fbpx

| Tudatos Vásárló

Igazi és hamis, áldásos hatású gabonák A-tól Z-ig

Itt az ideje elszakadni a rizs-krumpli köretektől! A kísérletező kedvűeknek most különleges és egyszerűen elkészíthető gabonákat mutatunk be.

Amaránt

Gazként növő fajtáját eszik a malacok, de van belőle dísznövény is. A disznóparéjnak is keresztelt amaránt fehérjedús magjainak rosttartalma veri a gabonafélékét. A reformboltokban kapható puffasztott magokat müzlibe, joghurtba vagy levesekbe keverhetjük.

 

 

Árpa

Sokan csak folyékony kenyérként (sörként) fogyasztják az árpát, pedig mennyi finomság készíthető a rostban gazdag árpagyöngyből, a gersliből! Egyszerű ínyencséget készíthetünk, ha pirított hagymával elkeverjük, majd vízzel vagy húsleveslével felfőzzük. 

 

 

 

Barna köles

A középkorig kedvelt gabona volt, de a búzaliszt megjelenésével eltűnt az asztalokról a köleskenyér. A bioboltokban megtalálható hántolatlan barna kölest a világ leggazdagabb ásványianyag-tartalmú gabonájának tartják. Rizshez hasonlóan elkészítve kiváló köret.

 

 

 

 

Csemegekukorica

A legrátermettebb kukoricacsövek akár 1200 szemet is növesztenek. Ezek nemcsak nyersen nagyszerűek, a 15 perc alatt elkészülő puliszka télen-nyáron ízletes vacsora. A kukoricadarát főzzük fel vízben, rétegezzük juhtúróval és tejföllel tepsibe. Pirítás után kész is.

 

 

Durumbúza

Az igazi olasz tészta tojás nélkül, durumbúzából készül, és nem szabad puhára főzni. A koleszterinmentes étrendben is alkalmazható pastát nem lisztből, hanem a szemekből őrölt dercéből készítik, amelyet vízzel keverve préselnek össze magas nyomáson.

 

 

Hajdina

Kakukktojás! A hajdina a közvélekedés ellenére nem igazi gabona, inkább a sóskával rokona. Lisztérzékenyeknek kifejezetten ajánlott, mivel a makkterméséből nyert liszt vagy dara nem tartalmaz glutént. Próbáld ki a hajdinakását rengeteg zöldséggel!

 

 

Indián rizs

A dakota és chippewa indiánok hazájából származó sötét, dióízű vadrizs egy vizes területeken élő fűféle tápanyagokban gazdag magja. Valójában nem rizs, de éppúgy használható. A diós-hagymás, bazsalikommal fűszerezett indián rizs igazi köretkülönlegesség. 

 

 

Jázminrizs

Mendemondák szerint a thaiok a szemek illatáról felismerik, hogy a jázminrizs melyik régióban termett. Nekünk elég annyit tudni, hogy az egy évnél fiatalabb szemek könnyen ragadnak, az idős, száraz szemek főzéséhez viszont több víz kell.

 

 

Kamut

A kamutból lassan szívódik fel a szénhidrát a szervezetbe, ezért cukorbetegeknek is ajánlják. Az ősi gabonafélét biogazdaságokban termesztik, jól süthető. Az energiagazdag kamutkenyér fogyasztása különösen kisgyerekeknek és időseknek ajánlott.

 

 

Purpurbúza

Új jövevény az igényesebb pékségekben a purpurbúzából készült kenyér. A génbankokból felkutatott ősgabona a maghéj antociántartalmától lila, amely antioxidáns-hatását kifejtve lassítja a sejtek öregedését.

 

 

Quinoa

A Peru és Bolívia határán lévő Titicaca-tó környékéről származik az óriás spenótra hasonlító quinoa. Gluténmentes magjai tartalmazzák az összes fontos fehérjét. A bioboltokban kapható magokról jól mossuk le a keserű szaponint, majd pirítás után dupla adag vízben negyed óráig főzzük.

 

 

Rozs

A rozs a hűvösebb területek kedvelt gabonája, mely dacol széllel és faggyal. Magjaiból leggyakrabban lisztet őrölnek, de a sok helyen kapható rozspehely is kiváló éhségcsillapító és hasznos rostokkal lát el. Keverd gyümölcslével vagy joghurttal! 

 

 

Tönkölybúza

Alacsony hozama miatt majdnem kiszorult a termesztésből a tönkölybúza. Ám a biogazdák felismerték, hogy az egyik legősibb búzaféle ellenáll a betegségeknek és a kórokozóknak. A tápanyagokban gazdag tönkölylisztből készült kenyér hosszan eltartható.

 

 

Vörös rizs

A vörös rizs egy élesztőgombának köszönheti jellegzetes színét. A reformboltokban kapható szemeket a kínai orvostudomány már évszázadok óta használja, mert sztatintartalmuknak köszönhetően csökkentik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

 

 

Zab

Nemcsak a lovak ropogtatják a finom zabot, mi is egyre többet találkozunk vele. A zabpehely müzlik, gabonapehely-keverékek és sütemények gyakori alkotórésze. Ha kenyérsütéskor zablisztet is adunk az összetevőkhöz, tovább puha marad a kenyér. 

 

 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás