fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Így add el az üdülési jogodat!

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Akár milliókat is hajlandók vagyunk költeni azért, hogy megszabadulhassunk egy korábban vásárolt, 99 évre szóló üdülési jogtól. Sajnos rengeteg a visszaélés a cégek részéről. Íme néhány tanács, mire érdemes figyelni. 

A Budapesti Békéltető Testülethez érkező kérelmekből az látszik, hogy sok fogyasztó szeretne megszabadulni a korábban akár 99 évre megvett üdülési jogától, és ennek reményében jelentős pénzösszegeket adnak át a vállalkozásoknak, amelyek szóban az üdülési jog eladását vállalják. Az ígérgetések ellenére sokan csak később döbbennek rá, hogy az aláírt szerződés nem is szólt többre, mint például adminisztrációs, vagy fordítási feladatok ellátására.

 

 

A Békéltető Testület tanácsai:

Gondosan válaszd meg azt a céget, amelyet megbízol az üdülési jogod eladásával

A http://www.e-cegjegyzek.hu oldalon utánanézhetsz annak, van-e folyamatban olyan jogi eljárás, amely vita esetén veszélyezteti a vállalkozásnak átadott akár több millió forintos összeg visszatérítését.

 

Soha ne adj át előre jutalékot vagy megbízási díjat a vállalkozásnak

A megbízási díj csak később, a megbízás teljesítésekor jár a megbízottnak, kivéve, ha a szerződésben erről másképp rendelkeztek. Kezeld fenntartással, ha a jogügylet célja (a készpénzhez jutás) ellenére éppen további pénz befizetésére kérnek.

Ne fogadd el, ha a vállalkozás azzal érvel, hogy az eladással felmerülő költségeik miatt kérik előre a pénzt! Megbízás esetén ugyanis a vállalkozásnak kell megelőlegeznie ezeket a költségeket, kivéve, ha ettől a szerződésben eltértek.

 

Ne bízz vakon a szóbeli tájékoztatásban

Mindenképp hasonlítsd össze az írásos szerződés tartalmával! Ha ellentmondást tapasztalsz, ne írd alá a szerződést!

Ne írd alá rögtön a szerződést akkor sem, ha a vállalkozás szerint az ajánlat csak aznapra érvényes! Nyugodtan vidd haza, olvasd át alaposan, kérj meg ismerőst, hogy szintén nézze át. További sürgetés esetén pedig inkább állj el a szerződés aláírásától.

 

Csak akkor vállalj kreditrendszerbe történő belépést, ha érted a konstrukció lényegét

Ellenőrizd előre, hogy a befizetett összegért járó pontokat számodra valóban hasznos termékekre, szolgáltatásokra tudod levásárolni! A jól hangzó akciók, kedvezmények mit sem érnek, ha csak felesleges dolgokra tudod beváltani.

 

Menet közben tájékozódj

Ne feledd, hogy kérésre a vállalkozás köteles információt adni a megbízás, azaz az üdülési jog értékesítésének állásáról, sőt arról is rögtön, ha a vállalt adásvétel sikeresen létrejött.

A fogyasztó felhívására a vállalkozásnak bizonyítania kell, hogy megtette a szerződés szerinti vállalásait, ellenkező esetben a fogyasztó pénz visszatérítésére vonatkozó igénye megalapozott lehet.

 

Kizárólag írásba foglalt szerződés alapján adj megbízást az üdülőhasználati jog eladására

Ellenőrizd, hogy a szerződés nem csupán marketing, promóciós vagy egyéb feladatokra, például az üdülési jog reklámozására vonatkozik-e!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a ténylegesen eladásra szóló megbízás sem garantálja az üdülési jog sikeres értékesítését. Tehát a megbízási díjat akkor is ki kell fizetned, ha az eladni kívánt jog mégsem kerül később értékesítésre (kivéve, ha erre a vállalkozás felróható magatartása miatt került sor).

 

Tartsd észben, hogy 14 napig elállhatsz indokolás nélkül a megbízástól

Ha pedig a szolgáltatás teljesítése már megkezdődött, akkor felmondhatod a szerződést akkor, ha a szerződés megkötésére a vállalkozás üzlethelyiségén kívül került sor, és csak később szembesültél azzal, hogy a cég valójában nem is eladást, hanem kizárólag az üdülési jog hirdetését, adminisztrációs vagy egyéb reklám feladatok ellátását vállalta.

Vita esetén írásban, igazolható módon nyújtsd be panaszodat a vállalkozásnak. Ha a cég egyáltalán nem lelhető fel, elköltözött vagy egyszerűen nem veszi át a küldeményeket, tegyél rendőrségi feljelentést. Ugyanis büntetőjogi felelősség merülhet fel, amennyiben kiderül, hogy szándékosan nem veszik át az írásos megkeresésedet.

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület

Kép: pixabay.com

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok