fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Húsos kamuért búsás büntetés

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartásáért 48 millió forint versenyfelügyeleti bírságra büntette a Masterfoods Magyarország Értékesítő Bt-t.

A Masterfoods Chappi márkájú kutyaeledelének csomagolásán 2004 májusától olvasható, valamint a termék 2006. január 29. és március 25. közötti televíziós reklámjaiban közreadott „Kiadós étkezés húsimádóknak, minden napra!”, valamint „húsos lakoma”, továbbá a „húsos lakoma marhahússal” kijelentései alkalmasak (voltak) a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására – állapította meg a Versenytanács. Míg ezek a kijelentések azt sugallják, hogy a termékek bőséges hústartalommal bírnak, valójában csak 4 százalék húst tartalmaznak. Sőt, a marhahúsos változat marhahús helyett marhavér, baromfihús és más húskeverékek felhasználásával készül. Így a Masterfoods nem csak a termék összetételére vonatkozó túlzó állításaival, hanem azzal is megsértette a versenytövényt, hogy a marhahúsos változat esetében elfedte a termék valódi összetételét.

A versenytörvény szerint tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni. A fogyasztók megtévesztésének minősül ha az áru ára, lényeges tulajdonsága – így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja – tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak. A vállalkozás által használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e.

A versenytörvény ezen rendelkezései a fogyasztóknak az áruk, valamint szolgáltatások vásárlása tekintetében meglévő döntési szabadságát védik. A bármilyen módon megtévesztésre alkalmas információ akkor ütközik a versenytörvénybe, ha az a fogyasztókat olyan döntésre sarkalja, amit a valós információ ismeretében nem hoztak volna meg.

 

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok