fbpx

| Tudatos Vásárló

Az illóolaj legyen természetes és vegyszermentes

Az illóolajok azon felül, hogy javítják a közérzetünket, terápiás jelleggel is alkalmazhatók. Az aromaterápia széles körben használható, de nem mindegy, hogy milyen minőségű olajat választunk. Erről beszélgettünk Máthé Fanni, aromaterápiás szakértővel, az Aromillo tulajdonosával.

Mondj magadról néhány szót! Mivel foglalkozol és mióta?

Kb. 4-5 éve foglalkozom terápiás illóolajok alkalmazásával, aromaterápiával, 6 éve pedig masszázzsal. Az illóolajokat minden esetben egyénre szabottan állítom össze. Elsősorban olyan nők keresnek fel, akik számára fontos a test-lelki egészség megőrzése és a betegség megelőzése.

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?

Azt, hogy vigyázzak a környezetre. Ne pazaroljak, szelektíven gyűjtsem a hulladékot, és figyeljek arra, hogy kevesebb csomagolóanyagot használjak. Kozmetikumokból csak natúrt, természeteset választok. Fontos, hogy az általam használt tisztítószerek környezetkímélők legyenek, a ruháim természetes alapanyagokból készüljenek. Fontosnak tartom az egyéni cselekvést, példamutatást is.

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj három konkrét példát!

A háztartásomban környezetkímélő vegyszerek vannak. A mosást, mosogatást és felmosást is mosódió, mosószóda, ecet és illóolajok használatával oldom meg. A zöldséget és gyümölcsöt a piacról vásárolom, az a kevés kozmetikum, amit használok, természetes, saját készítésű, például a sampon, arckrém, testápoló vagy a fogkrém is. Sok időt töltök a természetben, rendszeresen sportolok a szabadban.

 

Hogyan járul hozzá ehhez a vállalkozásod a hétköznapok során?

Kizárólag természetes alapanyagokat és hidegen sajtolt növényi olajokat használok. Az illóolajok ellenőrzött minőségűek, kémiai típusukat tekintve is hivatalosan bevizsgáltak. Komplex tanácsadást is végzek, ehhez rekreációs mesterszakos végzettségem kiváló alap. Próbálom a természetes életmódot terjeszteni, példát mutatok, és adott esetben ötleteket adok, hogy kihez érdemes elmenni, pl. táplálkozási kérdésekben.
 

Mi a kedvenc terméked (a saját árukínálaton belül)? Miért?

Ez nehéz kérdés, mivel sose készítek két teljesen egyforma illóolaj keveréket, ugyanazt a hatást többféleképpen is el lehet érni. Nagyon szeretem az immunerősítő és nyugtató masszázsolajokat. Nagyon jól esnek a kedves visszajelzések a szülőktől és a gyerekektől. De az ünnepi hangulatot is nagyon szeretem illóolajokkal megalapozni.

Egy éve indult a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya programunk, amivel az a célunk, hogy a tudatos vásárlókat megismertessük az etikus, környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat nyújtó helyekkel. Most induló cikk sorozatunkban ezeket a vállalkozásokat szeretnénk bemutani.  Kik ők, mivel foglalkoznak és miben mások?

Olvasd el ezeket az interjúkat is:  
 – Nekedterem 
 – Szegedi Zöldségkosár
 –
 Zöld polc 
 – Malatinszky Borászat

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglalkozz?

Egy angliai rokonom mesélt róla, aki egy alternatív gyógyászattal foglalkozó kórházban dolgozik. Nagyon megtetszett, elkezdtem olvasni az illóolajokról és aromaterápiáról. Résztvettem magyar és nemzetközi képzéseken, megtanultam alkalmazni, és örömmel töltenek el a pozitív visszajelzések.

 
A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek közé olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el, amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?

Nálunk a vendégek többet kapnak, mint amit várnak. Például megkínálom őket egy csésze teával, extra recepteket osztok meg velük, plusz ajándékokat adok. Fontos számomra, hogy kedves, személyes kapcsolatom legyen a vendégeimmel, akik közül a legtöbben rendszeresen visszatérnek.

 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

Csak a legjobb minőségű, bevizsgált illóolajokkal dolgozom. Ugyanis sok piacon, boltban kapható – természetes – termék egyszerűen rossz minőségű, felhígított. Illatuk ugyan van, terápiás hatásuk viszont már nincs. Hogy sokat és olcsón tudjanak előállítani, gyakran előfordul, hogy többszöri lepárlásra is sor kerül, de vegyszerekkel is kivonhatják a hatóanyagokat, amelyek maradványai részben benne maradnak és allergiát okozhatnak. A szintetikus készítmények ugyan illatban hasonlítanak az eredetire, de máshogy hatnak, akár fejfájást is okozhatnak. Az általam használt terápiás illóolaj nem olcsó, de jól használva pozitív hatása van, kevés is elég belőle, hosszabb ideig használható. Tapasztalatilag is igazoltan jól működnek, jók a visszajelzések. Egy zalai családi gazdaságtól is szerzek be termelői, hidegen sajtolt növényi olajokat a keverékekhez. Összegezve tehát a vezérelvek: legyen a termék természetes, környezettudatos és vegyszermentes.

 

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

Workshopokat szervezek, előadásokat tartok baba-mama kuckókban, idősek otthonában, illetve más érdeklődőknek. Tartottam régebben Ököröket a fenntartható és környezettudatos életmódról, háztartásról.
 

Köszönjük a képeket, Gubek Istvánnak a TVE gyakornokának!

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 
A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás