fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Igyunk vizet!

| Tudatos Vásárló

A cukros üdítők is az okai annak, hogy Magyarországon sok a túlsúlyos gyerek. Ezért az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) új programot indított vízfogyasztás népszerűséért.

A HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) azaz „A vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében” nevet viselő projekt a WHO és az Egészségügyi Minisztérium közötti együttműködés alapján valósult meg. A program keretében Magyarországon elsőként két hónapos akciót indítottak, bevonva az iskolákat, a szülőket is abba, hogy a gyerekek, amikor szomjasak, elsősorban vizet igyanak.

Az OÉTI vizsgálata szerint a magyar általános iskolás gyerekek több mint 40 százaléka naponta többször is fogyaszt szénsavas, cukros üdítőt és ez jelentős mértékben hozzájárul a rohamosan növekvő gyerekkori elhízáshoz. A 2005-ben kiadott, az iskolabüfék egészséges választékát célzó rendelet megvalósítását az ÁNTSZ két alkalommal vizsgálta, azonban a legkevesebb előrelépés épp a friss zöldség-gyümölcs fogyasztásban, illetve a cukros üdítők terén volt tapasztalható.

A program során szénsavmentes ásványvizet tartalmazó ballonokat helyeztek el, hat önként jelentkező iskolában. Kiderült, hogy két hónap alatt 5415 liter ásványvíz fogyott, és a gyerekek 92 százaléka naponta legalább egyszer ivott az osztályteremben elhelyezett vízből – ezzel párhuzamosan pedig kevesebb cukros üdítőt fogyasztott.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok