az alumíniumtartalmú dezodorok használata és a mellrák kialakulásának esélye közötti összefüggést vitatják.

Kell-e aggódnia a vásárlónak, hogy az alumíniumsók nélkül a dezodor nem lesz elég hatékony a szagok megelőzésében? A TVE 9 tagja egy-egy héten keresztül tesztelte az ebben a tesztben is szereplő 12 termékeket, hogy kiderüljön, menyire hatékonyan működnek átlagos vagy izzasztóbb napokon egyaránt. A felhasználói tapasztalatról szóló tesztünket itt olvashatod.

Így már a kicsit is tudatos fogyasztók igyekeznek alumíniummentes terméket választani. A kérdés, hogy ezek után nyugodtan hátradőlhetünk-e, vagy a többi összetevő között is találunk az egészségre kockázatot rejtő anyagot?

A termékek csomagolásán feltüntetett anyagokat az amerikai Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai adatbázis alapján értékeltük. Figyelembe vettük, ha a dezodor ökológiai, illetve állatvédelmi minősítéssel rendelkezett. Értékeltük a természetes növényi kivonatok jelenlétét, és a gyártás helyszínét.

Eredmények

Összességében megállapítható, hogy a korábbi 2007-es vizsgálatunkhoz képest valamelyest csökkent a PEG-vegyületeket tartalmazó termékek aránya is. Míg a TVE 2011-es vizsgálata a legtöbb termékben talált triklozánt, az ma már nem jelenik meg a tartósítók között.

A vizsgálat során három termék tudta növelni a kezdeti 10-es pontszámot a védjegyek használata, a hazai gyártás, és a kevés kockázatos összetevő felhasználásának köszönhetően.

 

A legtöbb (14,5) pontot az Alverde Men Fresh Nature nevű termék és a Lavera Men Sensitive kapta (14 pont), míg az egyetlen hazai termék a Wise Tree Naturals 12 pontot kapott. A jó helyezést a kevés kockázatos összetevőnek, független minősítő védjegynek és egy esetben a hazai gyártásnak köszönhetik.

A legrosszabb értékelést két Unilever termék, a Rexona Men Active Fresh Roll (2,5 pont) valamint Dove Men+Care Clean Fresh Roll (4 pont) valamint a 8×4 Men markant Deo Roll (3,5 pont) kapta.

 

 

Jó hír, hogy a lista végén szereplő termékek sem tartalmaznak kifejezetten problémás vegyületeket (pl. rákkeltő, hormonháztartás működését felborító triklozán, parabén) sem színezőanyagot. Pontot leginkább sok potenciális allergén illatanyag, valamint szintén potenciális allergizáló tartósítószerek (Phenoxyethanol, Benzyl alcohol vagy BHT) jelenlétéért.

A tesztünkben szereplő termékek esetében az ár és a kapott pontszám között nem látható összefüggés. A legmagasabb pontszámot elérő termék egységárához hasonló ill. drágább terméket is találunk a lista közepén és a végén is.

A termékek kétharmada Németországban készült, csak egy hazai gyártású dezodort találtunk. 

Két termék állatvédelmi védjeggyel rendelkezik (Vegan, Leaping Bunny), további kettőnek ezek mellett Natrue (natúrkozmetikum) minősítése is van.

 

Hogyan pontoztunk?

Minden termék 10 pontról indult.

Összetétel:

•     1 pontot vontunk le a parfüm megnevezésért, és további 0,5 pontot minden egyes potenciálisan allergén hatású (jelölésköteles) illatanyag használatáért,

•     1-1 pontot vontunk le a Benzyl Alcohol, a BHT és a Phenoxyethanol tartósítók használatáért,

•     1-1 pontot vontunk le minden egyes PEG-vegyület jelenlétéért,

•     1 pontot adtunk a természetes növényi kivonatok használatáért.

 

Környezetvédelem, ökocímke:

•     5 pontot adtunk a Natrue környezetvédelmi minősítés birtoklásáért,

•     2 pontot adtunk a független minősítésű állatvédelmi védjegy meglétéért (Vegan, Leaping Bunny).

 

Gyártási hely:

•     1 pontot adtunk a hazai gyártású termékeknek,

 

 

Nem könnyű a döntés, ha a hatékonyságot és az összetevőket is szeretnénk figyelembe venni. A lenti ábrán a 2 tesztünk együttes eredményét láthatod. 

 

 

Emulgeáló szerek

A kozmetikumok összetevőinek egy része önmagában nem képes a vízben oldódni, így a termék előállítása során segédanyagokat használnak, ilyenek a PEG (polietilénglikol) vegyületek. Ezek az anyagok csökkentik a bőr „védekezőképességét”, így lehetővé teszik más, kockázatos vegyületek szervezetbe jutását.

Minden egyes, a termékben lévő PEG vegyületért 1 pontot vontunk le.

 

Tartósító szerek

Még pár éve a kozmetikumoknál az egyik legnagyobb kockázatot a hormonrendszert károsan befolyásoló parabének tartósítószerként való alkalmazása jelentette. Ezeket már nem találtuk meg az általunk vizsgált termékekben, de „természetesen” nem maradtunk egészségügyi kockázatot jelentő tartósítószerek nélkül.

Az Európai Bizottság a 2015 április 16. után forgalomba kerülő termékekben a propil-parabén és a butil-parabén használatát egységesen 0,14%-ra korlátozta. A három évnél fiatalabb gyermekek pelenkával fedett bőrfelületén való alkalmazásra szánt, leöblítésre nem kerülő termékekben való használatukat pedig betiltotta.

A BHT (butil-hidroxi-toulol) egy erős antioxidáns hatású vegyület, élelmiszerek esetén is engedélyezett a felhasználása, de bőrirritáló allergén hatása ismert.

A tesztben szereplő termékekben megtaláltuk az allergén hatású Benzyl alcohol és az irritáló Phenoxyethanol tartósítókat is.

A fenti tartósítószerek jelenlétéért 1-1 pontot vontunk le.

 

Illatanyagok

A dezodorok célja részben a kellemetlen testszagok kialakulásának megelőzése, elfedése; részben a kellemes illat létrehozása. Ezért logikusnak tűnik, hogy a termékek (egy kivételtől eltekintve) tartalmaztak illatanyagot. Azonban az illatanyagok egészségügyi kockázatot jelentenek mivel egy részük allergén, irritáló hatású lehet.

Az illatanyagokat alapvetően elég az összefoglaló Parfum (olykor Fragrance) néven megemlíteni, azonban a legelterjedtebb, allergiás kockázatot jelentő vegyületeket név szerint is fel kell tüntetni (pl. limonene, linelool, geraniol).

Ezek a kiemelt vegyületek egy-egy kivételtől eltekintve (pl. Butylphenyl Methylpropional) megtalálhatóak a természetben is, gyakran épp a természetes növényi kivonatokkal kerülnek a termékekbe. Mivel az anyag hatása független az eredetétől, ezért ezekben az esetekben is pontlevonással sújtottuk a terméket.

A részletezés nélküli parfum megjelölésért 1 pontot, mert nem biztosítja a fogyasztók alapos tájékoztatását. Ezen felül minden egyes név szerint említett illatanyagok jelenlétéért 0,5-0,5 pontot vontunk le.

A 12 termékből 11-nél pontot vontunk le parfüm jelölésű összetevőért, csak a Wise Tree Naturals nem veszített pontot, viszont 2 névvel feltüntetett potenciális allergén illatanyag volt benne.

Mindössze 1 termékben, a Sebamed dezodorban nem volt jelölésköteles illatanyag, a többiben legalább 2 is volt. A negatív listát a Dove és a Rexona vezeti 8 ill. 9 féle jelölésköteles illatanyaggal.

 

Növényi kivonatok

Öt termék tartalmazott természetes eredetű növényi kivonatokat, illóolajokat. Ezek használatáért 1-1 pontot adtunk.

 

Egyéb adalékok: színezékek, alkohol

A kozmetikai készítmények gyártásakor gyakran használnak különféle színezékeket, amelyek egészségügyi kockázatot jelenthetnek. A tesztünkben szereplő termékek közül egyik sem tartalmazott színezéket, így ebből a szempontból kockázatmentesek.

A termékek kétharmada (8 db) tartalmazott etilalkoholt (jellemzően alcohol denat. jelöléssel) a vegyület ugyan mérgező, de tekintettel arra, hogy egy átlagos fogyasztó számára a dezodorban lévő alkohol nem növeli érdemben a szervezetet ért terhelést, ezért az összetevőért nem vontunk le pontot. A vegyület a sérült bőrfelületen csípő érzést okozhat, szárítja a bőrt, ezért az arra érzékenyeknél az alkoholmentes termékek használata javasolt.

 

Származási hely

A termékek kétharmada Németországban készült (a 12 termékből 8); 1 dezodor Spanyolországban, 2 az Egyesült Királyságban készült. Mindössze egy hazai gyártású (és fejlesztésű) dezodort találtunk.

 

Minősítés

A termékek közül kettő rendelkezett Natrue natúrkozmetikum védjeggyel. Ezért a minősítésekért 5 pontot adtunk.

Több terméken állatvédelmi védjegyek – Vegan (3 db), Leaping Bunny (1 db) – szerepeltek. Ezekért 2 pontot adtunk.

 

Zink a dezodorban

Tesztünk megjelenése után több olvasói megkeresést kaptunk, amelyben arról érdeklődtetek, hogy mennyire kockázatos a cink a dezodorban. Az alábbiakban erre adunk választ. 

A vizsgált termékekben a Zinc Oxide és a Zinc Ricinoleate volt jelen 1 illetve 3 termékben a 12-ből.

Az általunk felhasznált fő adatbázis, a Skin Deep mindkét összetevőt alacsony kockázatú kategóriába sorolja. Természetesen, mint bármilyen a szervezetünkbe, bőrünkre kerülő anyagnak, ezeknek is lehet az egészségünkre gyakorolt hatása, kockázata.

A cinktartalmú anyagok, mint jellemzően a fémvegyületek bioakkumulatív, a szervezetben felhalmozódni képes anyagok.

Mindkét anyaggal kapcsolatban felmerült, a szervkárosító hatás eshetősége (de ez nem tűnik számottevő kockázatnak). Az elérhető további források is a Zinc Ricinoleate-ot a biztonságos összetevők közé sorolják.

A cink oxiddal kapcsolatban már jobban megoszlanak a vélemények, mivel allergén hatású lehet, leginkább belégzése okozhatna problémát – bár ez a kenős dezodoroknál nem életszerű. Számos figyelemfelkeltő cikk jelent meg 5-10 évvel ezelőtt a cink-oxid nanovegyületek rákkeltő hatásáról. Egyes tudományos közlemények nem igazolták a kockázatot, mások óvatosságra intenek.

Összességében egyik összetevőt sem értékeltük a fentiekhez hasonló kockázatúnak.
Általánosságban javasoljuk, hogy az esetleges allergiás reakciók kivédése érdekében az új termékeket először csak kisebb bőrfelületen próbáljátok ki.

 

Köszönjük a közreműködést Nagybán Piroskának és Pál Jánosnak! 

Kép: dreamstime.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás