fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Így add el az üdülési jogodat!

Akár milliókat is hajlandók vagyunk költeni azért, hogy megszabadulhassunk egy korábban vásárolt, 99 évre szóló üdülési jogtól. Sajnos rengeteg a visszaélés a cégek részéről. Íme néhány tanács, mire érdemes figyelni. 

A Budapesti Békéltető Testülethez érkező kérelmekből az látszik, hogy sok fogyasztó szeretne megszabadulni a korábban akár 99 évre megvett üdülési jogától, és ennek reményében jelentős pénzösszegeket adnak át a vállalkozásoknak, amelyek szóban az üdülési jog eladását vállalják. Az ígérgetések ellenére sokan csak később döbbennek rá, hogy az aláírt szerződés nem is szólt többre, mint például adminisztrációs, vagy fordítási feladatok ellátására.

 

 

A Békéltető Testület tanácsai:

Gondosan válaszd meg azt a céget, amelyet megbízol az üdülési jogod eladásával

A http://www.e-cegjegyzek.hu oldalon utánanézhetsz annak, van-e folyamatban olyan jogi eljárás, amely vita esetén veszélyezteti a vállalkozásnak átadott akár több millió forintos összeg visszatérítését.

 

Soha ne adj át előre jutalékot vagy megbízási díjat a vállalkozásnak

A megbízási díj csak később, a megbízás teljesítésekor jár a megbízottnak, kivéve, ha a szerződésben erről másképp rendelkeztek. Kezeld fenntartással, ha a jogügylet célja (a készpénzhez jutás) ellenére éppen további pénz befizetésére kérnek.

Ne fogadd el, ha a vállalkozás azzal érvel, hogy az eladással felmerülő költségeik miatt kérik előre a pénzt! Megbízás esetén ugyanis a vállalkozásnak kell megelőlegeznie ezeket a költségeket, kivéve, ha ettől a szerződésben eltértek.

 

Ne bízz vakon a szóbeli tájékoztatásban

Mindenképp hasonlítsd össze az írásos szerződés tartalmával! Ha ellentmondást tapasztalsz, ne írd alá a szerződést!

Ne írd alá rögtön a szerződést akkor sem, ha a vállalkozás szerint az ajánlat csak aznapra érvényes! Nyugodtan vidd haza, olvasd át alaposan, kérj meg ismerőst, hogy szintén nézze át. További sürgetés esetén pedig inkább állj el a szerződés aláírásától.

 

Csak akkor vállalj kreditrendszerbe történő belépést, ha érted a konstrukció lényegét

Ellenőrizd előre, hogy a befizetett összegért járó pontokat számodra valóban hasznos termékekre, szolgáltatásokra tudod levásárolni! A jól hangzó akciók, kedvezmények mit sem érnek, ha csak felesleges dolgokra tudod beváltani.

 

Menet közben tájékozódj

Ne feledd, hogy kérésre a vállalkozás köteles információt adni a megbízás, azaz az üdülési jog értékesítésének állásáról, sőt arról is rögtön, ha a vállalt adásvétel sikeresen létrejött.

A fogyasztó felhívására a vállalkozásnak bizonyítania kell, hogy megtette a szerződés szerinti vállalásait, ellenkező esetben a fogyasztó pénz visszatérítésére vonatkozó igénye megalapozott lehet.

 

Kizárólag írásba foglalt szerződés alapján adj megbízást az üdülőhasználati jog eladására

Ellenőrizd, hogy a szerződés nem csupán marketing, promóciós vagy egyéb feladatokra, például az üdülési jog reklámozására vonatkozik-e!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a ténylegesen eladásra szóló megbízás sem garantálja az üdülési jog sikeres értékesítését. Tehát a megbízási díjat akkor is ki kell fizetned, ha az eladni kívánt jog mégsem kerül később értékesítésre (kivéve, ha erre a vállalkozás felróható magatartása miatt került sor).

 

Tartsd észben, hogy 14 napig elállhatsz indokolás nélkül a megbízástól

Ha pedig a szolgáltatás teljesítése már megkezdődött, akkor felmondhatod a szerződést akkor, ha a szerződés megkötésére a vállalkozás üzlethelyiségén kívül került sor, és csak később szembesültél azzal, hogy a cég valójában nem is eladást, hanem kizárólag az üdülési jog hirdetését, adminisztrációs vagy egyéb reklám feladatok ellátását vállalta.

Vita esetén írásban, igazolható módon nyújtsd be panaszodat a vállalkozásnak. Ha a cég egyáltalán nem lelhető fel, elköltözött vagy egyszerűen nem veszi át a küldeményeket, tegyél rendőrségi feljelentést. Ugyanis büntetőjogi felelősség merülhet fel, amennyiben kiderül, hogy szándékosan nem veszik át az írásos megkeresésedet.

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület

Kép: pixabay.com

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás