fbpx

| E Magazine

Az igazi karácsonyfa mindig „zöldebb”

Az „igazi vagy mű” kérdésről szóló vitát idáig még nem sikerült egyértelműen eldönteni, abban azonban még a legradikálisabb környezetvédők is egyetértenek, hogy az igazi fenyőfa még mindig jobb választás, személyes és közegészségügyi szempontból is.

Néhányan, akik kiállnak a műfenyő mellett, azzal érvelnek, hogy azokat minden évben újra használják, így kevesebb szemetet termelnek. A műfenyő azonban polivinil-kloridból (PVC, vagy vinil), a környezetre egyik legveszélyesebb petróleumszármazékból készül.

Ezen kívül a PVC előállítása során sok ismert rákkeltő anyag, például dioxin, etilén-diklorid vagy vinil-klorid keletkezik, szennyezve ezzel a gyár közelében lévő területeket. A legtöbb ilyen gyár Kínában található; az ezekből kikerülő műfenyők 85%-át az Egyesült Államokban értékesítik. A munkakörülmények ezekben a gyárakban nem biztosítják a dolgozóknak a káros anyagok elleni védelmet.

Ezenfelül a műfenyő ólmot és egyéb veszélyes anyagokat is tartalmaz, amelyek az egyébként kemény PVC megmunkálhatóságát teszik lehetővé. Laboratóriumban végzett állatkísérletek során ezek az anyagok beépültek a májba és a vesébe, és idegrendszeri és szaporodási károsodásokat idéztek elő. Az amerikai Gyermekegészségügyi Koalíció arra hívja fel a figyelmet, hogy a műfenyő ólomtartalmú szennyeződéseket bocsáthat ki, amelyek megtelepszenek az ágakon, illetve beboríthatják az ajándékokat és a padlót a fa alatt. Mindenképpen tartsuk be a fa címkéjén található utasításokat: kerüljük e részecskék beszippantását, illetve szájba jutását.

Az igazi fenyők elleni elsődleges érv az, hogy ezeket mint mezőgazdasági termékeket állítják elő, ezért az általában nyolcéves termesztési ciklusuk során többször kell műtrágyát kijuttatni a termőterületekre. Ezért a termesztés során és később, a szemétre kerülésükkor is veszélyt jelentenek a vízkészletre. Az ünnepek után a karácsonyfák nagy része a szemétbe kerül, és nagy mennyiségű hulladékot képez, amelynek megfelelő kezelésére az önkormányzatok nincsenek kellően felkészülve, így nem tudják komposztálni sem.

A karácsonyfában való gyönyörködésnek leginkább környezetbarát módja, hogy gyökeres fenyőt vásárolunk vagy kölcsönözünk egyenesen a termesztőtől. Amikor az ünnepnek vége, egyszerűen kiültetjük a kertbe, vagy visszavisszük a kölcsönzőbe. Mivel a fák télen nyugalmi állapotban vannak, egy hétnél tovább ne tartsuk gyökeres karácsonyfánkat a meleg szobában, mert a fa életre kel és elkezd növekedni. Ha ez megtörténik, akkor sajnos nagyon kevés az esély arra, hogy a hidegbe kiültetve túlélje a telet.

Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Gál Andrea

Visszaváltható fenyők

Székesfehérvár

A Székesfehérvári Álláskeresők Egyesülete immár ötödik alkalommal, idén újra megrendezi a Visszaválható Karácsonyfa Akciót. 150 db 80-120 cm földlabdás fenyő kerül bérbeadásra. Jelentkezéseket jelentkezési sorrendben fogadnak el.

Cím: 8000 Székesfehérvár, Tolnai u. 10.; Tel.:06-22/333-460; E-mail: arial@axelero.hu, satimi@freemail.hu

Budapest

A Rügyecskék Alapítvány idén is megrendezi Visszaváltható Karácsonyfa-akcióját, december 17-22 között, Erzsébet téren, a Gödör Klubnál. A fenyőfákért december 17-én 12 órától lehet jönni. Az árusítás 17-én 12-16 óráig tart, a többi napokon 10-16 óráig. Az idei kínálat: szerb lucfenyő, normann fenyő, ezüstfenyő, összesen 280 db, méretük: 60-80 cm. A fenyőfák ára: 4000 Ft, visszahozatalkor 1500 Ft-ot adnak vissza. A visszaváltás pontos időpontjáról a helyszínen tájékoztatnak.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás