| Ethical Consumer
Hűtőgépek és alternatíváik
A hűtőszekrényt és a fagyasztót egy mai háztartásban nélkülözhetetlennek tartják. Olyannyira mindennapjaink részévé váltak ezek a gépek, hogy fel sem merül bennünk a kérdés: mit tettek az emberek, mielőtt ezeket feltalálták volna.
A hűtőgépektől való függőségünket azonban gyakran csak a kényelem iránti vágyunk szüli: ritkábban vásárolunk be, de akkor nagy tételben, és előre elkészített ételeket halmozzuk fel.
A hűtőszekrény környezeti hatásai
A hűtőszekrények energiafogyasztását a gyártók az EU országaiban
egységes címkén kötelesek közölni. Az energiafelhasználás szempontjából az „A” jelzésű
gép a legjobb, míg a „G” a legrosszabb. Az „A” kategóriájú hűtőszekrények egyre
nagyobb választéka miatt 2003-ban bevezették az „A+” és az „A++” változatokat, amelyeknek
további 25-45%-kal kisebb a fogyasztása. A cél a technológiák hatékonyságának
növelése és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése. Mi sem bizonyítja jobban
ennek fontosságát, mint az a tény, hogy az EU-ban kibocsátott üvegházhatást
okozó gázok 2%-áért (mintegy 62 millió tonna CO2) az otthonainkban
működő hűtő- és fagyasztószekrények a felelősek.
Hasonlóan égető problémát okoznak a hűtőgázok. Az erre a célra
alkalmazott HFC-k (hirdrofluorkarbonok) 3200-szor nagyobb mértékben járulnak
hozzá a globális felmelegedéshez, mint a szén-dioxid. A kyotói egyezményben az
EU a HFC-kibocsátás 8%-os csökkentését vállalta 2010-re az 1990-es szinthez képest.
Vannak vállalatok, amelyek már nem alkalmazzák ezeket a gázokat, meglepő módon
azonban ők sem tüntetik fel ezt a tényt tájékoztatóikban vagy termékeik
címkéjén.
Részben a hűtőgázok miatt kell kiemelt figyelmet szentelni a kidobott
hűtőszekrények újrahasznosításának. Nagy-Britanniában évente mintegy 2,5 millió
hűtőgépet dobnak ki, amelyekből újrahasznosítás előtt mindenképpen el kell távolítani
a globális felmelegedést okozó gázokat, nehogy a levegőbe jussanak.
A hűtőszekrény alternatívái
Mivel a legtöbb hűtőszekrényeknek van egy kis fagyasztó része, a
fagyasztóládák nélkülözhető tárgyak. A fagyasztószekrénynek nincs saját kezűleg
elkészíthető alternatívája.
A hűtés környezetbarát alternatívája, ha az ételeket befőzéssel,
pácolással, sózással, tartósítással és kiszárítással tartósítjuk. A mélyhűtők térnyerésével
egyre kevesebb háztartás alkalmazza ezeket a technikákat a télire való eltevéshez,
pedig ezek a módszerek nem igényelnek energiafelhasználást, és a környezetet
sem szennyezik.
Éléskamra
Az éléskamrák tökéletesen alkalmasak élelmiszerek megfelelő
hőmérsékleten tartására, amennyiben rövid idővel bevásárlás után felhasználjuk
őket. A régen épült házakban teljesen természetes volt egy spájznak szánt
helyiség, amelyet általában az épület külső részével érintkező falhoz építettek.
A hideg környezetet a vastag téglából épített falak és kőpadló hivatott
biztosítani. Környezeti szempontból ma sem elhanyagolható ez a kémiai
hűtőanyagokat és energiafelhasználást nélkülöző alternatíva.
Amennyiben lakásodban ez a helyiség nem lett átalakítva második
fürdőszobává, WC-vé vagy éppen gardróbbá, egy hőmérővel nagyon egyszerűen
meggyőződhetsz arról, hogy alkalmas lenne-e élelmiszerek tárolására: hűtőszekrények
esetében 5°C a maximálisan ajánlott hőmérséklet. Amennyiben ennél melegebb van,
megpróbálhatod leszigetelni az ajtót, hogy ne tudjon beáramolni a meleg a lakás
többi részéből. Egy másik lehetőség, hogy csak télen használod, így legalább az
év egy részében kikapcsolhatod a hűtőt.
Ideális esetben minden új ház építésénél éléskamrát kellene kialakítani
az épület északi, leghidegebb oldalán, leszigetelve a szomszédos szobáktól. A
jól kialakított, hűvös spájzok használatával akár teljes egészében
lemondhatnánk a hűtő használatáról, de legalábbis kisebb modellt
választhatnánk, és ennek megfelelően energiát és költséget takaríthatnánk meg,
vagy a hűvösebb évszakok idejére kikapcsolhatnánk a hűtőt.
„Saját kezűleg készített”
hűtőszekrény
Már az ókori egyiptomiak felfedezték, hogy egy lyukacsos edényben lévő
víz elpárolgásával párhuzamosan az edény tartalma lehűl. Bárki készíthet otthon
ilyen, akár nagyobb dolgok hűtésére is használható eszközt. A lehűtendő
dolgokat egyszerűen helyezd egy vödörnyi vízbe és tedd árnyékos helyre! Takard
le egy konyharuhával, ami éppen hozzáér a víz felszínéhez! A víz
felszívódásával és elpárolgásával a víz és a benne lévő étel/ital is lehűl. Bizonyos
termékeknél (sör, bor) még egyszerűbb hűtési alternatívát kínál a pince vagy
garázs is.
Vegetáriánus háztartások
A vegetáriánus háztartások könnyebben boldogulnak hűtőszekrény nélkül,
hiszen ételeik alapját többnyire friss zöldségek, szárított hüvelyes növények
és gabonafélék képezik és nem állati eredetű termékek. A tejtermékek és húsok
mennyiségének csökkentésével kevesebb szükséged lesz a hűtőszekrényre.
Mindent összevetve, érdemes átgondolnod, mekkora és milyen hűtőre van valójában
szükséged. Már a lakás, ház építésénél illetve vásárlásánál végiggondolható,
van-e lehetőség spájz, hűvös pince vagy garázs kialakítására. Ha mindenképpen hűtőszekrényt
kell vásárolnod, törekedj az energiatakarékos, megfelelő méretű modell
kiválasztására. Ne halmozd fel a fagyasztott és előre elkészített ételeket, a
friss ételek amúgy is egészségesebbek!
Forrás: Ethical Consumer, 2005. január-február.
Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Szabó Előd és
Fertetics Mandy