fbpx
COP27 klímakonferencia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Olyan az éghajlatváltozási világkonferencia, mintha az Idétlen időkig-ben lennénk

Az ENSZ klímakonferenciája idén is összeül, és még mindig ugyanott tartunk, mint évek óta. Ráadásul az idei klímakonferencia főszponzora maga a világ legnagyobb műanyagszennyezője, ami már önmagában is okot adhat a kiábránulásra. Ugyanott topogunk, miközben fogy az idő és a jövőbe vetett hitünk is. Mint Bill Murray-é az Idétlen időkig-ben.

Az 1993-as Idétlen időkig (eredetileg angolul Groundhog Day, kb. „Mormota-nap”) című vígjátékban Bill Murray egy embergyűlölő, cinikus pennsylvaniai időjóst (Phil Connors) alakít, aki arra van ítélve, hogy újra és újra átélje ugyanazt az egy napot, február 2-át. Connors az ugyanúgy ismétlődő egyetlen napon hiába javítgatja hibáit, tökéletesíti bókjait, mégsem halad előre az időben, nem lesz jobb ember, sem boldogabb. A sikertelen újrakezdés, a rénytelen próbálkozás annyira apatikussá és kiábrándulttá teszi az élettel és a jövővel kapcsolatban, hogy elhangzik ikonikus előrejelzése a télről:

A világ ugyanebben a hangulatban, egyre szkeptikusabb és kiábrándultabb dejà vu érzéssel figyeli majd az ENSZ idei éghajlat-változási konferenciáját.

Bár a helyszín ismét más – idén a tagállamok, az éghajlat-politikai aktivisták és a civil társadalom szereplői az egyiptomi Sarm el-Sejk üdülővárosban találkozak november 6-18. között -, a COP27 nevet viselő összejövetel célja változatlan: a 2015-ben kötött Párizsi Egyezményben lefektetett célok megvalósítása – az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklése, a globális felmelegedéshez történő alkalmazkodás, és mindezek pénzügyi támogatása. A téma és a cél minden évben ugyanaz marad, a sürgősség minden évben nő – mutat rá a Fairtrade International vezető klímaszakértője, Juan Pablo Solis.

A COP27 egy újabb nap az Idétlen időkigben a Fairtrade és általában véve a méltányos kereskedelmi mozgalom számára, hiszen pontosan ugyanott tartunk, mint a tavalyi, a skóciai Glasgowban megrendezett COP26 találkozó idején. Ott ugyan a 196 országnak sikerült megállapodni abban, hogy csökkentik a legszennyezőbb fosszilis energiahordozó, a kőszén felhasználását és megszüntetik a „nem hatékony” fosszilis tüzelőanyag-támogatásokat, a középtávú vállalások még mindig legalább 2,4 °C-os globális felmelegedéshez vezetnek. (A Másfélfok részletes értékelését a COP26-ról itt olvashatod.)

Zárják el a plasztikcsapot!

Klímaaktivisták felháborodásukat fejezték ki, miután kiderült, hogy az idei klímatárgyalások fő szponzora a Coca Cola. Greenwashinggal, zöldre festéssel vádolják a vállalatot mondván, évek óta a világ legnagyobb műanyagszennyezője. Már több mint 160 ezer aláírásnál tart az a petíció, amelyben azt követelik, hogy vonják vissza a megállapodást, amely szerint a világ egyik legnagyobb műanyaggyártója szponzorálja az ENSZ klímakonferenciáját.

“A Coca-Cola évente 120 milliárd eldobható műanyagpalackkal szennyezi a bolygót, és ezek alapanyaga 99 százalékban kőolajszármazék. Ezzel

a Coca-Cola egyszerre járul hozzá a világ műanyaghulladék-problémájához és a klímaváltozáshoz.

És eddig még csak el sem ismerték, hogy ez mekkora probléma. Arról sem beszélnek, hogyan lesznek képesek elérni klímavállalásaikat, ha nem vetnek véget a műanyagfüggőségüknek. Ha a Coca-Cola valóban a műanyag- és klímaválság megoldásában érdekelt, zárja el a plasztikcsapot!” – nyilatkozta a hír kapcsán John Hocevar, a Greenpeace USA kampányvezetője.

A Fairtrade 2 millió kistermelő nevében cselekvést követel

fairtradeA globális kereskedelmi rendszerünk reformjára sürgető szükség van, hiszen a jelenlegi nemzetközi kereskedelem – a termeléstől a fogyasztásig – ma is az éghajlatváltozás egyik fő okozója.

