fbpx

| Tudatos Vásárló Simon Gergely

Honnan tudhatod, ha egy termék ártalmas lehet a születendő gyermekedre?

Bizonyos vegyi anyagok veszélyt jelentenek a termékenységre, a magzatra vagy szoptatott csecsemőre. Nemzetközi szabályozások szerint az ilyen veszélyeket kötelező feltűntetni a termékeken, de számmal, betűvel, hogyan? Elég, ha csak a piktogramot figyeljük?

A háztartási vegyszerekben lévő vegyi anyagok veszélyei sokfélék lehetnek. Némelyek „csak” a minket körülvevő élővilágra, mások ránk nézve is veszélyesek lehetnek. Ezekre a veszélyekre a gyártók kötelesek a termékeken felhívni a vásárló figyelmét.

Azokat a hatásokat, amelyek károsítják a magzatot, fejlődési rendellenességet okoznak teratogén hatásoknak nevezzük. Ilyen hatása van például a radioaktív vagy a röntgensugárzásnak, a kezeletlen cukorbetegségnek, illetve akár egyes kórokozóknak. Emellett több vegyi anyag, gyógyszer is ilyen jellegű károsodásokat okoz. Ezen hatások leginkább a terhesség korai szakaszában, az első 12 hét során jelentenek különösen veszélyt, pont, amikor sok nő még nincs tudatában annak, hogy gyermeket vár.

Ha ismert egy anyag teratogén hatása, akkor korlátozva van a használata, elvben. Ez alól sok esetben kivételt jelentenek a gyógyszerek, pont ezért várandóság alatt kizárólag orvos által felírt gyógyszert szabad szedni, de a vény nélküli táplálék kiegészítők esetén is fontos kikérdezni az orvost, gyógyszerészt. Emellett a mai napig sok endokrin károsító anyag van forgalomban, melyek a hormonrendszerbe beavatkozva okozhatnak károsodást a magzat fejlődésében. Az Európai Unió sok éve adós ezen anyagok megfelelő korlátozásával, ám idénre ígérik ezen anyagok új szabályozásának bemutatását.

A vegyi anyagok engedélyezéséről szóló Uniós jogszabály, a REACH a vegyi anyagok besorolását az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló úgynevezett CLP-rendeletben szabályozza, ami az ENSZ globálisan harmonizált rendszerén (GHS) alapul. Hazánkra is ez a besorolás érvényes.

A legtöbb vegyi termék több anyag keveréke. A rendelet szerint az ilyen termékek csomagolásán a bennük lévő valamennyi olyan anyagot meg kell nevezni, amely hozzájárul a keverék veszélyességéhez akut toxicitás, bőrmarás vagy súlyos szemkárosodás, csírasejt-mutagenitás, rákkeltő hatás, reprodukciós toxicitás, légzőszervi vagy bőrszenzibilizáció,  célszervi toxicitás vagy az aapirációs veszély szempontjából.

Az EU-s előírások szerint az anyagok veszélyességét figyelmeztető és az óvintézkedésre vonatkozó, korábbi R- és S-mondatok helyetett úgynevezett H- és P-mondatok jelzik.

H-/figyelmeztető mondat: leírja a veszélyes anyag vagy keverék jelentette veszély természetét és mértékét.

P-/óvintézkedésre vonatkozó mondat: javasolt intézkedések egy veszélyes anyag/keverék használatából vagy ártalmatlanításából eredő káros hatások minimalizálására.

Ezeknek az egy betűből és három számjegyből álló rövidítéseknek rajta kell lenniük egy anyag címkéjén, az EU-s rendelet szerint a piktogramoknak, figyelmeztetéseknek, figyelmeztető mondatoknak és óvintézkedésre vonatkozó mondatoknak együtt kell szerepelniük a címkén. A teratogén hatásokra a következő H-mondatok vonatkoznak:

H360 = Károsíthatja a termékenységet vagy a születendő gyermeket.

H361 = Feltehetően károsítja a termékenységet vagy a születendő gyermeket.

H362 = A szoptatott gyermeket károsíthatja.

A tudatos fogyasztó egy anyag, készítmény biztonsági adatlapján találkozhat az úgynevezett  R mondatokkal is, azaz egy anyag vagy készítmény kockázatát (Risk) leíró kifejezéssel.

A teratogén hatásra alapvetően ezek utalnak:

R61 = A születendő gyermekre ártalmas lehet,

R63 = A születendő gyermeket károsíthatja.

Kapcsolódó kockázatot ír le az

R62 = A fertilitásra (fogamzóképességre vagy nemzőképességre) ártalmas lehet,

R64 = Szoptatott újszülöttet és csecsemőt károsíthatja.

Piktogram, ami több mindent is jelenthet

A teratogén anyagokat a termékeken az ENSZ GHS szerinti piktogramja jelzi. Ez a piktogram sok egyéb hatásra is vonatkozik, amik abban egyeznek, hogy mind az egészségünket érintik:

 • Lenyelve és a légutakba kerülve halálos lehet
 • Károsítja a szerveket;
 • Károsíthatja a termékenységet vagy a születendő gyermeket / Feltehetően károsítja a termékenységet vagy a születendő gyermeket
 • Rákot okozhat / Feltehetően rákot okoz
 • Genetikai károsodást okozhat / Feltehetően genetikai károsodást okoz
 • Belélegezve allergiás és asztmás tüneteket, és nehézlégzést okozhat

Épp amiatt, hogy több veszélyt is jelöl, akár könnyen hozzá is szokhat a tekintetünk, talán nem is vesszük elég komolyan. Lehet, hogy nem esünk kétségbe, ha egy vegyszer „belélegezve allergiás és asztmás tüneteket, és nehézlégzést okozhat”, pedig ugyanez a jelölés utalhat arra is, hogy a termék károsíthatja a magzatot vagy hogy rákot okozhat.

Mi tegyél?

✓  Mielőtt megveszed, mindig nézd meg a terméken a veszélyességet jelző piktogramot és olvasd el a H-mondatokat is, amik részletesebb információt adnak!

  Rendszeresen nézd át a háztartásodban használt vegyszerek biztonsági adatlapját az interneten! A biztonsági adatlap lényegesen részletesebb információt ad a termékekről, mint a csomagolás, például a H-mondatokkal is csak itt találkozhatsz.

  Ha az uniósnál szigorúbb besorolást akarsz látni, keresd meg az összetevőt a WHO-listáján!

  Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

290
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


175
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás