Az örök szezon becsapás, amiért nagy árat fizetünk
Idénynövény adatbázisunkból megtudhatjátok, az év mely szakában melyik gyümölcsnek és zöldségnek van szezonja. Másszóval azt, mikor mit érdemes vásárolnotok, a családi asztalra tennetek ahhoz, hogy a legegészségesebb és leginkább környezetkímélő élelmiszerhez jussatok.
Amikor csak lehet, részesítsd előnyben a helyben termett idénynövényeket, azaz a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket! Ezzel több szempontból is jót teszel a környezettel és az egészségeddel:
-
A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek finomabbak is, mint üvegházi vagy a hűtőházban beérett társaik.
-
Ha az idénygyümölcsöket- és zöldségeket választod, nem támogatod a több ezer kilométernyi szállítás alatt keletkező környezetterhelést, sem a rengeteg energia és vegyszer használatát igénylő mesterséges termelést.
-
Az idénytermények, idénynövények vásárlásával az importőr és szállító cégek, illetve távoli országok termelői helyett a helyi termelőket támogatod.
-
az idénynövényeket nem kell távoli országokból, többezer kilométer távolságból importálni, megspórolva így a hosszú szállítás okozta környezetszennyezést,
-
az idényüket élő zöldségeket és gyümölcsöket nem kell mesterséges szerekkel és mesterséges fénnyel mesterségesen érlelni, nem kell éretlenül leszedni, és érlelőkamrákban mesterséges anyagokkal érlelni.
Az adatbázisunkban az egyes zöldségekre, gyümölcsökre rákattintva alaposabban is megismerkedhettek az egyes növényekkel. Ez, az idénynövényeket bemutató sorozatunk a Mi fán terem? nevet kapta. Megtudhatjátok, honnan ered, milyen kulturális események, emlékek kötődnek az almához, paradicsomhoz, sóskához és társaikhoz. Leírtuk, hogyan tudod kiválasztani a legegészségesebb darabokat a piacon. Hogyan tudod a legjobban tárolni és kiskertben termeszteni őket. És néhány elkészítési tippet, receptet is olvashattok!