fbpx

| Tudatos Vásárló

Így segíts a madaraknak télen

Ma még nem aktuális, de néhány hét múlva talán időszerű lesz, hogy elgondolkodjuk a madarak téli etetésén. Ez különösen a havas, fagyos időszakban fontos, mert a megfagyott hó miatt nem jutnak elég táplálékhoz.

Az énekesmadarak is szívesen fogadják ilyenkor a plusz eleséget. A kertben, parkban kihelyezett madáretetőkbe amíg tart a hideg idő, tehát február végéig, március elejéig rakhatók olajos magvak, amelyek közül a kisebb szemű magok a madarak kedvencei, mint a fekete héjú napraforgómag, továbbá a köles, a tökmag vagy a lenmag. A pintyféléknek, sármányoknak (erdei pinty, fenyőpinty, citromsármány), gabonaszemek is adhatók, mint például búza, árpa. A cinegék a tört diót, mandulát, mogyorót kedvelik.
 
Sokan akasztanak ki szalonnát vagy szalonnabőrkét, ami szintén nagyban segíti a madarak kalóriaveszteségét pótolni, fontos azonban, hogy sózott és füstölt szalonnát nem szabad kitenni, ahogy kenyeret sem, vagy más pékárut, mert a nedvesség hatására a táplálék megavasodhat, megpenészedhet és a madarak pusztulását okozhatja.
 
Hagyható egy-két fogyasztásra már nem alkalmas alma is a fákon, hogy a fekete-és fenyőrigók, harkályok lakmározhassanak belőle. A vörösbegyek és feketerigók számára pedig érdemes kiszórni konyhai maradékot, főtt krumplit, tojást, répát, tésztát a kert végébe vagy a bokrok alá.
 
A téli etetés során ügyeljünk arra, hogy olyan területeken helyezzük ki a táplálékot, ahol a madarakat nem érheti áramütés vagy szándékos mérgezés. Ha belefogunk az etetésbe, ne hagyjuk abba április-májusig, és ha az idő engedi gondoskodjunk ivóvízről is.
 
Az etetésről, madáretetőkről, és más madárvédelmi eszközökről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalain bővebb információ található.

Forrás: amiutcankban.hu

Kép: sxc.hu

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás