fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Ha rá vagy kattanva az öblítőre, gyere hozzánk elvonóra! – ilyen egy Tiszta otthon Ökokör

| Tudatos Vásárló

ÖkoKör

„Mind más-más úton haladunk, és máshol tartunk a háztartásunk zöldítésében, mégis, nem telt el alkalom nagy felismerések és egymást inspiráló elhatározások nélkül” – összefoglalva erre számíthat, aki csatlakozik a Tudatos Vásárlók egyik Tiszta otthon ÖkoKöréhez. A csoportokban egy-egy ÖkoKör tagjai környezetkímélő takarítási praktikákat, infókat osztanak meg egymással. Van, aki leszokik a bolti öblítőről, de olyan is, aki rákapott a vodkás légfrissítőre.

A reklámok hatására sokkal több tisztítószert vásárolunk és használunk, mint amennyire valóban szükségünk lenne. Ezek a vegyszerek a vízbe jutva nem kevés környezetterhelést okoznak. Miközben takarítunk, belélegezzük ezeket, érintkezik a bőrünkkel, aminek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, akár allergiás reakció, asztmás megbetegedés formájában is. Amikor a felmosóvizet a vécébe zúdítjuk, amikor végigmegy egy program a mosógépben, amikor leöblítjük a mosdókagylóban a flóraszeptet, akkor vízi élőlények millióit pusztítjuk el. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a hazai lakosság egy év alatt több mint 33 milliárd forintot költ csak tisztító és takarítószerekre, könnyen beláthatjuk, hogy van miből visszavenni.

Csoportvezető bárkiből lehet

Mindezt látva hirdettük meg 2019 őszén az első Tiszta otthon ÖkoKörök csoportvezetőinek képzését. Már az, hogy rekord gyorsasággal beteltek a helyek azt jelezte számunkra, hogy a háztartási vegyszerekből nem csak nekünk van elegünk. Iszonyúan örültünk, amikor láttuk, hányféle közösség vág bele háztartásuk vegyszermentesítésébe. Volt, aki a lakóhelyén, munkahelyén szervezett csoportot, mások barátaikat vagy egyházi közösségüket segítették zöldülni.

A 21 csoportvezető segítségével összesen 182 háztartásba sikerült elindítanunk a változást a zöldebb, környezetkárosító vegyszerektől mentes, valóban tisztább othhonok felé.

A mellékhatásokról kérdezzen meg… minket!

Mire számíthat az, aki belép egy Tiszta otthon Ökokörbe? Ami a dolgok menetét illeti, a tagok 5-8 fős csoportokban általában hetente-kéthetente találkoznak, egy csoportvezető, egy kifejezetten erre a célra összeállított munkafüzet és egymás segítségével lépésről-lépésre változtatnak takarítási szokásaikon. A találkozók, a csoportmunka 5 hétig tart, és egy közös ünnepléssel zárul.

Mi a hatása, mire számítson, aki végigcsinálja? Elsősorban arra, hogy nem lesz vége. Az öt alkalom pont elég arra, hogy alapvető és maradandó változásokat hozzon otthonotokba. Az már az eddigi tapasztatatokból látszik, hogy a résztvevők több mint fele csökkenti a „hagyományos” bolti, nem öko tisztítószerek számát otthon. Emellett megismerkednek a független ökocímkés és az alternatív tisztítószerekkel, mint az ecet vagy a mosószóda, és ki-ki a maga elkötelezettségétől és lehetőségeitől függő mértékben átáll a kevesebb vegyszerhasználatra, valamint a környezetbarát, zöld szerek használatára.

„Kezdéskor többen jöttek azzal, nem gondolják, hogy az alternatív szerek is tudnak olyan hatékonyak lenni, mint az eddig használtak. De a találkozók végére ez a fal teljesen leomlott!”

– meséli tapasztalatait az egyik csoportvezető.

Gyere Te is, várunk!

Neked is Tiszta otthon ÖkoKör csoportban a helyed, ha…

  • szeretnéd kevésbé terhelni a saját és családod egészségét a tisztítószerekkel;
  • szeretnéd ugyanabból a pénzből egészségesebben, környezetkímélőbben tisztán tartani a lakást;
  • azt gondolod, hogy a takarítás, mosás, mosogatás nem arról szól, amit a reklámok sugallnak;
  • szívesen tanulsz másoktól hasznos praktikákat;
  • szívesen megosztod másokkal a saját tapasztalataidat egy jó hangulatú csoportban.

Ha kedvet kaptál, és Te is zöldítenéd a takarítási szokásaidat, akkor nincs mire várni: csatlakozz egy Tiszta otthon ÖkoKörhöz! Hidd el, együtt könnyebb! Itt mutatjuk, hol indulnak csoportok, amelyekhez még lehet csatlakozni.

Nézz vissza pár nap múlva, ha nem találtad meg egyből a Neked megfelelő csoportot.

A TVE célja, hogy a résztvevőket nyomon követi az ÖkoKör után fél évvel és egy évvel is, hogy lássuk, milyen hosszú távú változásokat eredményezett az életükben az ÖkoKör.


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek