fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Így találhatsz fair trade mobiltelefont

| Tudatos Vásárló

A piacon rengeteg mobiltelefon kapható, nehéz dönteni. Ennél is nehezebb dolgunk van, ha tudni szeretnénk, mely telefonok gyártásakor figyeltek oda a gyári munkásokra és a környezetre is.

Az utóbbi években a makeITfair azért kampányolt, hogy bemutassa, milyen hatással van a mobiltelefon ipar a Földre és a világ minden táján élő gyári munkásokra.

 • Hisszük, nem etikus, hogy hétéves gyerekek bányásznak Afrikában, hogy telefonjaink elkészüljenek.
 • Hisszük, nem etikus, hogy Ázsiában a munkások 12 órás műszakban dolgoznak heti hat vagy hét alkalommal, hogy olyan márkák, mint az Apple vagy a Samsung mobiltelefonjai elkészüljenek – gyakran alig keresve napi 4,5 eurót.
 • És hisszük, nem etikus, hogy az elektronikus hulladék millió tonna számra kerül exportálásra és lerakásra illegálisan Afrikában és Ázsiában, lesújtó hatást gyakorolva a környezetre és az emberek egészségére.

Úgy gondoljuk, itt az idő, hogy a mobiltelefon ipar olyan termékeket állítson elő, amelyek etikusak és zöldek. Idáig sajnos ez nem történet meg. Még. A makeITfair szervezetei ezért olyan információkat gyűjtöttek össze, amelyek segíthetik a tudatos vásárlókat abban, hogy megfelelő tudással rendelkezzenek, amikor mobiltelefont szeretnének vásárolni. Mivel igazán etikus és zöld telefonok még nem léteznek, arra biztatunk mindenkit:

 • Állj meg és gondolkodj, mielőtt egy új telefont veszel! Tudod még használni egy vagy két évig a mostani telefonodat?
 • Érdeklődj, hol készült az új telefonod, odafigyeltek-e a környezetre és a társadalomra az előállításánál. Ha egyre többen teszik fel ezeket a kérdéseket, a vállalatok válaszokat fognak adni.

Melyik márkát válasszuk?

A makeITfair meggyőzte a mobiltelefon vállalatokat, hogy fogadják el a tényt, hogy felelősség terheli őket, amikor a termékükhöz szükséges ásványok bányászata kapcsán felmerülő problémákról van szó. A vállalatok számára összegyűjtötték a legfontosabb elveket, és arra kérték a képviselőket, hogy jelentsenek működésükről. A válaszok alapján három különböző kategória született: az „Előfutárok”, az „Az út közepén járók” és a „Hátul cammogók”.

Emellett a Greenpeace összeállította saját listáját az informatikai vállalatokról, kifejezetten számítógép- és mobiltelefon gyártókra koncentrálva. A Zöld Elektronika Kalauz legfrissebb példánya 2012 novemberében készült és online folyamatosan frissítik. A legkiemelkedőbb vállalatokat az alábbi szempontok alapján választották ki:

 • csökkentették az üvegházhatású gázok kibocsátását;
 • termékeiket megtisztították a veszélyes anyagoktól;
 • miután termékeik elavultak, felelősségteljesen visszavették és újrahasznosították azokat;
 • termékeik és azok csomagolása fenntartható alapanyagokból készül.  

 A legzöldebb vállalat az indiai IT multi, a Wipro (10pontból/7.1)

  2. a HP (10/5.7)

  3. a Nokia (10/5.4)

  A legkevesebb pontot (10/2) a Blackberry-t gyártó RIM kapta

Mobilszolgáltatók rangsora

Számos országban árulnak a mobilszolgáltatók telefonokat, szerződéssel együtt. A makeITfair azt javasolta, hogy ezek a szolgáltatók fogjanak össze, és hozzanak létre egy egységes értékelési rendszert a mobilkészülékekről, amely kiválthatná a jelenleg különböző értékeléseket. Jó hír, hogy a mobilszolgáltatók és hasonló vállalatok európai szövetsége elindított egy közös kezdeményezést, amely megteremthetne egy egységes értékelési rendszert, amely segítené a vásárlókat abban, hogy eldöntsék, mely telefonok etikusak és zöldek.

Rajtad áll a sor! Látogasd meg a makeITfair.org honlapot, hogy kiderítsd, te miként érhetsz el változást.
 

Kép: greenpeace.org

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok