fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Időadomány

| Gulyás Emese

2004-ben több mint három és félmillió ember, a 14 éven felüli lakosság 40%-a adományozta idejét, szakértelmét, lelkesedését civil szervezetek, önkormányzati óvodák, iskolák, egyházak vagy sportegyesületek támogatására.

Időadomány. Így is nevezik az ellenszolgáltatás nélkül végzett önkéntes munkát. Magyarországon 2004-ben több mint három és félmillió ember, a 14 éven felüli lakosság 40%-a adományozta idejét, szakértelmét, lelkesedését civil szervezetek, önkormányzati óvodák, iskolák, egyházak vagy sportegyesületek támogatására. Az Önkéntes Központ Alapítvány és a Nonprofit Kutatócsoport Egyesület legfrissebb kutatása szerint a legtöbb időt szervezési, rendezési feladatok ellátására, illetve építésre, javításra, szerelésre áldozták az önkéntesek. Azok közül, akik havi rendszerességgel önkénteskednek, a legtöbben havi 1-5 órát szánnak a közösség érdekében végzett feladatokra. Örvendetes hír, hogy a legutóbbi, 1993-as felméréshez képest a havonta végzett munkaórák száma összességében 44 százalékkal növekedett. Egy átlagos hónapban az önkéntesek 12 668 448 (!) órányi munkával segítették a támogatott szervezeteket. Az önkéntességnek nemcsak szimbolikus értéke jelentős, hiszen havonta közel 1,6 millió főállású alkalmazott munkáját látják el. Ha csak az országos havi nettó átlagkeresettel számolunk, az önkéntesek munkájának értéke több mint havi 160 milliárd forint. Óriási gazdasági érték! 2005-ben összesen ennyit költöttek Magyarországon reklámozásra, 2006-ban egész évben ennyit fordít foglalkoztatási programokra az ország.

Hogy mindezt miért? A legtöbben családi hagyományt folytatnak, jó érzéssel tölti el őket mások segítése; fontosnak tartják a támogatott szervezet céljait, a közösségi élményeket, a szabadidő hasznos eltöltését. Az önkéntesség az önismeret fejlesztésére sem utolsó lehetőség.

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 8. számában.

Kép [cc] Gary

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok