fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Így válassz jó futócipőt!

| Tudatos Vásárló

Milyen lábtípusok léteznek, és mi az 5 alapszabály futócipő vásárláshoz? Olvasd el vásárlási tippjeinket, és nézd meg a férfi futócipő-tesztünket, ha vásárlásnál az egészség vagy a tartósság fontos számodra.

Milyen típusú a lábam?

Futás közben minden lépésnél a testsúly két-háromszorosa nehezedik a lábfejre. A futócipőnek tompítania kell az ütést és védenie a lábfejet.

Első kérdés, amit futócipő vásárlás előtt fel kell tennünk magunknak: milyen típusú a lábunk, vagyis mennyire dől befelé a sarkunk futás közben? Érdemes ortopédiai szakértő véleményét kikérni, vagy megfelelő boltban szakképzett eladó segítségét kérni.

 

 

 
Kattints a képre, nézd meg a Tudatos Vásárlók Egyesületének férfi futócipő tesztjét, és találd meg a neked megfelelő terméket! Szűrj a saját szempontjaid szerint:
tartósság, ütéstompítás, gyakorlott futók értékelése, ortopéd szakértői vélemény, vegyianyag-szennyezettség. 

 

A lábtípus mellett a testsúly, a futásban szerzett eddigi rutin és az edzés célja is befolyásolja, hogy milyen típusú cipőt érdemes vásárolnunk.

Neutrális cipő ortopédiai problémák nélküli futóknak

Ha a sarok csak egy kicsit dől befelé, akkor ortopédiai értelemben normális pronálásról beszélünk. Ez egy természetes csillapító mechanizmus, amely a testet védi az erős ütéstől. A normálisan pronáló lábú futóknak neutrális cipőre van szükségük, feltéve, hogy nincs más ortopédiai problémájuk.

 

Túlpronáló lábnak támaszték kell

Akiknek a lába futásnál erősen befelé dől – ez az úgynevezett túlpronálás -, azoknak érdemes stabilizáló cipőt választani, amely kellőképpen megtámasztja a lábat. Túlpronáló láb esetén a sarok olyan erősen befelé dől, hogy az inak, ízületek és szalagok jelentős igénybevételnek vannak kitéve, ami akár tartós fájdalomhoz is vezethet, ha nem megfelelő cipőt hordunk.

 

Alulpronáló lábra szupináló cipő

Az alulpronáló vagy más néven szupináló lábú futó külső talpélre érkezik, majd nem gördül eléggé befelé a lába, így nem tudja tompítani a becsapódást. A szupináló lábra olyan cipő kell, amely erősen párnázott, és van elég helye a lábfejnek befelé dőlni, különben a boka, a térd és a csípő erős megterhelésnek van kitéve.

 

5 alapszabály futócipőkhöz

1. Próbálj ki többféle cipőtípust! A cipő akkor illeszkedik legjobban a lábra, amikor a lábujjaknál egy hüvelyujjnyi hely van, ugyanakkor nem lötyög, és nem nyomhat sehol.

2. Ütéstompítás – A legtöbb szabadidős futónak és a kezdő futóknak mindenképp fontos, hogy olyan cipőben edzenek, amelyik kellőképpen csillapítja az ütést. A kisebb csillapítású és egyúttal könnyebb cipők gyorsabb tempót tesznek lehetővé, de csak a tapasztalt futóknak ajánlottak.

3. Női, férfi cipőtípus – A nőknek jellemzően keskenyebb a lába, ezért vannak külön női modellek is. Itt is fontos, hogy a sarok kényelmesen álljon és elől a lábujjaknál legyen elegendő hely.

4. Váltócipő – Aki hetente többször edz, annak érdemes beruháznia több különböző típusú cipőbe, és váltogatni azokat. Így megelőzhető az egyoldalú terhelés.

5. Tisztítás – A cipő külsejét kefével és enyhe szappanos vízzel tisztítsuk, a belsejét rendszeresen szellőztessük.

A tesztek:

• költséges nemzetközi  laboratóriumi méréseken, szakértők által végzett vizsgálatokon alapulnak, ezért ezeket az információkat máshol nem tudod beszerezni;

• egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készülnek, így a termékek könnyen összehasonlíthatók;

• több szempont szerinti szűrhetsz, és összehasonlíthatod a termékeket;

• évente legalább 10 új terméktesztet jelentetünk meg;

• tesztjeink egy része ingyenesen, más része díj ellenében érhető el.

 

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok