fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Húsvéti tojásbiztonság — Gyakran ismételt kérdések

| Markovics Vera

Szerkesztőségünket is egyre több olvasó bombázza kérdésekkel a húsvéti tojásvásárlással kapcsolatban. A következőkben a leggyakoribb kérdésekre válaszolunk orvosok és táplálkozástudományi szakemberek véleménye alapján.

Tekintettel a madárinfluenzára, szabad-e még egyáltalán tojást fogyasztani?
Először is a legfontosabb: Magyarországon tudomásunk szerint házi szárnyasokban egyelőre szerencsére nem mutatták ki a H5N1 (madárinfluenza) vírust, következésképpen a magyar tyúkok sem tojnak vírus-gyanús tojásokat. Lényeges emellett az is, hogy bizonyított: a madárinfluenza vírusa nagy hőmérsékleten garantáltan elpusztul. Következésképpen, ha valaki ezt a jelenleg még csak elméletinek mondható kockázatot is el akarja kerülni, legalább 60-70 celsius fokon főzze meg a tojásokat.

Miből tudom megállapítani, hogy egy tojás valóban friss-e?
A boltokban kapható tojásokon (persze főleg a dobozokon) fel van tüntetve az eltarthatóság ideje. Ha lejárt, az még nem jelenti okvetlenül, hogy rossz is. Mindenesetre fogyasztás előtt legalább 60-70 celsius fokon főzzük meg.

A friss tojás egyébként következőképpen ismerhető fel. Rázd meg a tojást: ha nem ad semmilyen hangot, akkor friss. Ha “kotyog” a belseje, akkor idősebb példányról van szó. Az idősebb tojás fehérje sűrűbb, ez okozza a kotyogást.

Egy másik módszer: helyezd a tojást hideg vízzel teli pohárba. A friss tojás elfekszik a vízben, az idős feláll. Ha a tojás a víz felszínére úszik, dobd el: biztos, hogy záp.

Ha tükörtojást akarsz készíteni, törd fel, és ha a fehérje és a sárgája egyaránt ívelt, domború, akkor friss tojással van dolgod, ha viszont mindkettő lapos, akkor antik darabot vásároltál. Ne fogyaszd el!

Hogy kerül dioxin a tojásba?
A múlt évben Európa-szerte riadalmat keltettek a hírek: dioxint találtak tyúktojásokban. Ráadásul a szabadon tartott tojók tojásai kerültek gyanúba. Ez persze nem csoda, mert a dioxin gyakran ipari hulladékokból kerül a természetbe – például csomagolóanyagok elégetése során felszabaduló mérges gázok által. Ezek a szennyező anyagok azután a talajba kerülnek, és meglehetősen lassan bomlanak le. A szabadon tartott szárnyasok könnyen felcsipegetik a szennyezett földszemcséket a magvakkal együtt. Mindazonáltal szakértők szerint a tojásokban kimutatott dioxin mennyisége többnyire nem olyan nagy, hogy – átlagos mennyiségű fogyasztás mellett – komolyan veszélyeztessék egészségünket.

Szóval: fő a bizalom, de a kontroll még jobb megoldás.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok