fbpx

| B.Zs.

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Igyunk vizet?

Az ásványvíz-biznisz kockázatai és mellékhatásai

A palackozott vizek, ásványvizek kereskedelme az utóbbi években a becslések szerint mintegy évi húsz százalékos növekedést produkált. A piac legnagyobb szereplője a Nestlé Waters, amely számos nemzetközi márka tulajdonosa (Perrier, Vittel, San Pellegrino), és az összes eladás 16 százalékát mondhatja magáénak, mintegy 5 milliárd dollár értékben. Mellette azonban a Coca-Cola (Bon Aqua), és a Pepsi (Aqua Minerale) is a nagyok közé tartozik, ám más szereplők (például a Danone) is igyekeznek újabb szeleteket kihasítani a várhatóan tovább növekvő piacból. A jó minőségű víz szűkössége, valamint az egészséges életmód divatja együtt ugyanis jó üzleti kilátásokat jósolnak a jövőre nézve is.

Az ásványvíz-biznisz kilátásai hazánkban is kedvezőek: míg 1995-ben csak mintegy 13 liter ásványvizet ittunk meg fejenként, tavaly már mintegy 50-et, de még így is messze vagyunk a nyugat-európai országokat jellemző 100-120 litertől. A piaci elemzők további növekedést remélnek.

Nem is lenne ezzel semmi baj, azonban a növekvő piaci igények növekvő vízkivételt jelentenek. A vállalatok világszerte igyekeznek szerződésekkel bebetonozni a kutakhoz, forrásokhoz való kizárólagos hozzáférésüket. Ez azzal jár, hogy a helyi lakosok nem férnek hozzá a jó minőségű vízhez – amiből korábban többnyire ingyen meríthettek. Ráadásul a vállalatok a piaci kereslethez igazodva hajlamosak túlhasználni az erőforrást, ami a talajvízszint csökkenéséhez, a környék kiszáradásához vezethet. Magyarországon is ismeretes egy vitás eset, amelyben a környezetvédők azzal vádolják a Theodora ásványvizet forgalmazó (és a Nestlé tulajdonában lévő) Kékkúti Ásványvíz Rt.-t, hogy fokozott vízkivételével hozzájárul a Káli-medence kiszáradásához. Tény, hogy a Kékkúti Ásványvíz Rt. meglehetősen furcsa, az ügyben fellépő Védegylet nevű környezetvédő szervezet szerint pedig egyenesen szabálytalan eljárásban kapott engedélyt a korábbinál nagyobb mennyiségű vízkivételre. Miközben az is tény, hogy a Káli-medence szárazsággal küzd, a talajvíz szintje csökken. Van-e a kettő között összefüggés?

Hasonló ügyek egyébként már máshol is előfordultak: a helyi lakosok ugyancsak a túlzott vízkivétel okozta ökológiai károk miatt perelték be a Nestlé tulajdonában álló Perrier-t az amerikai Michigan államban.

Az egyik legnagyobb nemzetközi környezetvédő szervezet, a pandás emblémájáról ismert WWF egyik tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy az ásványvíz-ivás divatja egyre növekvő terhelést jelent az érzékeny vízbázisokra nézve. A szakértők világszerte a vízhiány fokozódását várják az elkövetkező évtizedekben. Jóllehet már ma is mintegy 1,5 milliárdra becsülhető azoknak az embereknek a száma, akik vízhiányos körülmények között, tiszta és egészséges ivóvíz nélkül élnek, 2025-ben már várhatóan 3 milliárdan lesznek ilyen helyzetben. A palackozott vizek kereskedelme e szűkös erőforrás túlhasználatához járul hozzá.

Az ásványvíz kétségkívül egészségesebb a kólánál, ám a WWF arra hívja fel a figyelmet, hogy – legalábbis a fejlett országokban – a csapvíz is kifogástalan minőségű. Márpedig a csapvíz többnyire felszíni vízbázisokra vagy parti szűrésű vizekre alapul, amelyek nem meríthetőek ki olyan könnyen, mint a mélyebb vízrétegek.

Mi hát a teendő? Igyunk csapvizet? Például. Az ásványvizek többnyire úgyis vissza nem váltható palackban kerülnek forgalomba, azaz nemcsak a forrásokat merítjük ki, de hulladékot is termelünk…

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás