fbpx
így tisztítja a vizünket az Észak-pesti Szennyvíztisztító víz

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hozott a víz ide már mosógépet is – így tisztítja a vizünket az Észak-pesti Szennyvíztisztító

Mi minden érkezik a budapesti szennyvízzel? Mit tudnak kiszűrni belőle és mit nem, mielőtt a víz visszakerül a Dunába? És mire használják a szennyvíziszapot? Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen jártunk, ahol a III., IV., X., XIII., XIV, XV., XVI. és XVII. kerület szennyvizét tisztítják, mielőtt visszakerülne a Dunába. A telep teljes hőigényét és villamosáram-igényének nagy részét az itt újrahasznosított szennyvíziszapból fedezik.

“Ami itt látható az hajnal óta érkezett be a telepre” – hangzik el, miközben végigvezetnek bennünket az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen, ahol a Tudatos Vásárlók Ökokör támogatóival és csoportvezetőivel együtt jártunk az év végén.

budapest szennyvíz Észak-pesti Szennyvíztisztító

Hatalmas medencékben hömpölyög az elmúlt 12 óra szennyvize, évente 3 Tisza-tónyi vizet tisztítanak meg itt. Amit épp látunk, az a mechanikai tisztításon átesett már, bár ránézésre és szagra is abszolút a szennyvízre emlékeztet folyadék. Barna hab úszik a tetején, kísérőnk azt mondja, ezek elhalt, összeállt baktériumok szálai, amik a hideg idő miatt most jobban látszanak.

budapest szennyvíz Észak-pesti Szennyvíztisztító

A víz szaga még erős, de ebben a fázisban már nincs benne törlőkendő, mobiltelefon, pénzérmék, maszkok, pelenkák és zsírszörnyek sem. És például mosógép sem, merthogy érkezett ide a vízzel már az is. A darabos, látható szennyeződések közül talán a zsírszörnyről hallottunk a legtöbbet: a zsíros ételmaradékokkal összetapadt törlőkendőket hívják így.

budapest szennyvíz Észak-pesti Szennyvíztisztító

A zsírszörnyek nem csak az utcák alatt futó csatornahálózatban okozhatnak komolyabb problémákat, hanem a házak, lakások vízelvezető rendszerében is.

A Fővárosi Csatornázási Művek szerint ezért fontos, hogy törlőkendőt, tampont, betétet soha ne dobjunk a lefolyóba.

budapest szennyvíz Észak-pesti Szennyvíztisztító

Sőt, mint ahogy azt már többször érvekkel alátámasztottuk, szerintünk egyszer használatos, eldobható törlőkendőt egyáltalán nem ajánlatos használni: nem bomlik le, még azok sem, amelyeket lebomlóként árulnak (a bizonyítékot itt mutattuk meg), és feleslegesen terhelik a környezetet.

Észak-pesti Szennyvíztisztító

A mechanikai tiszítás után következik a szennyvíz biológiai tisztítása, amelynek során a vizet levegőztetik: fúvókkal levegőt fújnak bele, az oxigén milliónyi kis oxigén buborék formájában jut a szennyvízbe, ami elengedhetetlenül szükséges a biológiai tisztítás megvalósulásához, a szennyeződések eltávolításához. Annyi, hogy a felhajtóerő itt már nem hat, vagyis ha valaki beleesne a vízbe, nem valószínű, hogy fel tudna jönni a felszínére.

budapest szennyvíz Észak-pesti Szennyvíztisztító

Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepre naponta 130-140 ezer köbméter szennyvíz érkezik, ezt a 26-28 óra alatt tisztítják meg és kerül vissza bevezetésre a Dunába. Éves szinten ez kb. 3 Tisza-tónak felel meg. Hozzájuk tartozik a IV., XV., XVI., XVII. kerület, részben pedig, a III., X., XIII., és XIV. kerület, illetve az ide tartozó agglomerációs területek.

A tisztítási hatásfok biztosítása érdekében naponta többször, a technológia több pontjáról történik mintavétel, melyet az FCSM Központi Laboratóriuma dolgoz fel. Ezen felül szondák, analizátorok segítségével valós időben is figyelik a vízminőséget.

Mi történik pontosan a szennyvizünkkel a tisztítóban?

A beérkező szennyvíz először mechanikai tisztításon esik át, ekkor távolítják el a  csatornába került, fentebb már említett darabos szennyeződéseket és a zsírt. A mechanikai tisztítás során 5 mm-es rácsok (mint egy nagy lyukú szita), valamint kombinált zsír- és homokfogók “kapják el” a szennyeződéseket: nagy mennyiségben érkezik be homok, amit ülepítéssel választanak le, illetve zsíros/olajos szennyezők, amelyeket lefölöznek. Az innen elfolyó víz az előmechanikailag tisztított szennyvíz, ami, mielőtt az előülepítőbe kerül, még egy rácsszűrésen esik át, amit 3 db automata gépi rács végez.

budapest szennyvíz Észak-pesti Szennyvíztisztító

Az érkező szennyvíz ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz szilárd és oldott állapotban szerves anyagot és növényi tápanyagokat (nitrogén- és foszforformákat) is, amelyeket a telep összetett eleveniszapos technológiája távolít el a biológiai tiszítási szakaszban.

”Ez rendkívül fontos, mert az élővizekben, elsősorban az állóvizekben feldúsulva elmocsocsarasodást okozhatnak. A nitrogén főként az emberi vizelettel, a foszfor a mosószerekből (foszfát) és az élelmiszeriparból (foszfor sav) kerül a szennyvízbe. Ezeknek az eltávolítása nem szűréssel történik, hanem a nitrogén esetében biológiai módszerekkel, a foszfor esetében pedig megvalósulhat egyaránt biológiai vagy kémiai módszerekkel, esetleg a kettő kombinációjával” – magyarázza nekünk Kassai Zsófia, osztályvezető.

Foszfor-kisokos: már nem foszfát, de akkor mi van a mosószerekben?

Az eleveniszapos medencékből a tisztított szennyvíz és iszap keveréke a hosszanti átfolyású utóülepítőkbe kerül, ahol az iszap leülepszik, a tisztított szennyvíz pedig a Dunába kerül. A telep egyébként teljes mértékben automatizált, a működtetése folyamatirányító rendszer segítségével történik, technológus mérnökök és szennyvízüzemi gépészek munkája mellett.

A mikroműanyag szűrése még csak terv

Az utóbbi években többféle kutatási eredmény is született arra vonatkozóan, hogy a természetes vizeink, az ivóvizünk mennyi mikorműanyagot tartalmaz, illetve van-e ezeknek egészségkárosító hatása. Kassai Zsófia elmondta, a mikroműanyagok eltávolítására ugyan már léteznek technológiák, jelenleg azonban még a mintavételi és a mérési módszerek egységesítse zajlik, amivel megállapítható lenne, hogy ezek a szennyező anyagok milyen mennyiségben vannak jelen a szennyvízben. Ez pedig elengedhetetlen lenne a megfelelő eltávolítási technológiák megválasztásához és üzemeltetéséhez: “Nálunk is történtek mintavételek a mikroműanyag vonatkozásában mind a befolyó, mind pedig az elfolyó víz tekintetében, azonban egyelőre még mindig kevés adat áll rendelkezésre.”

Milyen ruhát vegyek, ha nem akarok mikroműanyagot a folyókba?

Mi lesz az iszappal?

A kérdésre megnyugtató a válasz: szinte teljes egészében hasznosítják, kétféle végtermék is keletkezik belőle. A víztisztítási maradékként keletkező fölösiszap és az előülepítőben kiülepedett nyersiszap keveréke sűrítés után az ún. rothasztóba jut (a képen a zöld létesítmény), ahol fermentáció során részben biogáz keletkezik belőle.

budapest szennyvíz Észak-pesti Szennyvíztisztító

2008 óta üzemelnek a rothasztó tornyok a telepen, amelyekben az iszapot kezelik, és biogázt állítanak elő. Előtte az iszap víztelenítés után lerakóra került. A biogáz szerves anyagokból mikróbák által anaerob (oxigéntől elzártan végbemenő biokémiai) körülmények között történő lebontás során képződő gázelegy. Körülbelül 60-65% metánt, 35-40% szén-dioxidot, kis mennyiségben nitrogént, kénhidrogént, ammóniát és egyéb maradványanyagokat tartalmaz. A biogázt kazánokban és gázmotorokban égetik el, villamos- és hőenergiát is nyernek belőle.

A telep éves hőigényét 100%-ban (ehhez biogázkazánokat használnak a téli időszakban), a villamosenergia-igényét pedig 84%-ban fedezni tudják.

Hatalmas előrelépés ez ahhoz képest, hogy korábban a lerakóba került az alapanyagként használt szennyvíziszap. Szintén a telepen található a reNEW Technologies Hungary, a CYCLE tisztítószereket gyártó cég reaktora is, amely a szennyvíziszapot szintén biomasszaként használva egy fermentálási folyamat eredményeként organikus sav alapú tisztítószert állít elő, újrahasznosítja a szennyvíziszapot.

A rothasztó tornyokban a gázképződési folyamat után a megmaradt iszapot még víztelenítik: a végeredmény egy nedves, földszerű, már gazdaságosan szállítható és hasznosítható nyersanyag, amelyet továbbhasznosításra elszállítanak a telepről, mivel szerves trágyaként nagyszerűen működik a mezőgazdaságban. A telep kívülről beszállított szerves anyagot is befogad feldolgozásra. Ennek bizony olykor szaga is van, bár csak apró fuvallatokban érezhető néha. A kívülről érkező magas szervesanyag-tartalmú hulladékokból is biogázt termelnek, amelyből így néha több is keletkezik (főleg az állati eredetű szerves anyagok után), mint amennyit helyben el tudnak használni. Azért, hogy ez ne kerüljön a légtérbe, a pillanatnyi felesleget elégetik, “elfáklyázzák”. Ekkor is keletkezik üvegházhatású gáz (szén-dioxid), de ez kevésbé terheli a környezetet, mint a metán. 

Mit mond el rólunk? Kevesebb vizet fogyasztunk, többet szemetelünk

Az egy főre jutó elfogyasztott vízmennyiség jelentősen csökkent az elmúlt 50 évben, így a szennyezőanyagok tekintetében a telepen töményebb vizet kell megtisztítani. Jelentős a változás még a szennyvízzel érkező szemét összetételében is: egyszer használatos eszközökből és csomagoló anyagból több kerül a csatornába is, különös tekintettel a nedves törlőkendőkre, intim higiéniai eszközökre. Az utóbbi két évben a pandémia hatására ez a kör bővült a maszkokkal és a gumikesztyűkkel is. A gyártási folyamatok is változtak, a mosószerek foszfát tartalmát jelentősen csökkentették, ez is befolyásolja az érkező szennyvíz összetételét.

Gyógyszermaradványok a csatornában

A leggyakrabban használt gyógyszerek a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, hormonok, antibiotikumok, vizelethajtók, nyugtatók, vérnyomáscsökkentők maradványai kétféle módon is megjelenhetnek a csatornában. Egyrészt a vizelettel, másrészt a csatornába dobott gyógyszerek által. Magyarországon a Tiszta Ivóvíz projekt keretében vizsgálják a felszíni vizekben és az ivóvizekben a különböző gyógyszerhatóanyag maradványokat. Az eredmények alapján a legnagyobb mennyiségben fogyó készítmények a nem szteroid gyulladás- és vérnyomáscsökkentők, de ezek esetében is csak nagyon alacsony a koncentráció.

 

 

285
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


169
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


LIFE ITM logo

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles. A cikket az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21-05-C pályázata társfinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás