fbpx

| Tudatos Vásárló

Igyunk vizet!

A cukros üdítők is az okai annak, hogy Magyarországon sok a túlsúlyos gyerek. Ezért az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) új programot indított vízfogyasztás népszerűséért.

A HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) azaz „A vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében” nevet viselő projekt a WHO és az Egészségügyi Minisztérium közötti együttműködés alapján valósult meg. A program keretében Magyarországon elsőként két hónapos akciót indítottak, bevonva az iskolákat, a szülőket is abba, hogy a gyerekek, amikor szomjasak, elsősorban vizet igyanak.

Az OÉTI vizsgálata szerint a magyar általános iskolás gyerekek több mint 40 százaléka naponta többször is fogyaszt szénsavas, cukros üdítőt és ez jelentős mértékben hozzájárul a rohamosan növekvő gyerekkori elhízáshoz. A 2005-ben kiadott, az iskolabüfék egészséges választékát célzó rendelet megvalósítását az ÁNTSZ két alkalommal vizsgálta, azonban a legkevesebb előrelépés épp a friss zöldség-gyümölcs fogyasztásban, illetve a cukros üdítők terén volt tapasztalható.

A program során szénsavmentes ásványvizet tartalmazó ballonokat helyeztek el, hat önként jelentkező iskolában. Kiderült, hogy két hónap alatt 5415 liter ásványvíz fogyott, és a gyerekek 92 százaléka naponta legalább egyszer ivott az osztályteremben elhelyezett vízből – ezzel párhuzamosan pedig kevesebb cukros üdítőt fogyasztott.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás