fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Honnan jön a mangó? – munkások a szegénységi küszöb alatt

| Tudatos Vásárló

Megszerettük a mangót. De honnan érkezik Magyarországra és milyen körülmények között termesztik? Cikksorozatunkban bemutatjuk a kevésbé ismert, és kevésbé vidám részleteket is. Most a munkások megélhetési körülményeit.
 

Peruban a mangótermelő kisbirtokosok az exportőrök csomagolóüzemeibe szállítanak. A vizsgált exportőrök közül a Camposol-nak és a Peru Frut Tropical-nak saját földjei is vannak, a Dominus és a Tropical Fruit Trading főként olyan kisbirtokosokkal dolgozik, akik 0,5-5 hektáros földterülettel rendelkeznek.

A Peru Frut Tropical köztes felvásárlókkal is kapcsolatban van. Rajtuk keresztül érkezik az áru a kis- és közepes termelőktől. A betakarítás ütemétől függően a saját földdel is rendelkező cégek napszámosokat is foglalkoztatnak, akik az ellátási lánc legsérülékenyebb tagjai.

A jelen kutatás főként a mangó csomagolóüzemek munkakörülményeit vizsgálta. A német Oxfam csak a Camposol-nál kérdezte meg a földeken dolgozó munkásokat. Míg a földeken főként férfiak dolgoznak, a csomagolóüzemek munkásai elsősorban nők. Peruban a mangó betakarításának időszaka novembertől márciusig tart, tehát a szüret és a csomagolás szezonális munka.

A négy vizsgált exportőr vállalat munkásainak havi bére túlórákkal együtt sem éri el a Piura tartományban a családonként meghatározott szegénységi küszöböt amely körülbelül 125 ezer forint egy családra. A dolgozók túlórázással sem nem tudják eltartani a családjukat.

Mind a négy vizsgált exportőr a mezőgazdasági munkára meghatározott bruttó minimum bért fizetette munkásainak, ami a 2011/2012-es betakarítási időszakra kicsivel kevesebb mint 2400 forint volt naponta. Ez 30 napra körülbelül 71 000 forint, ami a régiós családi szegénységi küszöb alatt van.

A Dominus, a Metro beszállítója a napi minimálbérnél kicsivel többet fizet,valamint családi bónuszt és napi étkezési támogatást is ad; a szezon végén a régi dolgozóknak jutalom is jár, ha a termésátlag magas. A Dominus  és a Lidl-nek szállító Camposol nyereségrészesedést is kínál a dolgozóknak.

Az alacsony bérekért a perui kormány is felelős. 2000-ben korlátozta a mezőgazdasági dolgozók jogait, hogy ezzel felpörgesse a nagyrészt kivitelre termelő mezőgazdaságot Nem korlátozzák a túlórát ha a munkával töltött órák száma a foglalkoztatottság teljes ideje alatt nem több heti 48 óránál. Tehát nem minősül törvénysértésnek, ha a dolgozók folyamatosan napi 18 órát dolgoznak a csúcsszezonban.

A közvetítőknek áruló gazdaságokban dolgozók munkakörülményei bizonytalanabbak, mint azoké, akiket az exportőrök alkalmaznak: ők a mezőgazdasági minimum fizetésnél kevesebbet kapnak, nem kapnak szociális ellátást és nincs munkaszerződésük.

Munkaidő és túlóra

Délután kettőkor kezdünk és néha nem végzünk éjjel 11 előtt. Ha a mangótermés felhalmozódik, hétkor kell kezdenünk és gyakorlatilag két műszakot dolgozunk, az elsőt kettőtől tizenegyig, a másodikat pedig reggel héttől.”

Munkásnő a Peru Frut Tropical-nál (Lidl beszállító)

Egyik héten reggel 7-től hajnali fél kettőig dolgoztam.

Munkás a Tropical Fruit Trading-nél (Lidl beszállító)

A kutatásban megkérdezett munkások többsége tíz-tizenkét órás – néha még ennél is hosszabb – műszakokban dolgozik a csúcsszezonban. Néha vasárnap is. A Lidl-nek szállító Camposol és Peru Frut Tropical dolgozóinak kötelező volt a túlóra, ha felgyülemlett a termés. Bár a Camposol-dolgozók szerződés szerinti órabérét kifizették, több munkásnő említette, hogy néha darabbérben kellett dolgozniuk, és a főszezonban naponta 90 láda mangót kellett leszedniük fejenként. Ezt több, mint 2,2 tonna. A minőségellenőrzésnél dolgozóknak napi 100 fán kellett megvizsgálnia a kártevőket.

