fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Igyunk vizet!

| Tudatos Vásárló

A cukros üdítők is az okai annak, hogy Magyarországon sok a túlsúlyos gyerek. Ezért az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) új programot indított vízfogyasztás népszerűséért.

A HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) azaz „A vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében” nevet viselő projekt a WHO és az Egészségügyi Minisztérium közötti együttműködés alapján valósult meg. A program keretében Magyarországon elsőként két hónapos akciót indítottak, bevonva az iskolákat, a szülőket is abba, hogy a gyerekek, amikor szomjasak, elsősorban vizet igyanak.

Az OÉTI vizsgálata szerint a magyar általános iskolás gyerekek több mint 40 százaléka naponta többször is fogyaszt szénsavas, cukros üdítőt és ez jelentős mértékben hozzájárul a rohamosan növekvő gyerekkori elhízáshoz. A 2005-ben kiadott, az iskolabüfék egészséges választékát célzó rendelet megvalósítását az ÁNTSZ két alkalommal vizsgálta, azonban a legkevesebb előrelépés épp a friss zöldség-gyümölcs fogyasztásban, illetve a cukros üdítők terén volt tapasztalható.

A program során szénsavmentes ásványvizet tartalmazó ballonokat helyeztek el, hat önként jelentkező iskolában. Kiderült, hogy két hónap alatt 5415 liter ásványvíz fogyott, és a gyerekek 92 százaléka naponta legalább egyszer ivott az osztályteremben elhelyezett vízből – ezzel párhuzamosan pedig kevesebb cukros üdítőt fogyasztott.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok