
| Tudatos Vásárló
Idénymenü: decembertől februárig
Könnyen elkészíthető téli recepteket ajánlunk ínyenceknek.
Csicseriborsós zöldségleves

Hozzávalók 6 személyre: 3 evőkanál olívaolaj, 3 nagyobb apróra vágott hagyma, 8 összenyomott fokhagymagerezd, 1 karikára vágott póréhagyma, 4 csésze víz, borsikafű, rozmaring, só, balzsamecet, 200 g áztatott és előfőzött csicseriborsó, 5 evőkanál paradicsomlé, 1 felkarikázott sárgarépa, 1 kockára vágott nagyobb burgonya, díszítéshez petrezselyemlevél.
Elkészítés: Éjszakára áztassuk be a csicseriborsót, másnap lassú tűzön főzzük puhulásig. A habot szedjük le. Ha elkészült, a háromnegyedét pürésítsük burgonyatörővel. Nagyobb lábosban olajon dinszteljük meg a hagymákat. Adjuk hozzá a burgonyát, a sárgarépát, és sűrű kevergetés mellett pároljuk-pirítsuk további 10 percig. Lassan öntsük fel a vízzel és a paradicsomlével. Adjuk hozzá a csicseriborsót. Ízesítsük tetszés szerint. Forrón, petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk.
Csicsókás rizottó

Hozzávalók 6 személyre: 2 nagy hagyma, kockára vágva, 8 összenyomott fokhagymagerezd, 8 közepes méretű hámozott és szeletelt csicsóka, 12-16 csésze víz, szárított lestyánlevél, petrezselyemlevél, zellergumókockák, 2 evőkanál vaj, 6 evőkanál olívaolaj, 4 csésze rizs
Elkészítés: Lapos edényben olvasszuk fel a vajat és az olajat, majd futtassuk meg 5 perc alatt rajta a hagymákat. Adjuk hozzá a csicsókaszeleteket, és további 5 percig pároljuk kavargatás közben. Ezalatt forraljuk fel a fűszerezett vizet. Öntsünk rá 1 szedőkanálnyival a csicsókás hagymára, majd fedő nélkül pároljuk további 15 percig. Kissé törjük meg villával, és sűrű kevergetés közben öntsük bele a rizst. Adjuk hozzá a főzőlé többi részét. Időnként megrázogatva 20-25 perc alatt pároljuk puhára. Tálalás előtt ízlés szerint újabb adag vajat keverhetünk hozzá.
Téli csemege

Hozzávalók 6 személyre: 2 csésze tönkölybúzadara, 2 nagy fakanálnyi vaj, 6 csésze víz, 2 evőkanál mazsola, 4 evőkanál méz, fél citrom leve és reszelt héja (csak ha bio), csipet só, apróra vágott szárított gyümölcs (körte, alma, szilva) és olajos magvak (dió, mandula, mogyoró, napraforgó).
Elkészítés: Nagyobb lábosban, állandó kevergetés mellett pirítsuk meg a darát a vajon. Eközben forraljuk fel a vizet, majd öntsük a darára és főzzük együtt kis lángon még 5-10 percig. Miután kihűlt, ízesítsük és gazdagítsuk tetszésünk szerint. Alaposan keverjük össze. Két vizes kanál segítségével formázzunk a masszából gömböket, vagy tömködjük edénykékbe. Tejszínhabbal is fogyaszthatjuk.
Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21. számában.