A globális kereskedelem mindenekelőtt igazságtalanul működik, és az éghajlatváltozás hatásait azokra hárítja, akik a leginkább kiszolgáltatottak és a legkevésbé felelősek az éghajlat állapotáért.

A kistermelők, valamint az etikus kereskedelemben dolgozók, az alacsony jövedelmű országok dolgozói járulnak hozzá a legkevésbé az üvegházhatású gázok kibocsátásához, mégis ők szenvedik el leginkább az éghajlatváltozás gyakran katasztrofális hatásait.

“Ez nem az a jövő, amit akarunk, nem az a jövő, amiért dolgozunk. Ezért a COP27-en több mint 70 ország több mint 2 millió gazdálkodója nevében ismét felhívást intézünk a tagállamokhoz és vezetőikhez, hogy végre cselekedjenek. Felszólítjuk a fejlett országokat, hogy teljesítsék a 2022 végére ígért 100 milliárd dolláros éghajlati támogatást, és dolgozzanak ki stratégiákat, hogy segítsenek a kiszolgáltatott közösségeknek az éghajlatváltozás okozta veszteségek és károk leküzdésében” – szól a Fairtrade International közleménye.

A Fairtrade fogja túlélni a klímaváltozást

A 100 milliárd dollárnyi éghajlati finanszírozás kevesebb mint 2%-a jut el jelenleg a kistermelőkhöz.

A klímaválság hatásait az alacsony jövedelmű országok lakói és termelői már most is érzik a példátlan hőhullámok, a katasztrofális aszályok, a felerősödött hurrikánok és a pusztító felhőszakadások révén.

Ezért a méltányos kereskedelem mozgalom emlékeztetni fogja a globális vezetőket arra, hogy a kereskedelempolitikának lehetővé kell tennie a sebezhető közösségek számára, hogy a létfontosságú alkalmazkodási és enyhítési technikákba fektessenek be, miközben a fejlesztési eredményeket, a regionális integrációt és a nagyobb piacra jutást is támogatnia kell.

Ezen túlmenően minden kereskedelmi megállapodásnak kötelező és végrehajtható követelményekkel kell bizonyítania az emberi jogok, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyezményei, a fenntartható fejlődési célok és a Párizsi Megállapodás iránti megingathatatlan elkötelezettségét. Csak így tudjuk a kereskedelmet, a fejlődést és a környezet védelmét a klímaválság kezelésével összhangba hozni – mutat rá a Fairtrade.

Igazságtalan, hogy a klímaválság költségeit a bolygó legkiszolgáltatottabb közösségeire terheljük

A Fairtrade olyan intézkedések bevezetését sürgeti, amelyekkel büntetni lehet az éghajlatvédelmi szabályoknak nem megfelelő vállalatokat.

“Biztosítani kell, hogy a kistermelők, kisbirtokos vállalkozók pénzügyi támogatást kapjanak a megfelelő gondossági intézkedések betartásának költségeihez. Nem hagyhatjuk őket magukra egy olyan éghajlati válság költségeinek viselésével, amelyet nem ők okoztak. A kötelező jogi keretfeltételeket úgy kell kialakítani és érvényesíteni, hogy azok elősegítsék a fenntartható üzleti tevékenységet, megakadályozzák a tisztességtelen versenyt, megállítsák a közösségek és a természet kizsákmányolását, és garantálják az érintettek jogainak védelmét és a jogorvoslathoz való hozzáférést.”

Ezért a méltányos kereskedelem globális mozgalma felszólít az éghajlatváltozással kapcsolatos nyilvános kötelezettségvállalások érvényesítésére, és arra, hogy a kereskedelem szereplői legyenek elszámoltathatóak az éghajlatváltozással kapcsolatos ígéreteikért.

Nézd, ennyivel jobb egy fairtrade ültetvény!

“Azt is tudjuk, hogy a kistermelők, a munkavállalók és a kkv-k az éghajlatváltozás elleni megoldás részét képezik. És azt is tudjuk, hogy bolygónk jövője attól függ, hogy a jelenlegi termelési modellekkel szemben bevált alternatívákat alkalmazzunk-e, hogy a méltányosabb átmenetet szolgáló beruházásokat előtérbe helyezzük-e, és hogy még ebben az évtizedben növeljük-e az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és az éghajlatváltozás mérséklésének lehetőségeit.”

Együtt kell cselekednünk, és most kell cselekednünk, mert kereskedelmi igazságosság nélkül nem lehet éghajlati igazságosság!

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Képek forrása: canva.com

ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22/C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás