fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az igazi karácsonyfa mindig „zöldebb”

| E Magazine

Az „igazi vagy mű” kérdésről szóló vitát idáig még nem sikerült egyértelműen eldönteni, abban azonban még a legradikálisabb környezetvédők is egyetértenek, hogy az igazi fenyőfa még mindig jobb választás, személyes és közegészségügyi szempontból is.

Néhányan, akik kiállnak a műfenyő mellett, azzal érvelnek, hogy azokat minden évben újra használják, így kevesebb szemetet termelnek. A műfenyő azonban polivinil-kloridból (PVC, vagy vinil), a környezetre egyik legveszélyesebb petróleumszármazékból készül.

Ezen kívül a PVC előállítása során sok ismert rákkeltő anyag, például dioxin, etilén-diklorid vagy vinil-klorid keletkezik, szennyezve ezzel a gyár közelében lévő területeket. A legtöbb ilyen gyár Kínában található; az ezekből kikerülő műfenyők 85%-át az Egyesült Államokban értékesítik. A munkakörülmények ezekben a gyárakban nem biztosítják a dolgozóknak a káros anyagok elleni védelmet.

Ezenfelül a műfenyő ólmot és egyéb veszélyes anyagokat is tartalmaz, amelyek az egyébként kemény PVC megmunkálhatóságát teszik lehetővé. Laboratóriumban végzett állatkísérletek során ezek az anyagok beépültek a májba és a vesébe, és idegrendszeri és szaporodási károsodásokat idéztek elő. Az amerikai Gyermekegészségügyi Koalíció arra hívja fel a figyelmet, hogy a műfenyő ólomtartalmú szennyeződéseket bocsáthat ki, amelyek megtelepszenek az ágakon, illetve beboríthatják az ajándékokat és a padlót a fa alatt. Mindenképpen tartsuk be a fa címkéjén található utasításokat: kerüljük e részecskék beszippantását, illetve szájba jutását.

Az igazi fenyők elleni elsődleges érv az, hogy ezeket mint mezőgazdasági termékeket állítják elő, ezért az általában nyolcéves termesztési ciklusuk során többször kell műtrágyát kijuttatni a termőterületekre. Ezért a termesztés során és később, a szemétre kerülésükkor is veszélyt jelentenek a vízkészletre. Az ünnepek után a karácsonyfák nagy része a szemétbe kerül, és nagy mennyiségű hulladékot képez, amelynek megfelelő kezelésére az önkormányzatok nincsenek kellően felkészülve, így nem tudják komposztálni sem.

A karácsonyfában való gyönyörködésnek leginkább környezetbarát módja, hogy gyökeres fenyőt vásárolunk vagy kölcsönözünk egyenesen a termesztőtől. Amikor az ünnepnek vége, egyszerűen kiültetjük a kertbe, vagy visszavisszük a kölcsönzőbe. Mivel a fák télen nyugalmi állapotban vannak, egy hétnél tovább ne tartsuk gyökeres karácsonyfánkat a meleg szobában, mert a fa életre kel és elkezd növekedni. Ha ez megtörténik, akkor sajnos nagyon kevés az esély arra, hogy a hidegbe kiültetve túlélje a telet.

Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Gál Andrea

Visszaváltható fenyők

Székesfehérvár

A Székesfehérvári Álláskeresők Egyesülete immár ötödik alkalommal, idén újra megrendezi a Visszaválható Karácsonyfa Akciót. 150 db 80-120 cm földlabdás fenyő kerül bérbeadásra. Jelentkezéseket jelentkezési sorrendben fogadnak el.

Cím: 8000 Székesfehérvár, Tolnai u. 10.; Tel.:06-22/333-460; E-mail: arial@axelero.hu, satimi@freemail.hu

Budapest

A Rügyecskék Alapítvány idén is megrendezi Visszaváltható Karácsonyfa-akcióját, december 17-22 között, Erzsébet téren, a Gödör Klubnál. A fenyőfákért december 17-én 12 órától lehet jönni. Az árusítás 17-én 12-16 óráig tart, a többi napokon 10-16 óráig. Az idei kínálat: szerb lucfenyő, normann fenyő, ezüstfenyő, összesen 280 db, méretük: 60-80 cm. A fenyőfák ára: 4000 Ft, visszahozatalkor 1500 Ft-ot adnak vissza. A visszaváltás pontos időpontjáról a helyszínen tájékoztatnak.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok