fbpx

| Tudatos Vásárló

Infoteszt: alumínium-mentes férfidezodor – hatékonyság

12 alumíniummentes férfi dezodort teszteltek a TVE támogató tagjai egy héten keresztül nyugis és sportos napokon. Pontozták mennyire hatékonyak testszag ellen, hagynak-e foltot a ruhán, okoznak-e viszketést. A TVE szakértője a dezodorok összetevőit is elemezte. 

Miért pont alumíniummentes?

A dezodorokban széles körben használt alumíniumvegyületek pórusösszehúzó hatásukkal hatékonyan gátolják az izzadást, de ezzel fékezik a méreganyagok kiürülését is. Kutatások egészségügyi problémákkal hozzák összefüggésbe őket: bőrirritáló hatásuk lehet, és a mell szöveteiben felhalmozódva a mellrák kockázatát is növelhetik. Emiatt számos gyártó piacra dobott alumíniummentes változatot is.

Az alumínium elhagyása nem jelenti automatikusan, hogy más irritáló anyagtól mentes lenne a termék, az összetevőlista átböngészését nem érdemes elhagyni. A TVE szakértő bevonásával vizsgálta 12 leggyakrabban kapható alumíniummentes dezodor összetételét. Az összetevőkről készült tesztünket itt olvashatod.

Elég hatékony a szagok megelőzésében az alumíniumsók nélkül a dezodor? A TVE 9 tagja egy-egy héten keresztül tesztelt 12 terméket, hogy kiderüljön, menyire hatékonyan működnek átlagos és izzasztóbb napokon.

 

Mely termékeket vizsgáltuk, hogyan?

A tesztbe 12 darab szupermarketben és drogérialáncokban megvásárolható nagy márkás, sajátmárkás termék és natúrkozmetikum került. Ahol lehetett ott elsősorban golyós dezodort választottunk a könnyebb összehasonlítás érdekében:

Egy-egy terméket 2-3 TVE tag tesztelt 1 héten keresztül nyugisabb és stresszes napokon.

 

 

Eredmény

A legjobban a Sebamed (12,5 pont), Dove, Nivea és a Lavera (12 pont) végzett az összes szempont alapján. A tesztelők véleménye szerint legfeljebb pörgős napokon maradt némi izzadságszag a dezodor használat ellenére, és szívesen használnák a jövőben is.

 

A legalacsonyabb pontszámot (8 pontot) az Alverde, CD, valamint az Adidas dezodor (8,5 pont) kapta. Azért veszítettek pontot, mert a tesztelők szerint még a nyugisabb napokon is maradt izzadság szag, és egyöntetűen egyiket sem használnák a jövőben.

A tesztelők többsége a jövőben továbbra is szívesen használná a Sebamedet, a Dove-ot, a Niveát, és a Laverát, viszont inkább elkerülné a bac, a Rexona, az Adidas az Alverde és a CD használatát.

A nyertes Sebamedről így nyilatkozott az egyik tesztelő: „Érzékeny bőröm ellenére sem tapasztaltam viszketést vagy bőrirritációt és fokozott igénybevétel esetén is képes volt megfékezni a szagokat.”

Ezzel szemben az utolsóként végzett Alverdéről és Cd-ről nem voltak meggyőzve a tesztelők:

Alverde: „Kevésbé győzött meg, alkoholos tartalmú, ezért kicsit irritál.” „Önmagában valami köptetőfélére emlékeztet az illata, elég gyorsan elillan, és 1-2 óra után utat enged az izzadtságszagnak. A 24 órás védelem mintegy 20-22 órás túlzás.”

CD: „Pozitívum, hogy vegán minősítésű, kellemes, visszafogott, friss illata van, de nekem nem biztosított megfelelő fedettséget egy normál napra, kicsit éreztem a nap második felében már valami enyhe testszagot, még a simább napokon is.”

Így pontoztunk

–          1-4-es skálán értékelték a dezodor hatékonyságát egy nyugodtabb, átlagos, és egy izzasztóbb napon. Minél több pontot kapott annál hatékonyabbnak ítélték.

–          1-4-es skálán pontozták, hogy okoz-e viszketést. Minél több pontot kapott, annál kevésbé okozott viszketést.

–          1 pontot kapott az a termék, ahol a tesztelők többsége azt mondta, szívesen használná a jövőben is, 1 pontot vontunk le ott ahol a „nem” felé billent a válaszok aránya. 0 pontot adtunk, ha ugyanannyian válaszolták, hogy használnák ill. nem használnák a jövőben. 

Nem könnyű a döntés, ha a hatékonyságot és az összetevőket is szeretnénk figyelembe venni. A lenti ábrán a 2 tesztünk együttes eredményét láthatod. 

 

 

Mit ajánlunk brutál és csendes napokra?

Nyugodt napon történő használat során maximális pontszámot (4 pontot) kapott a dezodorok fele: Sebamed, Dove, Lavera, Balea, Nivea, bac. A lista végére került 3 ponttal a Wise Tree, az Alverde és a CD.

Stresszesebb vagy sportolós napon csak a Sebamed és a bac kapott maximális pontszámot. A többség 3-at vagy 3,5-et. Legkevésbé hatékonynak 2,5 ponttal az Alverde, és 2-2 ponttal a Wise Tree és a CD bizonyult.

Azoknak, akik félve mondanak le az alumíniumos dezodorok nyújtotta biztos szagtalanításról, ajánljuk, hogy legalább a stresszmentesebb napokon kísérletezzenek az alumíniummentes változatokkal, és csak a húzósabb napokra tartogassák a durva szereket.

 

Viszketés

A viszketés általában nem okozott problémát, csak az Alverde és a Sebamed kapott félpontos, és az Adidas 1 pontos levonást, mert kismértékű viszketést tapasztalt egy-egy tesztelő náluk.

 

Hagy-e nyomot a ruhán?

A tesztelőktől azt is megkérdeztük, hogy hagy-e nyomot a dezodor a ruhán, de mivel senki nem szembesült ilyen problémával, a pontozásba nem vettük bele.

 

Illatok

Illat tekintetében a Sebamed és 8×4 tetszett legjobban, és a bac legkevésbé a tesztelőknek, de ezt sem vettük bele a pontozásba, hiszen ez még a többi szempontnál is szubjektívebb, így nehezen mérhető.

 

Köszönjük a közreműködést Nagybán Piroskának és Pál Jánosnak! 

Kép: dreamstime.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás