
| Tudatos Vásárló
Idényreceptek júniustól augusztusig
Hűsítő leves, vega és húsos második, no meg desszert a nyár ízeiből: gazpacho, nagyidai káposztás ropogós, nyári gyümölcstorta.
Gazpacho

Elkészítés: Az olaj és a víz kivételével a hozzávalókat durvára összevágjuk és hűtőszekrényben, légmentes edényben együtt tároljuk legalább egy éjszakán át. A következő napon ezeket pürésítjük. Alacsony fordulatszámot állítsunk be a turmixgépen. A krémes állag eléréséig fokozatosan adagoljuk az olajat, majd a vizet a keverékhez. Díszíthetjük apróra vágott paprikával, uborkával, főtt tojással, pirított kenyérkockával, petrezselyemlevéllel, újhagymával. Idő hiányában készíthetjük frissen: nyersebb, ropogósabb változatot kapunk. Ekkor a szikkasztott kenyeret két evőkanálnyi zsemlemorzsával helyettesítjük. Hűtve, langyosan fogyasztjuk.
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg érett paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 nagyobb, édesebb hagyma (1 csokor újhagyma), 2 db színes paprika, 2 gerezd fokhagyma, 100 g kiszárított kenyér, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 deciliter almaecet, 8 deciliter víz, só, borsikafű
Nagyidai káposztás ropogós

Hozzávalók: 4 evőkanál olaj, 4 felkarikázott vöröshagyma, 2 felvágott paprika, 2 nyolc részbe vágott paradicsom, 1 kisebb, csíkokra metélt, zöld színű fejes káposzta, 3-4 gerezd fokhagyma, köménymag, kapor, borsikafű, majoránna, megtisztított újburgonya. (A húsos változathoz 150 g füstölt szalonna, illetve 500 g kockára vágott sertéshús vagy csirkefilé.)
Elkészítés: Olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a paprikát, majd fűszerezzük. (Ha nem a vegetáriánus változatot készítjük, ekkor kell a húst hozzátenni.) Gyakori kevergetéssel fokozatosan adjuk hozzá a káposztát, s végül a paradicsomot. Fedő alatt tovább pároljuk-pirítjuk. Kevés vizet adhatunk hozzá. Készen van, ha a káposzta már megüvegesedett, kissé megpuhult. Egy másik lábosban a burgonyát pirosra sütjük, tálaláskor erre szedjük rá a káposztát. Ha van már, készíthetjük kisméretű, fiatal újkrumplival ezt a vendégváró, fűszeres egytálételt.
Nyári gyümölcstorta

Hozzávalók: idénygyümölcs, 10 dekagramm liszt, 120 g méz, 6 tojás, 2,4 deciliter tej, fahéj, tortaforma.
Elkészítés: Előforrósítjuk a sütőt. A formát kivajazzuk vagy kibéleljük sütőpapírral. Elrendezzük a szükség szerint felaprózott gyümölcsöt. A többi hozzávalót alaposan összekeverjük és ráöntjük. 20-25 percig sütjük. Készíthetjük egyféle vagy vegyes gyümölccsel: nyári almával, körtével, meggyel, szederrel, áfonyával. A hőkezelés miatt kiválóan alkalmas megmaradt, lecsepegtetett gyümölcssaláta hasznosítására. Langyosan és hidegen is finom.
További receptek és termesztési tanácsok minden évszakra az Idénynövény adatbázisunkban.
Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.
***