Minden a ládákról szól. Mindenkinek 90  ládát kell tele szedni egy nap.“

Szüretelő munkás a Camposol-nál, Lidl beszállító

A munkával töltött idő függ a termés mennyiségétől. A szezon első napjaiban korán végzünk. Amikor a szüret kezdődik, este nyolc és tíz között végzünk. Ha több a gyümölcs, akkor éjjel 11-ig dolgozunk. Az éjszakai műszakban este 7-től reggel 8-ig dolgozunk. Nappal reggel 8-kor kezdünk és este 10-11-ig dolgozunk, így többet is keresünk.”

Dolgozó a Dominus-nál, Metro beszállító

Szerződések

A mangót megművelő és csomagoló munkások általában idénymunkások, legtöbbször három hónapra szegődnek. Annak ellenére, hogy a törvény előírja, az idénymunkásoknak sokszor nincs szerződése a munka megkezdésekor.

A mangószüret öt hónapig tart. Az exportőrök szívesen kötnek kizárólag az idényre vonatkozó, a munkásokat létbizonytalanságban tartó szerződéseket, amit az új mezőgazdasági törvény tett lehetővé. A Lidl-nek szállító Camposol például megtehetné, hogy egész évben, állandó szerződéssel foglalkoztasson több munkást, mivel más zöldségeket és gyümölcsöket is termeszt és exportál.

Szakszervezetek

A mangótermesztő szektor három-hat hónapos átmeneti szerződései nem ösztönözik a szakszervezetek létrehozását. A szabad egyesülési jog ellenére a szakszervezeti mozgalomban való részvétel miatt általános a félelem az elbocsátástól. A Piura régióban vizsgált vállalatok egyikénél sincs munkásszerveződés, sőt a dolgozók és a SITAG-Peru beszámolói szerint a Camposol többször is elbocsátással büntette a dolgozók szervezkedését. A Munkaügyi Minisztérium regionális kirendeltségének vizsgálatai azonban nem támasztották alá a szakszervezetellenes hozzáállást a vállalat pedig hangsúlyozta, hogy nincs szándékában korlátozni a szakszervezeteket és hogy a más régiókban működő három szakszervezettel közösen keresik a megoldásokat. Állításuk szerint dolgozóik 12%-a tag valamelyik szerveződésben.

A szakszervezetek működése azonban nehézkes. A brit Etikus Kereseskedelmi Kezdeményezés által generált nemzetközi nyomással a háttérben a SITAG-Peru például 2013-ban elérte, hogy a Lidl-beszállító Camposol vegye vissza azokat az elbocsátott munkásokat, akiket azelőtt több mint 4 éven át alkalmaztak.

A Metro-nak szállító Dominus dolgozói arról panaszkodnak, hogy a ledolgozott munkaórákat nem pontosan könyvelik a fizetések kiszámításához. A cég azonban azt állítja, hogy a munkások által válaszott képviselő koordinálja ezeket az ügyeket, és a csomagolóállomáson van egy munka- és szociális ügyekkel foglalkozó tisztségviselő, akihez a dolgozók problémáikkal fordulhatnak. A Lidl-nek szállító Peru Frut Tropical dolgozóinak nincs tudomása bármilyen szervezetről amihez csatlakozhatnána a Tropical Fruit Trading-nél, amelyik az Aldi partnere, pedig még nem kísérelték meg szakszervezet alakítását, de a kutatásban résztvevők többsége úgy érzi, hogy jól bántak vele.

“Én úgy gondolom, hogy emelniük kellene a fizetéseket. A cégnek jól megy, mert mi dolgozunk, de mi vagyunk, akik a legkevesebbet kapják. Tavaly szakszervezetet akartunk alakítani.”

Munkás a Camposol-nál, a Lidl beszállítója

Folytatjuk.
 
 
 

Jelen cikksorozat az Európai Unió támogatásával jött létre. Tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete felelős, és az semmi esetre sem tükrözi az Európai Unió álláspontját

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok