fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Infoteszt: alumínium-mentes férfidezodor – hatékonyság

| Tudatos Vásárló

12 alumíniummentes férfi dezodort teszteltek a TVE támogató tagjai egy héten keresztül nyugis és sportos napokon. Pontozták mennyire hatékonyak testszag ellen, hagynak-e foltot a ruhán, okoznak-e viszketést. A TVE szakértője a dezodorok összetevőit is elemezte. 

Miért pont alumíniummentes?

A dezodorokban széles körben használt alumíniumvegyületek pórusösszehúzó hatásukkal hatékonyan gátolják az izzadást, de ezzel fékezik a méreganyagok kiürülését is. Kutatások egészségügyi problémákkal hozzák összefüggésbe őket: bőrirritáló hatásuk lehet, és a mell szöveteiben felhalmozódva a mellrák kockázatát is növelhetik. Emiatt számos gyártó piacra dobott alumíniummentes változatot is.

Az alumínium elhagyása nem jelenti automatikusan, hogy más irritáló anyagtól mentes lenne a termék, az összetevőlista átböngészését nem érdemes elhagyni. A TVE szakértő bevonásával vizsgálta 12 leggyakrabban kapható alumíniummentes dezodor összetételét. Az összetevőkről készült tesztünket itt olvashatod.

Elég hatékony a szagok megelőzésében az alumíniumsók nélkül a dezodor? A TVE 9 tagja egy-egy héten keresztül tesztelt 12 terméket, hogy kiderüljön, menyire hatékonyan működnek átlagos és izzasztóbb napokon.

 

Mely termékeket vizsgáltuk, hogyan?

A tesztbe 12 darab szupermarketben és drogérialáncokban megvásárolható nagy márkás, sajátmárkás termék és natúrkozmetikum került. Ahol lehetett ott elsősorban golyós dezodort választottunk a könnyebb összehasonlítás érdekében:

Egy-egy terméket 2-3 TVE tag tesztelt 1 héten keresztül nyugisabb és stresszes napokon.

 

 

Eredmény

A legjobban a Sebamed (12,5 pont), Dove, Nivea és a Lavera (12 pont) végzett az összes szempont alapján. A tesztelők véleménye szerint legfeljebb pörgős napokon maradt némi izzadságszag a dezodor használat ellenére, és szívesen használnák a jövőben is.

 

A legalacsonyabb pontszámot (8 pontot) az Alverde, CD, valamint az Adidas dezodor (8,5 pont) kapta. Azért veszítettek pontot, mert a tesztelők szerint még a nyugisabb napokon is maradt izzadság szag, és egyöntetűen egyiket sem használnák a jövőben.

A tesztelők többsége a jövőben továbbra is szívesen használná a Sebamedet, a Dove-ot, a Niveát, és a Laverát, viszont inkább elkerülné a bac, a Rexona, az Adidas az Alverde és a CD használatát.

A nyertes Sebamedről így nyilatkozott az egyik tesztelő: „Érzékeny bőröm ellenére sem tapasztaltam viszketést vagy bőrirritációt és fokozott igénybevétel esetén is képes volt megfékezni a szagokat.”

Ezzel szemben az utolsóként végzett Alverdéről és Cd-ről nem voltak meggyőzve a tesztelők:

Alverde: „Kevésbé győzött meg, alkoholos tartalmú, ezért kicsit irritál.” „Önmagában valami köptetőfélére emlékeztet az illata, elég gyorsan elillan, és 1-2 óra után utat enged az izzadtságszagnak. A 24 órás védelem mintegy 20-22 órás túlzás.”

CD: „Pozitívum, hogy vegán minősítésű, kellemes, visszafogott, friss illata van, de nekem nem biztosított megfelelő fedettséget egy normál napra, kicsit éreztem a nap második felében már valami enyhe testszagot, még a simább napokon is.”

Így pontoztunk

–          1-4-es skálán értékelték a dezodor hatékonyságát egy nyugodtabb, átlagos, és egy izzasztóbb napon. Minél több pontot kapott annál hatékonyabbnak ítélték.

–          1-4-es skálán pontozták, hogy okoz-e viszketést. Minél több pontot kapott, annál kevésbé okozott viszketést.

–          1 pontot kapott az a termék, ahol a tesztelők többsége azt mondta, szívesen használná a jövőben is, 1 pontot vontunk le ott ahol a „nem” felé billent a válaszok aránya. 0 pontot adtunk, ha ugyanannyian válaszolták, hogy használnák ill. nem használnák a jövőben. 

Nem könnyű a döntés, ha a hatékonyságot és az összetevőket is szeretnénk figyelembe venni. A lenti ábrán a 2 tesztünk együttes eredményét láthatod. 

 

 

Mit ajánlunk brutál és csendes napokra?

Nyugodt napon történő használat során maximális pontszámot (4 pontot) kapott a dezodorok fele: Sebamed, Dove, Lavera, Balea, Nivea, bac. A lista végére került 3 ponttal a Wise Tree, az Alverde és a CD.

Stresszesebb vagy sportolós napon csak a Sebamed és a bac kapott maximális pontszámot. A többség 3-at vagy 3,5-et. Legkevésbé hatékonynak 2,5 ponttal az Alverde, és 2-2 ponttal a Wise Tree és a CD bizonyult.

Azoknak, akik félve mondanak le az alumíniumos dezodorok nyújtotta biztos szagtalanításról, ajánljuk, hogy legalább a stresszmentesebb napokon kísérletezzenek az alumíniummentes változatokkal, és csak a húzósabb napokra tartogassák a durva szereket.

 

Viszketés

A viszketés általában nem okozott problémát, csak az Alverde és a Sebamed kapott félpontos, és az Adidas 1 pontos levonást, mert kismértékű viszketést tapasztalt egy-egy tesztelő náluk.

 

Hagy-e nyomot a ruhán?

A tesztelőktől azt is megkérdeztük, hogy hagy-e nyomot a dezodor a ruhán, de mivel senki nem szembesült ilyen problémával, a pontozásba nem vettük bele.

 

Illatok

Illat tekintetében a Sebamed és 8×4 tetszett legjobban, és a bac legkevésbé a tesztelőknek, de ezt sem vettük bele a pontozásba, hiszen ez még a többi szempontnál is szubjektívebb, így nehezen mérhető.

 

Köszönjük a közreműködést Nagybán Piroskának és Pál Jánosnak! 

Kép: dreamstime.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára