fbpx

| Tudatos Vásárló

Idénymenü: őszi receptek terítéken

Ősszel még a kezdő konyhatündéreknek is könnyű a dolguk, hiszen tele van a piac szebbnél-szebb friss zöldséggel, gyümölccsel.  Ezek közül válogattunk most is egy háromfogásos menüre valót. 

Céklaleves

Hozzávalók: 40 dkg cékla, 2 szál sárgarépa, 2 zellerszál, 15 dkg káposzta, 20 dkg paradicsom, 1 liter víz, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál olaj, 2 mokkáskanál méz, 1,5 dl tejföl, zellerlevél.

Elkészítés: A céklát főzzük héjában puhára, majd megtisztítva vágjuk kockákra. A répát, zellerszálat és a csíkokra vágott káposztát pároljuk kevés olajon 10 percig, majd öntsük fel vízzel. Adjuk a felkockázott paradicsomot is a vízhez, majd forralás után 20 percig főzzük a levest kis lángon. Ezután adjuk hozzá a leveshez a céklát, a mézet és a sót, és főzzük még 3 percig. A kész levest tejföllel és zellerlevéllel meghintve tálalhatjuk.

 

 

Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 20 dkg liszt, 3 evőkanál reszelt parmezán, 1 tojás, vaj, zsályalevél, só, bors.

Elkészítés: A sütőtököt daraboljuk fel, magozzuk ki, majd süssük meg sütőben. Sütés után törjük össze villával. Keverjük hozzá a lisztet, a parmezánt, a tojást, és fűszerezzük sóval, borssal. Gyúrjuk össze, majd válasszuk két részre a tésztát. Sodorjunk nagyjából ujjnyi vastagságú darabokat, vágjuk fel őket kis darabokra, és forró vízben főzzük ki pár másodperc alatt. Amint kész, forrósítsuk fel a vajat, tegyünk bele pár felaprított zsályalevelet, és keverjük bele a kész gnocchikat.

 

Baklava

Hozzávalók: 30 db réteslap, 15 dkg vaj, 30 dkg finomra vágott dió, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 15 dkg méz. A sziruphoz: 1 citrom, 10 dkg méz.

Elkészítés: Olvasszuk fel a mézet, és állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a cukrot. Amint a massza felolvadt, belekeverhetjük a diót. Ezután rétegezzünk 10 darab vajjal megkent réteslapot egy tepsi aljára. Ezt kenjük meg a diós massza egyik felével, amire következhet újabb 10 darab vajas réteslap, és a töltelék második fele. A sort zárjuk a maradék 10 vajjal megkent réteslappal. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, és nagyjából 20 perc alatt süssük aranysárgára a megszurkált süteményt. Amíg a tészta sül, a kifacsart citrom levét öntsük fel 2-3 deciliter vízzel, adjuk hozzá a mézet, és kevergetés mellett forraljuk fel. Ha a sütemény megsült, öntsük le a forró sziruppal, és hagyjuk a tepsiben kihűlni.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 24. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás