fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Időben megosztott használati jog: javul az üdülni vágyók jogainak védelme

Az Európai Parlament múlt héten új szabályozást hagyott jóvá, ami Unió-szerte nagyobb védelmet biztosít a fogyasztók számára egyes üdüléssel kapcsolatos területeken.

Mit jelent az időben megosztott használati jog?

Az időben megosztott használati jog arra jogosít fel, hogy legalább 3 éven keresztül bizonyos időtartamig (pl. egy vagy több hétig) egy üdülőingatlanban tartózkodjunk az év egy meghatározott időszakában. Az időben megosztott ilyen használati jog számos uniós országban, így az Egyesült Királyságban, Svédországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban is nagyon népszerű, míg Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Olaszországban és Franciaországban jelentős nemzeti ipar alakult ki az időben megosztott jogok területén. Az időben megosztott használati jogot vásárló fogyasztók piaca egyre növekszik a közép-kelet-európai régióban, így Magyarországon is.

Az új irányelv célja a meglévő szabályozás joghézagainak befoltozásával az, hogy növelje a fogyasztóknak az időben megosztott használati jog ágazatába vetett bizalmát (az ágazat forgalma 10,5 milliárd euró, és Unió-szerte több mint 40 000 munkavállalót foglalkoztat), illetve hogy megszabadítsa a piacot azon tisztességtelen kereskedőktől, akik problémákat okoznak a fogyasztóknak, és rossz fényt vetnek a törvényesen működő gazdasági kereskedőkre.

Az időben megosztott használati joggal kapcsolatos jelenlegi uniós szabályozás alapvető jogokat biztosít a fogyasztók számára, azaz az egyértelmű tájékoztatáshoz, a visszalépéshez és a szerződéstől való elálláshoz, valamint a gondolkodási időhöz való jogot, és megtiltja az előlegfizetést. Jelesül:

 • biztosítja a vevők információhoz való jogát, azaz hogy a szerződés aláírása előtt prospektusból tájékozódhassanak;
 • próbálja megakadályozni a „nyomás alatt történő vásárlást” azáltal, hogy legalább 10 napos gondolkodási időt biztosít, amely alatt a fogyasztónak joga van elállni a szerződéstől;
 • megtiltja, hogy az üzemeltető foglalót kérjen a vevőktől a gondolkodási idő alatt.

Az irányelv 1994-es elfogadása óta nagy változások következtek be a piacon. Olyan új termékek és szerződések jöttek létre, amelyekre nem terjedt ki a jogszabály hatálya – ennélfogva az ezeket megvásárló fogyasztók nem rendelkeztek azonos jogokkal, illetve nem részesültek azonos szintű védelemben. Az új termékek például különböző típusú tulajdonok (pl. tengerjáró hajó, belvízi forgalomban közlekedő hajó vagy lakókocsi) használatára jogosíthatják fel a fogyasztót illetve a szerződések három évnél rövidebb időtartamra is szólhatnak, de az eddigi szabályozás nem terjedt ki az időben megosztott használati jog viszonteladására és cseréjére sem.

Az új irányelv ezzel szemben sokkal szélesebb hatáskörrel bír, kiterjedve a következőkre is:

 • rövidebb távra szóló szerződések – 3 évnél rövidebb időre szóló szerződések;
 • ingóságok – a szabályozás kiterjed olyan ingóságokra vonatkozó, időben megosztott jogra mint a belvízi forgalomban közlekedő hajók, lakókocsik vagy tengerjáró hajók használata;
 • hosszú távra szóló üdülési termékek – ezek közé tartoznak a kedvezményes üdülési klubok, ahol a fogyasztó pl. 3 000 eurót fizet, hogy jelszót kapjon egy weboldalhoz, ahol megtekintheti az üdülési szálláshelyekre, repülőjegyekre és autóbérlésre vonatkozóan ígért, gyakran félrevezető „hatalmas árengedményeket” (az új szabályozásnak köszönhetően a kereskedők nem kérhetik el előre a teljes összeget az ilyen klubtagságért, ehelyett a fogyasztók éves részletekben fizethetnek);
 • időben megosztott jogú termékek viszonteladása – a használati jogot megvásároló tulajdonosokat gyakran kereskedelmi ügynökök keresik fel, akik jutalék ellenében eladják a tulajdonos jogosultságát;
 • időben megosztott jogú termékek cseréje – egyes jogtulajdonosok további díjat fizetnek azért, hogy csereklubba léphessenek be, ahol elcserélhetik pl. a Kanári-szigetekre szóló üdülési hetüket egy egyhetes alpesi üdülésre (a további információkra vonatkozó követelménynek azt kell biztosítania, hogy a fogyasztók reális képet kapjanak az ajánlatról, és később ne csalódjanak).

Az új szabályozás tehát kiterjeszti a védelmet az olyan fontos területekre is, mint például az időben megosztott jogú termékek a viszonteladási- és csererendszerei, vagy a hosszú távra szóló üdülési termékek. Ezekre eddig nem vonatkozott a gondolkodási idő biztosítása, az előlegkérés tilalma és az információhoz való jog, ami miatt a „nyomás alatt” szerződést aláíró fogyasztóknak alig volt esélyük a szerződéstől való elállásra. Mindezzel biztosítani kívánja, hogy a fogyasztók az Unió egész területén azonos, megfelelő védelemben részesüljenek, de azonos versenyfeltételeket teremt az eladók és szolgáltatók számára is.

 

Kép [cc] Niffty

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás